Reţeta pentru săpunul de casă

Publicat pe 20.01.2016 la 14:10 Actualizat pe 20.01.2016 la 14:17

Cu siguranţă, mulţi dintre noi ne aducem cu drag aminte acele momente în care, atunci când eram mici, o vedeam pe bunica realizând celebrul săpun de casă, iar noi mişunam prin jurul ei, adresându-i mereu întrebări despre ceea ce făcea acolo, în cazan.

Cu siguranţă, mulţi dintre noi ne aducem cu drag aminte acele momente în care, atunci când eram mici, o vedeam pe bunica realizând celebrul săpun de casă, iar noi mişunam prin jurul ei, adresându-i mereu întrebări despre ceea ce făcea acolo, în cazan.

Bunicuţele noastre obişnuiau să facă săpunul din sodă caustică, grăsimi naturale şi plante uscate, pentru a mirosi frumos.

Ingredientele de care ai nevoie pentru a face tradiţionalul săpun de casă, sunt:

• sodă caustică (de preferat, sub formă de fulgi): 4 kg;
• untură de porc: 10 kg;
• sare grunjoasă: 500 g;
• crenguţe de mentă (proaspete sau uscate);
• frunze de pelin (uscate sau proaspete);
• gălbenele;
• flori de muşeţel;
• plante parfumate (uscate sau proaspete);
• apă (în special, apă de ploaie, dacă aveţi la dispoziţie, căci face mai multă spumă decât apa obişnuită): 40 de litri.

Mod de preparare:


Într-o oală de 30 de litri, trebuie să puneţi la topit, untura de porc. După ce s-a topit untura, adăugaţi treptat: soda caustică, apa şi sarea grunjoasă. Nu uitaţi să opriţi 500 g de sodă caustică pentru cea de-a doua fierbere. Trebuie să fiţi foarte atente, căci se umflă foarte repede. Începând cu acel moment, după ce aţi amestecat, trebuie să daţi focul la mic. Pentru a nu exista riscul de a da în foc, trebuie să amestecaţi permanent soda şi untura, aflate pe foc.

Când aţi văzut că a început să fiarbă acea compoziţie, puteţi începe să adăugaţi plantele, pentru a se putea dizolva şi ele în sodă şi untură.
Dacă vedeţi că acel amestec a început să semene cu o maioneză mai groasă, decât de obicei, începeţi prin a elimina partea de sus, şi o puteţi pune într-o altă oală. Ceea ce rămâne, este soda lichidă, care trebuie lăsată să se limpezească. Deşeurile se vor putea înlătura. În cazul în care nu ştiaţi, soda caustică este foarte periculoasă, pentru că poate arde pielea. Aşa că, aveţi mare grijă, să nu vă ardeţi!
Acum, oala de 30 de litri în care aţi fiert prima compoziţie, trebuie spălată, pentru a se putea pune la fiert iarăşi, toată acea compoziţie adunată, împreună cu soda lichidă. Şi acest amestec se amestecă permanent. În momentul în care vedeţi că săpunul s-a închegat puţin, să ştiţi că săpunul a fost fiert suficient.

Acum, stingeţi focul, lăsând săpunul să se răcească timp de o oră. Apoi, amestecaţi adăugând restul de sodă solidă, până când se omogenizează, şi lăsaţi-l să se răcească, după care, puteţi începe să îl tăiaţi cum doriţi dumneavoastră, punându-l pe urmă, la răcit.
Toate săpunurile acestea obţinute natural, pot fi folosite timp de două-trei luni, de la fabricare.

Puteţi realiza săpunuri cu orice parfumuri vă doriţi, putând alege orice tip de ulei aromatizant preferat. Pe lângă toate aceste ingrediente, puteţi adăuga glicerină, cu rol în hidratarea pielii, şi sulf, care este antibacterian şi curativ.
În acest mod, puteţi obţine săpunuri terapeutice.

Pentru a putea obţine un săpun cu efecte calmante, puteţi pune în compoziţie, tărâţe şi miere.
Pe lângă această reţetă tradiţională, poate fi folosită şi reţeta modernă, care presupune un timp mai puţin de realizare.

Sursa: YVE.ro

În articolul

Reţeta pentru săpunul de casă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x