A transformat Ziua Mamei într-o sărbătoare, dar acum o urăște! Povestea Annei Jarvis

Publicat pe 12.05.2014 la 14:25 Actualizat pe 12.05.2014 la 14:53

Pe 11 mai, toți americanii sărbătoresc Ziua Mamei. Sărbătoarea dedicată ființei care ne-a adus pe lume nu a fost pur și simplu preluată de aceștia din alte țări, ci este încununarea dorințelor unei persoane - Anna Jarvis

Hepta

Pe 11 mai, toți americanii sărbătoresc Ziua Mamei. Sărbătoarea dedicată ființei care ne-a adus pe lume nu a fost pur și simplu preluată de aceștia din alte țări, ci este încununarea dorințelor unei persoane - Anna Jarvis.

Ieri s-au împlinit 100 de ani de la ziua visată de Anna. În 1906, la un an de la moartea mamei acesteia, Ann Maria Reeves Jarvis, aceasta a ținut o slujbă memorială în compania celor mai dragi prieteni. În următorii doi ani, lucrurile s-au repetat, iar un magazin din Philadelphia și-a pus la dispoziție spațiul larg pentru desfășurarea aniversării. În același an, biserica a ținut o slujbă în onoarea ei și clericii au distribuit 500 de garoafe albe, florile ei preferate.

Anna Jarvis a realizat că oamenii au nevoie de o zi în care să fie alături de mamele lor, să le mulțumească pentru sacrificiile făcute și să le onoreze așa cum se cuvine. Așa că Jarvis a început să facă lobby pentru adoptarea unei legi în acest sens. Ziua sărbătorii? A doua duminică din luna mai, o dată apropiată calendaristic de moartea mamei sale și o zi sfântă, în același timp. În 1914, eforturile sale au fost răsplătite iar Ziua Mamei a început să fie sărbătorită în fiecare stat.

Din păcate, sărbătoarea a început să devină un pretext pentru colectarea de fonduri și comercializarea obiectelor tematice. „Simțea că Ziua Mamei trebuia să fie sărbătorită acasă, alături de mama, mulțumindu-i pentru tot ce a făcut. Dacă nu se putea, atunci o simplă, scurtă scrisoare ar fi fost de ajuns”, povestește istoricul Katharine Lane Antolini.

Într-adevăr, înainte să moară la vârsta de 84 de ani într-un azil, Anna Jarvis ar fi spus: „O felicitare nu înseamnă nimic în afară de faptul că îți este prea lene să-i scrii femeii care a făcut mai mult pentru tine decât oricine altcineva în lumea asta. Și bomboanele! Duci o cutie mamei și apoi mănânci tu restul. Un sentiment grotesc”!

În articolul

A transformat Ziua Mamei într-o sărbătoare, dar acum o urăște! Povestea Annei Jarvis

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Florin Răducioiu radiază de fericire alături de iubita cu 10 ani mai tânără! Cum arată Andreea, femeia care l-a cucerit
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x