Marea care te cheamă: nouă motive pentru care să alegi Marea Neagră vara aceasta!

Publicat pe 23.07.2016 la 08:52 Actualizat pe 23.07.2016 la 08:59

”Mă întorc la tine iar și iar mare albastră” este melodia pe care o fredonăm mereu când ajungem la mare sau când suntem în drum spre ea

”Mă întorc la tine iar și iar mare albastră” este melodia pe care o fredonăm mereu când ajungem la mare sau când suntem în drum spre ea

Sau „Perfeeect, fără tineee”, asta în cazul în care iubim Vama și destinația noastră este aici. În fiecare vară așteptăm cu nerăbdare plecarea la mare și încercăm să ne bucurăm de fiecare clipă atunci când suntem aproape de ea. Marea Neagră este plină de lucruri pe care poate nu le știe oricine, iar mai jos sunt câteva dintre ele.

  • Inițial Marea Neagră a fost un lac cu apă dulce, vecin cu Marea Mediterană. Pragul de pământ ce le despărțea a dispărut și astfel s-a format trecătoarea Bosfor prin care marea comunică cu Oceanul Planetar.
  • Fundul Mării Negre este considerat un loc de fosilizare extrem de interesant, pentru că nu există oxigen la adâncimi mai mari de 200 de metri. Toate epavele care au ajuns acolo de-a lungul timpului au fost perfect conservate.
  • În Marea Neagră se găsesc foarte multe epave, iar cea mai importantă este Moskva. Aceasta a fost fost cea mai mare navă de luptă din al 2-lea Război Mondial. Este scufundată la 20 km de țărmul din Constanța la o adâncime de 40 metri și descoperită în 2011.
  • Cea mai mare adâncime este de 2200 metri, în aproprierea Turciei.
  • În Marea Neagră există un râu subteran unic în lume, iar cercetătorii spun că dacă era descoperit la suprafață ar fi fost al șaselea râu din lume ca mărime.
  • Cea mai mare navă care a plutit în Marea Neagră a fost Hebei Success. Aceasta este de trei ori mai mare ca un stadion de fotbal.
  • În viitor, culoarea apei este posibil să se schimbe într-un albastru azur datorită unei alge care depune dioxidul de carbon pe fundul mării.
  • În iarna anului 2012, din cauza temperaturilor scăzute, marea a înghețat și a format o plajă lată de 300 de metri.
  • O explicaţie logică legată de numele de Marea neagră este strict poziţionarea sa geografică. Marea a fost curtată de greci, apoi de romanii care au numit-o „Pontus Euxinus“ şi mai apoi de turci, care i-au spus simplu „Karadeniz“, ceea ce înseamnă „marea întunecată, de miazănoapte“, pentru că era situată la nord de Imperiul Otoman. În antiteză, Mării Mediterane i-au spus „Akdeniz“, adică „marea albă, luminoasă“, pentru că era situată la sud.

Marea Neagră este cu adevărat o minune a naturii și o oază de liniște și relaxare pentru mulți turiști care vin pe litoralul românesc. Chiar dacă uneori foarte aglomerat, țărmul mării noastre primește mereu cu brațele deschise sutele de persoane ce îl vizitează anual.

În articolul

Marea care te cheamă: nouă motive pentru care să alegi Marea Neagră vara aceasta!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: „Aşa cum îţi doreai mereu”
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x