GALERIE FOTO! Vivien Leigh - acte de englezoaica, sange de indianca

Publicat pe 05.11.2013 la 15:47 Actualizat pe 05.11.2013 la 16:27

Lady Olivier s-a nascut pe 5 noiembrie Vivien Leigh 1913 si a murit pe 8 iulie 1967. Numele sau adevarat este Vivian Mary Hartley. S-a nascut in Darjeeling, Bengalul de Vest, India Britanica (acum India).
A avut prima aparitie pe o scena la varsta de trei ani, cand a recitat poezia Micuta Bo Peep, in cadrul trupei de teatru a mamei sale.
Fiind singurul copil al familiei, Vivian-Hartley a beneficiat de o educatie inalta, studiind la „Convent of the Sacred Heart”.
Tatal sau a ajutant-o sa se inscrie in Academia Regala de Arta Dramatica din Londra.
La finele anului 1931, Vivien il intalneste pe Herbert Leigh Holman, cunoscut sub numele de Leigh, un avocat cu treisprezece ani mai in varsta decat ea.
Cei doi se casatoresc pe 20 decembrie 1932. Vivien isi incheie studiile la si da nastere unei fetite, careia i-a dat numele Suzanne.
S-a simtit insa sufocata de acest mariaj. A divortat, iar prietenii au recomandat-o unui regizor pentru un rol in filmul Things Are Looking Up - care a marcat debutul sau in cariera.

S-a logodit cu agentul John Gildon, care i-a sugerat sa isi schimbe numele profesional din Vivian Holman in Vivian Leigh.
Dupa aparitia in The Mask of Virtue (1935), Leigh primeste recenzii excelente adolescentei si propunerea regizorului Alexander Korda de a juca in piese de teatru.

Laurence Olivier a vazut-o pe Leigh jucand in The Mask of Virtue. S-au imprietenit si in timp ce jucau rolul unor iubiti in filmul Fire Over England (1937), intre ei s-a produs o atractie puternica. Dupa terminarea filmului incepe adevarata poveste de dragoste.
In 1951, Leigh si Olivier au interpretat doua piese: Antoniu si Cleopatra — a lui William Shakespeare si Cezar si Cleopatra — a lui George Bernard Shaw, spectacole cu care au obtinut recenzii pozitive. Au deplasat productiile la New York, unde au muncit timp de un sezon in anul 1952 la Teatrul Ziegfeld. Recenziile au fost si de aceasta data pozitive, dar criticul Kenneth Tynan i-a infuriat pe cei doi cand a sugerat ca Leigh nu este foarte talentata si ca ii compromite talentul lui Olivier.
Comentariile au produs un colaps in viata lui Leigh - ea fiind speriata de gandul esecului si dorind sa obtina succes, s-a concentrat pe comentariile acestuia, ignorand recenziile pozitive facute de ceilalti si incercand sa isi indrepte greselile.
L-a insotit pe Olivier in turneul de promovare al acestuia din Europa, de-a lungul caruia a avut cateva izbucniri nervoase.
In 1958, considerand mariajul sau incheiat, Leigh a inceput o relatie cu actorul John Merivale, care era la curent de boala acesteia si l-a asigurat pe Olivier ca va avea grija de ea.
In 1960, au divortat. Olivier s-a casatorit cu actrita Joan Plowright.

In anul 1963 a castigat un premiu Tony pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal dintr-un musical, pentru interpretarea din Tovarich. A mai aparut si in filmele O noua primavara (1961) si Corabia nebunilor (1965).
In luna 1967 urma sa joace alaturi de Michael Redgrave in productia lui Edward Albee - A Delicate Balance, cand s-a imbolnavit din nou de tuberculoza, de care suferea de peste douazeci de ani.

Pe 7 iulie, Merivale a plecat pentru a-si juca rolul la teatru si s-a intors noaptea, gasind-o pe Leigh dormind. Treizeci de minute mai tarziu (acum 8 iulie), s-a intors in dormitor, unde a gasit-o pe Leigh intinsa pe podea. Plamanii ei se umplusera cu lichid s-a prabusit fara putere.
Merivale l-a contactat pe Olivier, care era tratat pentru cancer de prostata intr-un spital din apropiere.
Trupul ei a fost incinerat la Blackboys, East Sussex, Anglia.

De-a lungul carierei a fost laureata a doua premii Oscar - unul pentru interpretarea personajului Scarlett O'Hara din Pe aripile vantului (1939), iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din productia Un tramvai numit dorinta (1951).

Foto: hepta.ro

În articolul

GALERIE FOTO! Vivien Leigh - acte de englezoaica, sange de indianca

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x