O dantura sanatoasa cu fructe se mentine

Publicat pe 23.09.2010 la 12:33 Actualizat pe 23.09.2010 la 12:38

O dantura sanatoasa cu fructe se mentine

Chiar daca nu dam o mare importanta acestui aspect, alimentele pe care le consumam au o mare influenta asupra dintilor nostri. Cum periajul dintilor reprezinta o problema peste zi, trebuie sa luam anumite masuri pentru a stopa aparitia cariilor. Alimentele responsabile in mare parte de aparitia cariilor sunt dulciurile consumate in exces.

Fructele proaspete, bogate in carbohidrati complecsi, cu dubla proprietate: stimuleaza musculatura faciala si curata suprafata cavitatii bucale. "Masajul gingival ce se realizeaza in timpul masticatiei fructelor contribuie la pastrarea sanatatii cavitatii bucale. Fructele stimuleaza producerea de saliva, care are rolul de a «spala» cavitatea bucala, de a reduce aciditatea alimentelor si implicit riscul aparitiei cariilor.

Unii specialisti spun ca, dupa obisnuitul periaj de seara sa mancam un mar sau alt fruct care nu contine o cantitate foarte mare de zaharuri, tocmai pentru stimularea mecanismelor proprii organismului de aparare impotriva cariilor. Printre fructele cu rol important in pastrarea sanatatii cavitatii bucale se numara si citricele: portocalele, lamaile.


Citricele au capacitatea de stimulare a secretiei salivare. Datorita continutului crescut de vitamina C, vitamina implicata in protejarea gingiilor si reducerea riscului unor boli precum scorbutul, se recomanda consumarea zilnica a citricelor", arata dr. Claudia Necula, medic specialist la Clinica de Stomatologie "3 D" din Bucuresti.


Sucuri naturale
Cei mici beau cu placere un pahar cu suc. Intre suc si fructe proaspete, copiii aleg sucul. Atentie insa la sucuri, daca nu le preparati dumneavoastra acasa, deoarece sucurile din comert pot fi acide si pot conduce la aparitia cariilor. De aceea este mult mai bine sa le oferiti celor mici un pahar cu apa plata sau un pahar cu lapte, decat un suc din comert.


Dulciuri
Zaharurile sunt sursa de hrana pentru bacteriile care formeaza un strat subtire deasupra dintilor - placa bacteriana - , iar cu timpul se transforma in acizi care ataca smaltul dintilor. Dar ce putem face? Putem sa ne luam zaharuri din fructe, legume sau lapte. Consumate in stare naturala, nu reprezinta un pericol la fel de mare asa cum se intampla cu dulciurile rafinate.


Medicii stomatologi recomanda periajul dintilor de doua ori pe zi, dimineata si seara, pentru a reduce semnificativ pericolul aparitiei cariilor. "Dupa fiecare masa, ne putem clati cu apa de gura. Folosirea exagerata a periajului poate duce, pe de-o parte, la retractia gingiilor, iar pe de alta parte, la aparitia unor leziuni abrazive pe suprafata smaltului. Pentru o eficacitate crescuta, periuta de dinti trebuie schimbata la trei luni de la prima utilizare", evidentiaza specialistul nostru.


Citeste jurnalul.ro

În articolul

O dantura sanatoasa cu fructe se mentine

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un turist străin dezvăluie ce l-a dezamăgit în staţiunea Mamaia. Litoralul a fost cu cel puţin 30% mai gol faţă de anul trecut
a1.ro
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
HelloTaste.ro
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Catine
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
useit.ro
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
as.ro
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Spynews
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
DeParinti
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
MediCOOL
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
HelloTaste
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
x