Alimentatia influenteaza rezultatele scolare ale copiilor

Publicat pe 13.05.2011 la 17:32 Actualizat pe 13.05.2011 la 17:34

Alimentatia copilului, incepand cu varsta de 3 ani, are un rol coplesitor asupra dezvoltarii lui. Mai mult, influenteaza si rezultatele pe care le obtine in primii ani de scoala.

La varsta de 3 ani, un copil ar trebui sa manance cat mai sanatos, in principal multe legume si fructe. Din pacate, nu se intampla intotdeauna asa. Unii parintii sunt mult prea ocupati ca sa le pregateasca masa acasa si le cumpara in graba mancare preparata din oras.

Altii cedeaza foarte usor la insistentele copilului care vrea hamburgeri si alte preparate asemanatoare. Fiindca micutii care le-au gustat o data au fost incantati de aromele lor (deloc sanatoase, dar imbietoare) si recurg la tot felul de tertipuri pentru ca parintii sa le satisfaca dorinta. Pot chiar sa refuze orice fel de mancare, iar parintii, in disperare de cauza, le cumpara ce doresc ei.

Exista si o a treia categorie de parinti care pur si simplu nu au resursele necesare pentru a-si hrani sanatos copiii, acesta fiind motivul real al alimentatiei lor proaste. Din pacate insa, aceasta alimentatie necorespunzatoare isi pune amprenta asupra dezvoltarii lor cognitive, fizice si comportamentale ca si asupra sanatatii lor pe termen lung. Si, asa cum au demonstrat recent cercetatorii britanici, are influente negative si asupra rezultatelor lor scolare de peste cativa ani.


Comportamentul alimentar

Cercetatori ai Institutului pentru Educatie din cadrul Universitatii din Londra au studiat pentru prima data efectele pe care alimentatia prescolarilor le are asupra rezultatelor pe care micutii le obtin in primii ani de scoala. A fost monitorizat comportamentul alimentar a circa 14.000 de copii nascuti intre anii 1991 si 1992.

2011/05/13//284572-kid_eating_heatlhy.jpg

Astfel, ei au ajuns la concluzia ca micutii care la varsta de 3 ani mananca alimente inalt procesate (bogate in grasimi sau in zahar, cum sunt mezelurile, hamburgerii, snacks-urile, dulciurile sau bauturile carbogazoase) au rezultate slabe la invatatura in ciclul primar. Totodata, ei sustin ca 25 la suta din copiii cu o astfel de alimentatie au cu 10 procente mai putine sanse de a atinge nivelul de performanta scolara de care sunt capabili decat micutii care mananca sanatos.


Ce influenteaza rezultatele scolare?


Dar rezultatele slabe la invatatura din ciclul gimnazial sunt cauzate de rezultatele proaste din ciclul primar. Pentru ca, daca micutul nu a asimilat notiunile din ciclul primar, nu poate sa le inteleaga pe cele mai avansate din ciclul gimnazial. Acest fapt indica existenta unei perioade de dezvoltare in care copiii sunt foarte susceptibili impactului cognitiv pe termen lung cauzat de nutritia necorespunzatoare.

Un impact deosebit de puternic il are conceptia mamei despre ce inseamna o alimentatie sanatoasa, atitudinea ei fata de educatie si comportamentul alimentar al parintilor. Asta inseamna ca daca micutul isi vede parintii mancand acasa, de exemplu, numai sandvisuri si cartofi prajiti cu friptura, atunci va fi greu de convins ca el trebuie sa manance supa, salata de legume si peste.

Astfel, cercetatorii afirma ca, in ansamblu, deficientele nutritionale anterioare intrarii la scoala au un impact negativ asupra rezultatelor din timpul scolii. De asemenea, poate fi facuta o asociere intre consumul excesiv al produselor bogate in zahar si problemele comportamentale, precum hiperactivitatea care poate interfera cu atentia in timpul orelor.

Foto: dockmikes.com
Citeste si Revista Felicia!

În articolul

Alimentatia influenteaza rezultatele scolare ale copiilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 mai 2024. Gemenii au de dus o conversație importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Călin a plecat din România în 2000 la cules de căpşuni în Spania. Azi are 6 hectare de teren şi după o campanie reuşeşte să strângă chiar şi 40.000 de euro
a1.ro
Dana Roba a fost contactată din închisoare de cel care a mutilat-o. Ce a putut să îi spună soțul ei
HelloTaste.ro
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Catine
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
useit.ro
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
as.ro
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
MediCOOL
Băuturi pentru sănătatea ochilor. Cum îți pot îmbunătăți vederea
Spynews
Crimă oribilă în Capitală, comisă de un băiat în vârstă de 16 ani şi amicul său. Au omorât un om în bătaie, în Crângași: "I-au dat cu bâta"
DeParinti
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
MediCOOL
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
HelloTaste
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
x