Atentie la consumul de sare pentru copii!

Publicat pe 28.03.2011 la 18:10 Actualizat pe 28.03.2011 la 18:13

Doza zilnica ideala de sare este mai mica la copii decat la adulti, deoarece rinichii pruncilor nu sunt perfect adaptati functiei de eliminare a sodiului.

Sodiul este un element esential pentru buna functionare a organismului. El contribuie, de exemplu, la mentinerea echilibrului apei si a electrolitilor, a PH-ului, la activitatea fiziologica a sistemului nervos si muscular. In acelasi timp insa, cresterea aportului de sodiu, deci de sare, are numeroase efecte nocive.

Se considera ca aportul de sodiu ar trebui sa fie de doua-trei grame pe zi, ceea ce ar insemna sase grame de sare. Doza zilnica ideala este mai mica la copii decat la adulti, ai caror rinichi nu sunt perfect adaptati functiei de eliminare a sodiului. Astfel, copiii mai mici de un an ar trebui sa primeasca maximum un gram de sare pe zi, cei pana la trei ani pana la doua grame, cei pana la sase ani, trei grame, iar cei pana la 10 ani - cinci grame.


In realitate, insa, cantitatea de sare consumata in mod obisnuit este de la noua pana la 20 grame pe zi. Multe persoane se iluzioneaza, considerand ca totul e in regula daca nu gatesc prea sarat sau nu adauga sare atunci cand mancarea e servita.


In realitate, trei sferturi din aportul de sare din dieta noastra provine din alimentele si din preparatele cumparate, doar 15% din surse naturale (carne neprelucrata, vegetale, lactate), iar 10% este adaugata la gatit.


Produse ca snacksuri, chipsuri, biscuiti, conserve, mezeluri, muraturi, sosuri, alune si seminte, semipreparate, produsele tip fast food contin cantitati foarte mari de sare. Mai mult, painea obisnuita, produsele de panificatie si cele de patiserie, cerealele si chiar prajiturile au cantitati importante de sodiu.


S-a constatat ca reducerea aportului de sare de la zece la cinci grame pe zi ar echivala cu o economie de calciu, echivalenta cu administrarea unui supliment de un gram pe zi.


Pentru prevenirea afectiunilor cauzate de consumul excesiv de sare, se recomanda citirea cu mai multa atentie a etichetelor produselor. Cele care contin 5% din valoarea zilnica necesara de sodiu sunt de preferat, pe cand cele care contin 20% sunt periculoase.

Citeste tot articolul in Jurnalul!

FOTO: Hepta

În articolul

Atentie la consumul de sare pentru copii!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate mentală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Catine
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
useit.ro
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
as.ro
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe săptămână. Cum afectează numărul lor nivelul colesterolului
Spynews
Rețetă de prăjitură cu mango și mere. Un desert ideal pentru weekend
DeParinti
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
HelloTaste
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
x