Formula casniciei perfecte: S. C. B.

Publicat pe 21.06.2013 la 17:46 Actualizat pe 21.06.2013 la 18:32

Creatorii Imago Relationship Therapy, practicata de mai mult de 2200 terapeuti, au cautat ani la rand formula casniciei perfecte. Nu pentru ca mariajul lor nu ar merge perfect - Harville Hendrix si Helen LaKelly Hunt sunt casatoriti de 30 de ani, cu sase copii si cinci nepoti, ci tocmai pentru a descoperi ce a functionat si va functiona perfect intr-un mariaj.

Dupa sute de cupluri intervievtate si sesiuni de terapie, acestia cred ca au gasit ingredientele cheie pentru un mariaj de vis. Intrebarea pe care le-au pus-o a fost simpla: "Daca relatia voastra ar fi perfecta, cum v-ati comporta si cu ce adjective ati putea sa o descrieti?"

Raspunsurile, sub forme variate, au dus inevitabil la trei factori cheie: siguranta, conexiune si veselie.

Siguranta reprezinta sentimentul ca nu vei pati nimic, atat din punct de vedere emotional cat si fizic. Simti ca "poti sa iti lasi garda jos, sa iti scoti armura si sa te relaxezi in preajma celuilalt". Alti pacienti ai terapeutilor au descris siguranta ca "a sta impreuna cu cel mai bun prieten al tau", "a sta pur si simplu impreuna", "a rade incontinuu", "a fi spontan", "a-ti deschide sufletul". Cel mai important aspect al sigurantei in cuplu este sa simti ca "poti fi vulnerabil fara frica sa vei fi calcat in picioare".

Siguranta este si increderea in cel de langa tine, in faptul ca te va asculta cu inima deschisa, ca nu te va judeca si iti va acorda atentie. Potrivit unor studii, cand simti acest tip de siguranta glandele secreta substante in organism numite endorfine care dau buna dispozitie si intaresc sistemul imunitar.

Conexiunea iti da senzatia ca "sunteti meniti sa fiti impreuna" si ca "suntem doar unul desi existam ca doi". Aceasta conexune franta tinde sa se manifeste prin comportamente rituale decat spontane. Obiceiurile devin rutina, dar unul dintre parteneri nu este capabil sa aiba incredere completa in celalalt. Atunci, creierul lor secreta permanent cortizol (hormonul fricii). Pe de alta parte, la cuplurile care se simte conectate centrul fricii adoarme si endorfinele incep sa se joace.

Bucuria - asta vor sa simta cuplurile intotdeauna. Nu vor sa traiasca in extaz permanent ci sa simta bucuria de a-l vedea pe cel iubit. E vorba de o fericire interioara, de o placere calma, ca cea dupa orgasm.

foto: avabridal.com

În articolul

Formula casniciei perfecte: S. C. B.

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 11 mai 2024. Berbecii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ce facem cu mâncarea după sărbători? Soluția recomandată de specialiști pentru a evita risipa alimentară
a1.ro
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
HelloTaste.ro
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Catine
Cu ce zodie se potrivește Balanța cel mai bine în căsătorie. Nativii cu care au compatibilitate perfectă
useit.ro
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat piața
as.ro
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor
MediCOOL
Câtă sare poți consuma pe zi și cum să reduci cantitatea
Spynews
Mihai Albu, diagnosticat cu cancer! Cunoscutul designer a fost operat în urmă cu puțin timp. Primele declarații
DeParinti
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
MediCOOL
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
HelloTaste
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
x