Trei obiceiuri care ii pot afecta pe copii

Publicat pe 20.08.2010 la 10:57 Actualizat pe 20.08.2010 la 13:02

Fiecare om are deprinderi “necivilizate” din copilarie, care se reflecta mai mult sau mai putin in viata de adult. Obiceiurile proaste la copii sunt nesanatoase, de parinte depinzand longevitatea acestora.

Rosul unghiilor

Acest gest poate avea ca efect dureri la nivelul unghiilor, deformarea lor si subtierea, dar si un aspect absolut inestetic si neingrijit, nemailuand in calcul microbii. Rosul unghiilor este, de fapt, o reactie la stres si anxietate, aceasta activitate conferindu-i micutului o stare de confort si relaxare. Pentru a-l determina sa renunte, fa in asa fel incat sa aiba mereu mainile ocupate. De asemenea, ajuta-l sa se elibereze de orice tensiune care determina, de fapt, aceste gesturi.

Degetul in nas

Este foarte posibil ca micutul sa nu-si dea seama ca gestul lui este deranjant, asa ca trebuie sa-i atragi atentia de fiecare data cand isi baga degetul in nas. Apoi, invata-l sa foloseasca o batista, daca are nasul iritat. Chiar daca este micut, cu multa perseverenta el poate sa deprinda obiceiul de a folosi batista, intai cu ajutorul mamei, iar apoi singur.

Suptul degetului

Acest obicei poate sa provoace aparitia unor dureri la nivelul degetului, dar mai ales deformarea boltei palatale si cresterea defectuoasa a dintilor. Copiii mici adopta acest obicei pentru ca se plictisesc si li se pare confortabil. Pentru a-l face sa renunte poti incepe prin a-i arata copii care au dintii iesiti in afara sau strambi si sa-i spui ca asa ii va avea si el daca va continua. Apoi, poti sa-l inveti cateva metode prin care sa se stapaneasca atunci cand vrea sa bage degetul in gura.

Spune-i ca in momentul critic este bine sa-si bage manutele in buzunar sau, daca e in pat, sub perna. Apoi invata-l sa se relaxeze altfel - ascultati muzica impreuna, jucati-va sau cititi (copilul ar trebui sa tina cartea si astfel nu-si va suge degetul in timp ce tata sau mama ii citeste).

ATENTIE!
Din punct de vedere clinic, aceste obiceiuri pot fi expresia unor caractere fobice sau obsesive si pot fi cauzate de diferite anxietati legate de mancare, apa, imbracat, plimbare, anumite persoane sau obiecte. Ele sunt, in general, asociate diferitelor forme de stres, precum plictiseala sau singuratatea.

Foto: www.completewellbeing.com

În articolul

Trei obiceiuri care ii pot afecta pe copii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 mai 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Film de groază în Botoşani. O fetiţă de 8 ani, ucisă şi violată de unchi. Bărbatul şi-a recunoscut fapta: "N-am vrut s-o omor, băutura e de vină"
a1.ro
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul de 15.000 de euro
HelloTaste.ro
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Catine
Zodii care au mereu zâmbetul pe buze. Nativii cu o personalitate puternică
useit.ro
Singurul animal care ar supraviețui apocalipsei, potrivit experților. Cum ar rezista când toate celelalte viețuitoare ar muri
as.ro
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: „Nu poţi trăi în păcat!”
MediCOOL
Când se scot amigdalele. Factorii care favorizează amigdalita
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
DeParinti
Ar trebui să-ți faci copilul să-și ceară iertare? La ce concluzii au ajuns specialiștii în parenting
MediCOOL
Ceaiuri pentru sănătatea inimii. Ce beneficii aduc acestui organ vital
HelloTaste
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
x