Afla ce reprezinta terapiile celulare si cele individuale

Publicat pe 31.03.2011 la 17:44 Actualizat pe 31.03.2011 la 17:51

Acestea sunt incercari de aplicare a terapiei celulare in infarctul de miocard si boli cronice ale ficatului. Terapiile celulare si terapiile individuale bazate pe studiul genomului reprezinta solutii de succes in multe afectiuni.

Un exemplu de terapie celulara foarte buna il reprezinta transplantul medular. De asemenea, exista sperante mari de aplicare a terapiei celulare si in alte afectiuni.


Totusi, deocamdata, nu s-a ajuns la substitutia unor organe, astfel de aplicatii fiind abia la inceput, a precizat prof. dr Irinel Popescu. Inca de la inceput trebuie spus ca s-au observat si o serie de efecte adverse in aplicarea terapiilor celulare, motiv pentru care acest subiect este abordat cu maxima prudenta.

In privinta tipului de celule, specialistii oscileaza intre celule adulte si celule stem. Sunt cercetatori care spun ca intre cele doua tipuri de celule, cele stem sunt „mai de succes".

Transplantul de insule are un succes limitat. Limitele sunt puse pe seama faptului ca nu se obtin atatea insule cate sunt necesare si durata lor de viata este limitata. Practic, din pancreas se prepara insulele care au mai ramas, care, apoi, se reinfuzeaza.

In cadrul acestei manifestari stiintifice, cu participare internationala, prof. dr Costin Cernescu a pledat pentru extinderea terapiilor personalizate datorita beneficiile asupra pacientului, dar si a sistemului medical.

Incercam sa facem o medicina personalizata in urma accesului la o serie de investigatii genomice care sunt din ce in ce mai ieftine. Astfel, putem avea o predictie asupra succesului sau esecului unui tratament", spune prof. dr Cernescu.


Prof. dr Cernescu spune ca in hepatita C sunt necesare cel putin doua investigatii genomice, pe baza carora se stiu doza si eficienta tratamentului. La ora actuala, tratamentul standard in hepatita C este asociat si cu anemie, instalata inca din primele zile ale administrarii. Mai ales ca exista tendinta administrarii unor doze-"mamut" de ribavirina, care pot duce la intreruperea si, in final, la esecul tratamentului.

In prezent, in tara noastra, investigatii genomice se efectueaza la Institutul Clinic Fundeni si in centrele universitare. Investigatii genomice curente se fac in cancerul de san, carcinomul hepatic, hepatita si, mai rar, in cancerul colorectal.

Citeste tot articolul in Jurnalul!

FOTO: Hepta

În articolul

Afla ce reprezinta terapiile celulare si cele individuale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x