Afla cum se trateaza tendinoza achileana!

Publicat pe 25.08.2010 la 11:20 Actualizat pe 25.08.2010 la 11:36

Cunoscuta si sub numele de tendinopatia degenerativa, tendinoza achileana este explicata pe intelesul cititorilor Jurnalului de sanatate de medicul Sebastian Diaconescu, specia­list recuperare la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Bucuresti.



"Afectiunea este asociata cu o degenerare progresiva a tendonului achilean, care ar trebui mentinut sanatos si functional de o circulatie sanguina proprie, optima", afirma medicul.


"Se poate intampla ca tendonul achilean sa nu functioneze corect din cauza microrupturilor repetate si a capacitatii lui limitate de a se vindeca singur. Afectiunea afecteaza, in gene­ral, pacientii cu varsta peste 35 ani." Exista doua forme ale acestei afectiuni: insertionala si noninsertionala.


DIAGNOSTICUL


Cel mai frecvent sunt afectati de tendinoza achileana persoanele relativ tinere, cu varste intre 35 si 45 de ani, care practica sporturi ce implica alergarea. "Pentru ca este o afectiune ce poate fi agravata de erorile de antrenament, recomand mare atentie la erorile de antrenament." Tendinoza se diagnosticheaza usor, deoarece atat tendonul, cat si piciorul sunt dureroase, iar palparea profunda produce la randul ei durere.



Medicul Sebastian Diaconescu mai precizeaza ca diagnosticul poate fi pus daca:


- la palparea profunda a tendonului se simt noduli, ce pot fi descoperiti chiar de pacient;
- muschii posteriori ai gambei sunt lipsiti de elasticitate, ceea ce poate accentua durerea;
- pacientul nu se poate ridica pe varfuri sau, daca reuseste, o face cu mare greutate.



Un pacient care suspec­teaza o tendinoza, pe baza acestor simptome, trebuie sa consulte specialistul in recupera­re, recomanda medicul consultat de Jurnalul de sanatate, deoarece afec­tiunea ar putea fi con­fun­data cu guta, bursita sau diferite spondilartropatii.



TRATAMENTUL


Simptomele pot dura mai multe luni. Totusi, "exista si pacienti care nu acuza durere, in ciuda unui tendon morfologic anormal", spune specialistul.



Tratamentul este dificil, din cauza potentialului limitat al tendonului de a se vindeca. Primele recomandari sunt: repausul, aplicarea de comprese cu gheata si, daca este cazul, medicatie antiinflamatoare.



De asemenea, este necesara corectia posturii incorecte a piciorului cu incaltaminte corespunzatoare si, uneori, cu talonete ce inalta calcaiul.


"Tratamentul incepe cu un program foarte atent de stretching achilean, care poate stimula procesul de vindecare. Apoi, se trece la un program specific de kinetoterapie, cu exercitii speciale pentru musculatura posterioara a gambei. Initial, este necesara o perioada de repaus, care poate fi insotita de o imobilizare intr-o orteza sau intr-o incaltaminte speciala. Apoi, urmeaza mobilizarea progresiva, dar cu evitarea temporara a activitatilor repetitive de alergat.



Exercitiile de recuperare, recomandate de medicul Sebastian Diaconescu, impreuna cu profesorul doctor Eugen Caracas, kinetoterapeut principal la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Bucuresti, au rolul de a stimula procesul de vindecare, de aceea ele trebuie efectuate cu constiinciozitate, in fiecare zi.


ATENTIE!


- Exercitiile fizice sunt reluate gradat, fiind obligatoriu ca ele sa fie nedureroase: inot, ciclism, plimbat, jogging usor.
- Daca durerea reapare, exercitiile fizice trebuie stopate, obligatoriu.
- Daca este necesar, va fi recomandata scaderea in greutate.
- Daca, dupa sase luni de tratament conservator condus corect, nu se obtine eliminarea durerii, este necesara interventia chirurgicala.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: fr.biolaster.com

În articolul

Afla cum se trateaza tendinoza achileana!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum fura o grupare coletele din easybox-uri. A făcut pagubă de 80.000 de euro în opt luni
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
as.ro
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: „Când soţul pleca…”
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
DeParinti
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
MediCOOL
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x