Alimente care ne prostesc

Publicat pe 13.11.2013 la 12:47 Actualizat pe 13.11.2013 la 13:53

Când vine vorba de nutriție, trebuie specificat faptul că există mai multe feluri de alimente. Unele dintre ele sunt cei mai buni aliați când vrem să slăbim, altele îmbunătățesc memoria. Unele au însă un efect devastator asupra modului în care funcționează creierul, iar nutriționiști avertizează că ele trebuie consumate cât mai rar și în cantități mici:

1. Produsele ce conțin zahăr

Nu sunt doar rele pentru siluetă, dar și funcțiile creierului. Un consum îndelungat de zaharuri duce la o mulțime de probleme neurologice și îți afectează memoria.

2. Alcoolul

Alcoolul este cunoscut pentru efectele nocive asupra ficatului, dar duce și la confuzie mentală. Funcționează ca un nor care te împiedică să gândești clar sau să îți amintești anumite lucruri.

3. Produsele de tip fast-food

Mâncarea de tip fast-food poate schimba anumite chimicale din creier, ceea ce duce la simptome asociate cu depresia și stările de anxietate. Ele afectează și producția de dopamină, o substață chimică importantă, ce este responsabilă cu starea de bine generală. Dopamina este importantă și pentru funcțiile cognitive, capacitatea de învățare și starea de alertă.

4. Prăjelile

Aproape toate mâncărurile procesate conțin chimicale, aditivi, conservanți și așa mai departe - ce pot afecta funcțiile comportamentale, din cauza unor chimicale care cauzează hiperactivitate, atât la copii, cât și la adulți. Mâncărurile prăjite sau procesate distrug încet celulele nervoase care se găsesc în creier. Unele uleiuri sunt însă considerate mai nocive decât altele - ueiul de floarea soarelui este cel mai nociv atunci când este prăjit.

6. Mâncărurile foarte sărate

Se știe deja că mâncărurile sărate afectează presiunea sangvină și sunt dăunătoare inimii. Cu toate acestea, mâncărurile bogate în sodiu pot afecta și inteligența și pot acționa ca un drog. Renunțarea la sare poate fi un proces foarte dificil.

7. Cerealele, cu excepția celor integrale

Toate cerealele au un anumit impact asupra modului în care ne fucționează creierul și starea generală de sănătate, cu excepția cerealelor integrale care sunt bogate în fibre și încetinesc îmbătrânirea arterelor. Prin consumul excesiv de produse de patiserie riști să îmbătrânești mai repede.

Foto: hepta.ro

În articolul

Alimente care ne prostesc

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate mentală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Catine
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
useit.ro
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
as.ro
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe săptămână. Cum afectează numărul lor nivelul colesterolului
Spynews
Rețetă de prăjitură cu mango și mere. Un desert ideal pentru weekend
DeParinti
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
HelloTaste
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
x