Ambalajele care protejeaza mancarea si bauturile ne pot face mult rau

Publicat pe 01.04.2011 la 17:12 Actualizat pe 01.04.2011 la 17:35

Va fac viata mai usoara, dar va pot imbolnavi la fel de usor! Ambalajele care protejeaza mancarea si bauturile va pot face mult rau daca nu stiti cum sa le folositi. La temperaturi ridicate sau la lumina puternica, substantele periculoase din ambalaje trec in alimente si bauturi. Iar de aici, direct in sanatatea voastra.

Sticle, caserola, cutii de conserve sau peturi. Protejeaza alimentele, dar le pot si otravi, prin compusii chimici. Cele mai periculoase sunt recipientele din plastic. In aceasta categorie intra peturile, ambalajele din policarbonat, polistiren sau polipropilena. Adica sticle de suc, caserole de unica folosinta sau cutii de iaurt. Ele contin flatati si bisfenol A, care pot provoca dereglari hormonale sau chiar cancer.


Oricat v-ar fi de sete, nu beti niciodata dintr-o sticla pe care ati lasat-o in masina, la soare. Lumina si caldura fac ca lichidul din interior sa extraga substante toxice din ambalaj. La fel de periculos este si aluminiul. Il gasiti in cutiile de lapte pasteurizat sau in foliile folosite la prepararea alimentelor la cuptor.


Temperaturile ridicate fac ca ionii de aluminiu sa treaca in mancare. Dozele mari de aliuminiu pot provoca boli ca Parkinson sau Alzheimer.


"Impiedica fixarea calciului in oase si poate sa duca la aparitia osteoporozei", a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.


Inainte de a ajunge pe piata, orice ambalaj este testat in laborator. Aici, recipientele sunt tinute in contact cu substante cu proprietati asemanatoare alimentelor. Daca dupa zece zile aceste substante nu se modifica, atunci ambalajul este autorizat.


Specialistii spun, insa, ca nici ambalajele autorizate nu sunt 100% sigure. Lumina, caldura, presiunea sau umiditatea favorizeaza migrarea compusilor toxici din ambalaje in mancare. Si niciodata nu se poate sti prin ce a trecut produsul inainte sa ajunga in frigider. Cele mai sigure ambalaje raman cele din sticla sau hartie.

În articolul

Ambalajele care protejeaza mancarea si bauturile ne pot face mult rau

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 mai 2024. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Noutatea la nivel european cu care se mândrește satul Ghermănești din Ilfov: "Este un punct strategic"
a1.ro
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
HelloTaste.ro
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Catine
Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă
useit.ro
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă
as.ro
Daniela Crudu a născut a doua oară! Ce putea să spună Gigi Becali despre ea, după scandalul teribil cu „Nilă”
MediCOOL
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
HelloTaste
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
x