Atentie la alergiile la medicamente!

Publicat pe 02.09.2010 la 10:19 Actualizat pe 02.09.2010 la 10:57

Medicamente

Reactiile alergice la unele medicamente ar putea fi explicate plastic prin trezirea din somn a unor virusuri, sustine un studiu recent efectuat in Franta. Se stie ca exista alergia la medicamente si ca sunt unii pacienti, numiti hipersensibili, care au reactii severe la un medicament.

Profesorul Philippe Musette de la CHU Rouen si colaboratorii sai sunt de parere ca in anumite cazuri de alergii la medicamente nu este vorba de un mecanism clasic de alergie, ci de o reactie declansata de activarea unui virus prezent in stare latenta in organism.



Alergia se defineste ca reactie a sistemului imunitar la un agent care in mod curent este inofensiv - respectiv o proteina din alimente sau polenul - dar pe care organismul il considera periculos. Pe acest fond, apar simptomele de tipul urticariei: eczema, rinita... La unii pacienti, medicamentele - de exemplu, antibioticele - provoaca acest tip de reactie imunitara. Totusi, in cazul unor persoane, care sufera de o forma severa de hipersensibilitate la medicamente, nu contra medicamentului ar reactiona sistemul imunitar, ci contra unui virus trezit de pastila cu pricina.


Echipa profesorului Philippe Musette a monitorizat 40 de pacienti afectati de acest tip de sensibilitate. Pe langa reactiile pe piele, la acesti pacienti au fost constatate afectiuni ale ganglionilor, ficatului, plamanilor si rinichilor. Simptomele acestora sunt comparabile cu cele ale unei infectii cu virusul Epstein Barr (EBV), virus din familia Herpes, precizeaza profesorul Philippe Musette.


La pacientii care fac reactii de hipersensibilitate se inregistreaza o crestere a virusului in sange si o reactie imunitara specifica dirijata impotriva EBV. Noi am observat ca medicamentele incriminate puteau reactiva virusul Epstein Barr, exisistent in forma latenta in limfocitele B la peste 90% din populatie, spune profesorul Philippe Musette. Cercetatorii din Rouen sunt preocupati sa explice de ce reactivarea EBV nu se inregistreaza decat la unele persoane. Avem niste explicatii de ordin genetic. In prezent, suntem preocupati sa descoperim cauzele acestei reactivari virale si sa le verificam, anunta profesorul Philippe Musette.


Printre medicamentele care provoaca asemenea reactii, in prima linie sunt antibioticele, in special, cele din clasa cefalosporine (peniciline si derivate) si sulfamidele. Alergii mai produc aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene (administrate contra durerilor reumatice), anestezicele locale. Sunt posibile reactii alergice la medicamente ce se adreseaza sistemului cardiovascular, la antiepileptice, neuroleptice, vitamine, la produse care contin chinina, chiar la unele medicamente eliberate fara reteta si la unele preparate homeopatice.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: about.com

În articolul

Atentie la alergiile la medicamente!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x