Bolile renale – discrete, dar severe

Publicat pe 10.03.2011 la 17:36 Actualizat pe 10.03.2011 la 17:38

Nu sunt deloc rare, au cauze diverse si determina complicatii care afecteaza starea generala a sanatatii. Nu prezinta simptome specifice, cel putin in primele stadii, dar pot fi detectate usor, prin niste teste simple, necostisitoare, nedureroase. Mai important, chiar daca uneori nu pot fi complet vindecate, evolutia lor poate fi tinuta sub control. Este vorba de maladiile renale.

Aproximativ 10% din populatia globului prezinta o disfunctie renala. Uneori, ea este nedetectata, evoluand silentios, dar afectand treptat organul. Alteori, sunt maladii aflate sub tratament, care, din pacate, in unele situatii duc la o deteriorare grava a rinichiului, cu instalarea insuficientei renale.

Trebuie sa stim ca insuficienta renala se poate trata numai prin dializa sau transplant. Cele mai frecvente cauze ale bolilor renale, reprezentand aproape doua treimi din cazuistica, sunt diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala.

Simptomele de inceput sunt nespecifice: oboseala, scaderea capacitatii de concentrare, tulburari de somn, greata, varsaturi, scaderea poftei de mancare, paloare si mancarime a pielii, crampe musculare nocturne, edeme ale membrelor inferioare si ale fetei (mai vizibile dimineata, la trezire), urinari frecvente, in special in timpul noptii.

Daca legatura dintre bolile renale si hipertensiunea arteriala era demult cunoscuta in ambele sensuri (hipertensiunea arteriala poate afecta rinichiul, dar si maladiile renale cronice pot declansa sau agrava hipertensiunea arteriala), in ultimul deceniu a devenit din ce in ce mai pregnanta relatia dintre bolile renale cronice si bolile cardiovasculare. Acest risc este de 20-30 de ori mai mare in stadiile finale ale bolilor renale, dar el exista in toata evolutia unei maladii renale cronice.

Astfel, riscul producerii de astfel de evenimente (infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie obstructiva cronica, instalarea insuficientei cardiace) este de doua pana la sase ori mai mare decat in restul populatiei. De aici importanta identificarii acestor bolnavi si instituirea terapiei in stadiile cat mai precoce ale bolii. De aceea, deviza sub care se desfasoara Ziua Mondiala a Rinichiului in acest an este: „Trateaza-ti rinichiul si salveaza-ti inima!".

Exista teste simple care permit detectarea unei afectari renale. Pentru prevenire, mentineti tensiunea arteriala si glicemia la valori normale, renuntati la fumat, mancati sanatos, evitand excesul de sare (maximum 5-6 grame pe zi), faceti zilnic exercitii fizice si evitati abuzul de medicamente (multe medicamente, de exemplu, antiinflamatoarele ca ibuprofenul pot afecta rinichiul).

Citeste si Jurnalul

FOTO: Hepta

În articolul

Bolile renale – discrete, dar severe

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 mai 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Film de groază în Botoşani. O fetiţă de 8 ani, ucisă şi violată de unchi. Bărbatul şi-a recunoscut fapta: "N-am vrut s-o omor, băutura e de vină"
a1.ro
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul de 15.000 de euro
HelloTaste.ro
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Catine
Zodii care au mereu zâmbetul pe buze. Nativii cu o personalitate puternică
useit.ro
Singurul animal care ar supraviețui apocalipsei, potrivit experților. Cum ar rezista când toate celelalte viețuitoare ar muri
as.ro
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: „Nu poţi trăi în păcat!”
MediCOOL
Când se scot amigdalele. Factorii care favorizează amigdalita
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
DeParinti
Ar trebui să-ți faci copilul să-și ceară iertare? La ce concluzii au ajuns specialiștii în parenting
MediCOOL
Ceaiuri pentru sănătatea inimii. Ce beneficii aduc acestui organ vital
HelloTaste
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
x