Condimentează-ți viața! La propriu... Vei trăi mai sănătos și mai spectaculos

Publicat pe 06.05.2014 la 11:16 Actualizat pe 06.05.2014 la 11:19

Cercetătorii italieni au descoperit că, la persoanele non-alergice si cu un sistem digestiv sănătos, condimentele produc o serie de modificări ale funcţionării creierului...

Cercetătorii italieni au descoperit că, la persoanele non-alergice si cu un sistem digestiv sănătos, condimentele produc o serie de modificări ale funcţionării creierului...

În cultura populară europeană modernă este promovată ideea că alimentele condimentate sunt periculoase, mai ales pentru efectul lor nefast asupra sistemului digestiv, vascular, dar si pentru potenţialul alergogen. Aceste aspecte sunt reale in cazul unui consum frecvent de condimente puternice, mai ales de către persoane sensibile. În realitate, in cazul unui consum ponderat de alimente condimentate, efectul poate fi avantajos pentru sănătate, mai ales dacă vorbim despre usturoi, ceapă sau oţet.

Astfel, prin tehnica simulărilor pe calculator si prin investigaţii de laborator, cercetătorii italieni au dovedit că gustul iute sau, si mai corect spus, senzaţia de iritaţie pe care o dau alimentele condimentate produce o serie de modificări temporare ale funcţionării creierului.

Efecte pozitive
Omul modern nu este primul care foloseste amestecuri picante de condimente pentru potenţarea gustului alimentelor. Încă inainte de apariţia speciei noastre, primii oameni ai comunităţilor epocii pietrei consumau alimente iuţi, mai ales când organismul le cerea o schimbare de mediu sau alimentaţie.

Astfel, s-a observat că aproape orice modificare a stării de sănătate este insoţită de un apetit mai crescut pentru iute si pentru alimente cu arome mai puternice. Această tendinţă naturală de a savura alimente cu gust intens si aromat se datorează faptului că substanţele iuţi produc o modificare mult asemănătoare durerii, senzaţia care alertează creierul pentru a lua măsuri in caz de boală. Ca urmare, natura a inventat pentru om acest „truc”, prin care organismul pe cale de a se imbolnăvi cere producerea unei senzaţii dureroase care este obţinută cu ajutorul alimentelor iuţi. Putem spune si mai clar că, atunci când sănătatea este mai subredă, avem poftă de iute, tocmai pentru ca acest „iute” să producă o senzaţie care să alarmeze creierul.

Creierul este receptiv la orice senzaţie de tip durere, asa cum este cea provocată de alimentele mai condimentate. Odată ce percepe o senzaţie de tip dureros, creierul nostru isi activează asa-numita latură vegetativă, care are sub control majoritatea funcţiilor organelor si sistemelor. Se poate trage astfel usor concluzia că un aliment iute obligă sistemul nervos vegetativ să ia măsuri mai vigilente de reglare a unor funcţii. Una dintre concluziile acestor descoperiri este că, in cazul in care consumăm ponderat alimente iuţi, ne păstrăm permanent o vigilenţă sporită a controlului creierului asupra sănătăţii majorităţii organelor si sistemelor. Această descoperire este intărită si de studiile românesti de antropologie, care au scos in evidenţă că longevivii din zona Rucăr-Bran consumau săptămânal alimente iuţi si in special usturoi, ardei iuţi si oţet de mere.

Corelând studiile italienilor cu ale antropologilor români, se poate spune că un consum, o dată la trei zile, a unui meniu iute poate creste atât imunitatea la boli, cât si rezistenţa la afecţiuni cardiace, hepatice si glandulare.

Asa cum arată graficul studiilor biochimistilor italieni, alimentele iuţi consumate regulat la minimum trei mese pe săptămână scad cu 40% riscul de apariţie a cirozelor hepatice si cu 18% riscul de boli vasculare si cardiace. Totodată, gustul iute stimulează specific secreţiile digestive, favorizând astfel absorbţia eficientă a unor săruri, vitamine, aminoacizi, dar si a zaharurilor. În acest fel, dietele condimentate pot scădea riscul de anemii, avitaminoze si, nu in ultimul rând, de obezitate si diabet.

Condimentele pot influenţa calitatea gândirii
Un aspect deosebit de interesant al consumului de alimente condimentate il reprezintă influenţa senzaţiei de gust iute asupra unor procese psihice mai complexe, cum ar fi gândirea. Astfel, neurobiologii australieni au dovedit că undele de excitaţie nervoasă provocate in timpul percepţiei gustului iute creează anumite fluxuri de electricitate in ariile nervoase implicate in gândire.


Mai multe pe revistafelicia.ro!

În articolul

Condimentează-ți viața! La propriu... Vei trăi mai sănătos și mai spectaculos

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 9 mai 2024. Leii construiesc relații noi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
a1.ro
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
HelloTaste.ro
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Catine
Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
useit.ro
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
as.ro
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: „Unele nu ştiu limita”
MediCOOL
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Spynews
Unde este Izvorul Tămăduirii în România. Credincioșii iau apă de aici în prima vineri după Paște
DeParinti
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
HelloTaste
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
x