Cum ne ingrasam din cauza hormonilor

Publicat pe 31.05.2011 la 19:32

Tulburarile hormonale sunt implicate in aparitia obezitatii. Dar nu atat de frecvent pe cat am vrea sa credem. De cele mai multe ori, hormonii sunt acuzati pe nedrept pentru cresterea in greutate.

Motivele sunt diverse: unii simt nevoia de a gasi un tap ispasitor pentru abuzurile alimentare pe care le fac, altora li se pare mai usor sa spuna ca se ingrasa din cauza problemelor hormonale decat sa accepte ca sunt grasi din cauza stilului de viata dezordonat. „Adevarul este ca mai mult de 90% dintre cazurile de obezitate nu au in spate tulburari hormonale", semnaleaza colonel doctor Aurelian-Emil Ranetti, medic primar endocrinolog, comandantul Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central „Carol Davila".

Tiroida - tap ispasitor

Organul pe care - incorect - se da vina cel mai frecvent pentru obezitate este tiroida. Boala glandei tiroide - despre care se presupune ca ar determina excesul ponderal - este hipotiroidismul sau „glanda", cum mai este cunoscuta in popor. Deficitul hormonilor tiroidieni, care apare in cadrul hipotiroidismului, se asociaza in general cu o tendinta de crestere a greutatii, dar aceasta este discreta, precizeaza colonel dr Aurelian-Emil Ranetti. Nu se poate spune ca se ajunge la obezitate strict din cauza lipsei de hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul se caracterizeaza prin procese metabolice lente, motiv pentru care necesarul energetic al pacientului cu aceasta tulburare este scazut. Aspectul de oameni pufosi, uneori chiar buhaiti al celor care sufera de hipotiroidism este cauzat de retentia de apa specifica acestei tulburari hormonale.

Pe falsa premisa potrivit careia disfunctia tiroidiana ar explica excesul ponderal s-a bazat pana nu demult o conduita terapeutica a obezitatii cu hormoni tiroidieni. Acest tratament s-a dovedit pe cat de nejustificat, pe atat de daunator in conditiile in care pacientul obez tratat cu hormoni tiroidieni are o functie tiroidiana normala (demonstrata prin analize de sange din care reies valori normale ale hormonilor tiroidieni: TSH, T4, T3), explica dr Aurelian-Emil Ranetti.

Administrarea de hormoni tiroidieni in scopul slabirii in cazul unor pacienti a caror tiroida functioneaza normal poate determina efecte adverse severe. Slabirea cu ajutorul hormonilor tiroidieni este de fapt rezultatul instalarii unei boli iatrogene (indusa de medicamente), numita tirotoxicoza iatrogena, arata colonel dr Ranetti. Acesta este motivul pentru care in prezent se interzice administrarea hormonilor tiroidieni pentru slabire.

Citeste restul pe jurnalul.ro!
Foto: demandstudios.com/

În articolul

Cum ne ingrasam din cauza hormonilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x