Cum se pot combate durerile menstruale

Publicat pe 28.06.2011 la 16:47

Dureri abdominale, senzatie de balonare, tensiune mamara, nervozitate, cefalee, stari depresive... Doua din trei femei suporta luna de luna aceste simptome grupate sub denumirea: sindrom premenstrual. Aflati in continuare cum se manifesta sindromul premenstrual si ce puteti face pentru a trece mai usor peste acest disconfort lunar. Explicatiile sunt oferite de doctor Sylvain Mimoun si doctor Elisabeth Aubeny, medici ginecologi francezi cu experienta in diagnosticul si tratamentul sindromului premenstrual.

Un sindrom cu zeci de simptome

Sindromul premenstrual se repeta lunar, cu o intensitate mai mare sau mai mica, atat timp cat femeia are menstruatie. Problema este ca, din punct de vedere al manifestarilor, sindromul premenstrual este foarte schimbator, simptomele variaza de la femeie la femeie, dar si de la luna la luna la aceeasi femeie. De obicei, primele neplaceri se instaleaza cu 7-14 zile inainte de aparitia menstruatiei.

Exista doua categorii de simptome: fizice si psihice. In prima categorie se regasesc tulburari concrete: dureri in partea de jos a abdomenului, balonari, greata, dureri si tensiune la nivelul sanilor, dureri de cap, acnee, senzatie de picioare grele. In a doua categorie sunt cuprinse simptome pe care de cele mai multe ori femeile le considera inexplicabile: nervozitate, oboseala, stare de agitatie, tristete, anxietate, instabilitate emotionala manifestata prin trecere brusca de la o stare la alta, tulburari de somn, pofta de mancare exagerata, dificultati de concentrare a atentiei, afectarea vietii sexuale.

Exista femei in cazul carora unele dintre aceste simptome sunt atenuate, iar in cazul altora, manifestarile pot fi zgomotoase, chiar invalidante. Sunt femei care resimt dureri din cap pana in picioare, au neplaceri digestive, iar totul culmineaza cu epuizarea fizica si psihica, stari depresive, insomnii. Iar acest scenariu se repeta luna de luna. De obicei, neplacerile debuteaza in a doua faza a ciclului menstrual, la cateva zile dupa ovulatie, si dispar in prima sau a doua zi de sangerare menstruala.


Hormonii sunt de vina


De ce sunt atat de numeroase manifestarile sindromului premenstrual? Explica medicul ginecolog Sylvain Mimoun: "Sindromul premenstrual este provocat de fluctuatiile hormonale care au loc in timpul fiecarui ciclu menstrual. Cum receptori hormonali se gasesc peste tot la nivelul corpului, orice dezechilibru hormonal este resimtit intr-o anumita masura de fiecare parte a organismului.Asa se explica varietatea mare de simptome ale sindromului premenstrual".

Durerile menstruale sunt declansate de prostaglandine - hormonii care determina contractii ale uterului. In zilele dinaintea menstruatiei, cantitatea de prostaglandine creste in mod semnificativ, provocand diferite manifestari la nivelul intregului organism: durere - la nivelul ovarelor si al mucoasei uterine, balonare - la nivelul intestinelor, dureri de cap, nervozitate, depresie - la nivelul creierului.


In afara tulburarilor hormonale, factorii psihologici au o contributie importanta in aparitia sindromului premenstrual, afirma doctorul Elisabeth Aubeny. Femeile care devin depresive sau agresive cu cateva zile inainte de menstruatie sunt in general persoane care au un program foarte incarcat: serviciu, copii, gospodarie... In cazul acestora, dezechilibrul hormonal implicat in aparitia sindromului premenstrual este picatura care umple paharul.

Exista si o componenta genetica implicata in aparitia sindromului premenstrual. S-a observat ca femeile ale caror mame sufera de acest sindrom prezinta riscuri mari de a avea aceleasi simptome.


Tineti un jurnal

Diagnosticul sindromului premenstrual este destul de dificil din doua motive: nu are o cauza clara si se manifesta printr-un numar mare de simptome care pot fi intalnite in cazul multor boli. Insa repetarea ciclica a manifestarilor, mai exact inainte de menstruatie si disparitia lor dupa aceasta, constituie un indiciu de baza pentru sindromul premenstrual. Pentru a afla daca suferiti de acest sindrom, este posibil ca medicul sa va propuna sa notati intr-un carnet starile pe care le resimtiti zilnic.


Practic, trebuie sa tineti un fel de jurnal, in care sa consemnati pe scurt cum va simtiti in fiecare zi. Astfel veti putea sa observati mai bine starile prin care treceti si sa ii descrieti medicului cu precizie problemele pe care le aveti. In cazul in care starile neplacute vor fi mai numeroase si mai semnificative in zilele care preced menstruatia, este foarte posibil sa suferiti de sindrom premenstrual. Pentru o evaluare corecta, jurnalul trebuie tinut cel putin doua-trei luni.


Medicul stabileste diagnosticul de sindrom premenstrual dupa parcurgerea unor etape: anamneza (discutia dintre medic si pacienta), examenul ginecologic, analize de laborator, investigatii imagistice.

Citeste si Jurnalul

FOTO: thehealthage.com

În articolul

Cum se pot combate durerile menstruale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x