Doar un fumator din zece scapa defintiv de acest viciu

Publicat pe 10.05.2011 la 13:19

Din zece persoane care vor sa renunte la fumat, doar una reuseste sa nu se mai atinga toata viata de tigari, potrivit unui amplu raport aparut in publicatia franceza Prescrire.

"Cantitatea mare de substante chimice din tigari care ajung la nivelul creierului creeaza un grad ridicat al dependentei, de aceea fumatorilor le este foarte greu sa scape de viciu pentru totdeauna", sustin autorii raportului.

Oamenii de stiinta au analizat zece studii privind renuntarea la fumat, la care au participat in total 3.760 de fumatori cu varsta medie de 43 de ani, care obisnuiau sa fumeze in jur de 25 de tigari pe zi. Concluzia: doar o singura persoana a reusit sa scape de viciul fumatului. 90% dintre cei care doreau sa abandoneze tigarile au reinceput sa fumeze in maximum un an de la incercarea de a renunta la tutun.


Cercetatorii au incercat sa afle daca renuntarea brusca la fumat este mai eficienta decat reducerea treptata a numarului de tigari. "Din cauza dependentei de nicotina exista ideea potrivit careia fumatorii trebuie sa reduca treptat consumul de tutun astfel incat sa aiba mai multe sanse de reusita in demersul de a renunta complet la viciu. Dar in cadrul studiului am constatat ca, indiferent de strategia adoptata, fumatorilor le este la fel de greu sa scape de dependenta de nicotina. Chiar daca decid sa se lase de fumat brusc sau treptat, sansele de reusita sunt de doar 10% dupa un an de la decizia renuntarii la tutun", a explicat profesorul Gerard Dubois, pneumolog si specialist in renuntarea la fumat.

Citeste si jurnalul.ro!
foto: dailymail.co.uk

În articolul

Doar un fumator din zece scapa defintiv de acest viciu

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 12 mai 2024. Berbecii au conflicte în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul
a1.ro
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
HelloTaste.ro
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Catine
Zodii care au secrete în relația de cuplu. Nativii care nu sunt sinceri în profunzime cu partenerii lor
useit.ro
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie mobilă și Internetul. E prima dată în ultimii 20 de ani când se întâmpla așa ceva
as.ro
Cea mai cunoscută amantă din România, ce a stat 16 ani cu un milionar însurat, are o nouă pasiune: „Fac ceva ce duce la rezultat”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale sucului de cireșe. Ce efecte produce în organism
Spynews
Restaurantul care taxează clienții care nu mănâncă tot din farfurie. Ce sumă trebuie să achite și de ce se ia această măsură
DeParinti
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
MediCOOL
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
HelloTaste
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă
x