Gingivita ne dezvaluie la ce boli suntem predispusi

Publicat pe 14.12.2015 la 13:17 Actualizat pe 14.12.2015 la 13:21

Bolile gingivale nu sunt doar rezultatul neplacut al bacteriilor. De cele mai multe ori dantura transmite un mesaj care ar trebui sa ne ingrijoreze fiind dovada ca suferim fie de o anumita boala de inima, fie de diabet, fie dezvoltam o infectie.

Bolile gingivale nu sunt doar rezultatul neplacut al bacteriilor. De cele mai multe ori dantura transmite un mesaj care ar trebui sa ne ingrijoreze fiind dovada ca suferim fie de o anumita boala de inima, fie de diabet, fie dezvoltam o infectie.

Trebuie cunoscut faptul ca daca gingiile care sunt afectate nu sunt tratate, atunci pe langa bolile acestea exista si riscul dezvoltarii unor inflamatii severe, spune YVE.ro.

S-a dovedit stiintific ca cei care prezinta diverse boli la nivelul gingiei sunt mai predispusi la dezvoltarea unor boli de inima spre deosebire de cei care au gingia sanatoasa. Din nefericire nu exista momentan o explicatie rezonabila pentru acest fenomen, insa majoritatea specialistilor sustin ca bacteriile care se formeaza la nivelul cavitatii bucale ajung in circulatia sangvina si in acest mod provoaca inflamatii severe.

Diabetul, din nefericire, diminueaza din imunitatea organismului persoanei in cauza si duce la apritia bolilor de la nivelul gingiei din pricina nivelului marit de zahar de la nivelul sangvin. In vederea protejarii gingiilor, se recomanda consumul in cantitati cat mai mici de alimente bogate in zahar si periajul corect plus utilizarea atei dentare.

Toate persoanele care acuza gura si limba uscata sunt mai expusi dezvoltarii problemelor cavitatii bucale, mai ales cei care sunt diagnosticati cu sindromul Sjogren. In cazul acestui sindrom, persoana in cauza duce la afectarea glandelor salivare si a celor lacrimale.

Aparitia cariilor dentare este favorizata de senzatia de gura uscata. Drept urmare, tratamentele medicamentoase trebuie prescrise cu grija. Medicamentele care provoaca uscarea gurii sunt reprezentate de antihistamine, decongestionante, analgezice si antidepresive.

Modul de influentare a stresului asupra aparitiei cariilor dentare se explica prin cresterea nivelului de cortizol, un efect care afecteaza intregul organism. Statisticile arata ca oamenii stresati isi periaza mai rar dintii si nu mai folosesc ata dentara.

Osteoporoza nu afecteaza doar coloana vertebrala, membrele inferioare si cele superioare, ci si maxilarul care devine tot mai slab ceea ce duce la pierderea dintilor.

Anemia nu se reduce numai la vertij si senzatia de slabire generala, ci si la gingii palide si de o sensibilitate ridicata. In acest caz, organismul nu primeste cantitatea de oxigen necesara. Este foarte importanta comunicarea cu medicul specialist intrucat anemia afecteaza mai multe aspecte.

Bulimia sau anorexia, tulburarile alimentare, pot fi cel mai usor descoperite de medicul stomatolog intrucat dintii se vor eroda si vor aparea inflamatii de la nivelul cavitatii bucale pana la gat si la glandele salivare din pricina acidului gastric.

Persoanele care au HIV vor fi expusi dezvoltarii de afte bucale, negi, pete gri sau albe in cavitatea bucala, afectiuni cauzate de sistemul imunitar extrem de scazut.

Pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida sunt de opt ori mai expusi bolilor gingivale spre deosebire de ceilalti. Din pricina aparitiei inflamatiilor, pacientii cu aceasta afectiune vor efectua un periaj mai ineficient decat inainte din pricina slabirii articulatiilor degetelor.

Pastrarea unei danturi sanatoase si ingrijite ne va feri de dezvoltarea unor boli de rinichi intrucat s-a demonstrat, fara explicatii rezonabile, ca persoanele care mai au dinti sunt mai putin amenintati de bolile renale.

Pentru femeile insarcinate exista o stransa legatura intre problemele personale legate de gingii si cele ale momentului nasterii copilului intrucat daca mama prezint aprobleme gingivale, ea risca ca bebelusul sa vina pe lume mai devreme decat ar trebui.

Gingiile sanatoase vor fi de culoare roz si vor avea o forma ferma. In vederea obtinerii si sustinerii unor gingii sanatoase, se recomanda o igiena dentare corespunzatoare, adica utilizarea unei paste de dinti potrivite, a atei dentare si a apei de gura.

În articolul

Gingivita ne dezvaluie la ce boli suntem predispusi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x