Spirometria stabileste usor daca te confrunti cu o problema respiratorie

Publicat pe 20.10.2010 la 10:24 Actualizat pe 20.10.2010 la 11:12

Spirometria este cel mai simplu test functional respirator care masoara cantitatea de aer intrata si iesita din plamani in timpul unor manevre de inspir si expir maximal si fortat.

"Este indicat ca oricine sa faca o spirometrie pentru ca este foarte utila in diagnosticul, dar si in monitorizarea bolilor pulmonare, cum ar fi astmul bronsic si BPOC (bronho pneumopatia obstructiva cronica)", ne sfatuieste Roxana Nemes, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie "Prof. dr Marius Nasta" Bucuresti.
Spirometria poate fi efectuata de adulti, dar si de copiii cu varsta peste 5 ani. In ceea ce priveste intervalul la care trebuie repetat acest test, doctorul Roxana Nemes spune ca o persoana sanatoasa poate sa-l faca oricand, iar pacientilor cu afectiuni pulmonare li se recomanda sa il repete in functie de afectiunea de care sufera.
Specialistul nostru ne asigura ca este o manevra nedureroasa care dureaza cateva minute. Rezultatele la spirometrie se exprima in procente fata de valorile ideale ale parametrilor respiratorii corespunzatoare pentru varsta, sex, inaltime.
Spirometrul este aparatul care masoara cat aer incape in plamani si cat aer poate intra sau iesi din plaman. Acesta are o piesa care se introduce in gura, legata la un sistem de masurare a fluxului si volumului de aer, care la randul ei este legat la un aparat, de obicei, la un computer, ce inregistreaza rezultatele si le reprezinta grafic (curbe) si numeric.
IN ECHIPA
Spirometria se efectueaza numai in cabinetul medical. Doctorul Roxana Nemes precizeaza ca "pentru obtinerea unei spirometrii de calitate se impune existenta unor echipamente calibrate, a unei echipe specializate, alcatuita din tehnician cu trainning in efectuarea probelor functionale respiratorii, si un medic pentru interpretarea rezultatului".
CONTRAINDICATII
Doctor Roxana Nemes atrage atentia ca exista si cateva contraindicatii relative. Astfel, daca pacientul a suferit o operatie recenta de torace sau de abdomen, un infarct miocardic sau scuipa sange (hemoptizii), acestuia nu ii este recomandata aceasta investigatie medicala.
RECOMANDARI
- Sa nu fumeze cu aproximativ 3 ore inainte, ideal 6 ore;

- Daca pacientului i se administreaza bronhodilatator inhalator, este indicat sa se opreasca medi¬catia inainte de efectuarea unei spirometrii cu cel putin 6, 12, 24 ore, in functie de durata de actiune a bronhodilatatorului, cu conditia ca starea pacientului sa permita acest lucru.
ASTMUL BRONSIC
Bolile respiratorii cronice afecteaza atat adultii, cat si copiii si constituie o pro¬blema de sanatate majora, cu prevalenta si mortalitate crescute. Astfel, astmul bronsic afecteaza in Romania peste doua milioane de pacienti, prevalenta acestei boli fiind de 4%-6% din populatia totala. Astmul este si cea mai frecventa boala cronica la copii, in Romania 7% dintre acestia sufera de astm bronsic.
Citeste Jurnalul National
sursa foto: nationalpost.com
În articolul

Spirometria stabileste usor daca te confrunti cu o problema respiratorie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: „Când soţul pleca…”
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x