Topul deciziilor care duc la ingrasare

Publicat pe 24.05.2011 la 16:03 Actualizat pe 24.05.2011 la 16:05

Orice om obisnuit ia in medie minimum 50 de decizii in fiecare zi care ii influenteaza greutatea corporala, asa releva studii recente. Multe din ele sunt decizii mici, care de fapt sunt obisnuinte alimentare puternic inradacinate in noi, iar altele sunt decizii mari, importante, care nu mereu tin de ceea ce mancam. Ambele categorii insa ne duc pe unul din cele doua drumuri: fie devenim supraponderali, fie ne mentinem supli.

Vestea buna de aici este ca si tu poti sa pierzi din greutatea in exces fara sa fie nevoie sa recurgi la masuri drastice de genul sa alergi 5 ture zilnic in jurul stadionului sau sa nu mai manci niciodata o bomboana. Trebuie doar sa tinem cont de cele 7 foarte comune mici obiceiuri pe care ni le prezinta Dave Zinczenko, care nu au nicio legatura cu dieta sau cu exercitiile fizice, dar au toata legatura din lume cu a arata bine, a scapa de kilogramele neplacute si a aduce mari imbunatatiri sanatatii tale.

Obicei prost nr. 1: Pui platoul cu mancare pe masa

Cercetatorii de la Cornell University au evidentiat ca atunci cand oamenii isi pun mancare in farfurie in bucatarie, direct din vasul in care a fost preparata mancarea, mananca cu 35% mai putina mancare decat atunci cand ea este servita pe platou, adusa la masa si pusa permanent in fata ochilor. Cand exista distanta fizica intre noi si mancarea noastra, spun specialistii, ne gandim mai bine daca ne este inca foame cu adevarat ca sa fie cazul sa ne mai punem o portie in farfurie. Asadar, pune mancare in farfurie membrilor familiei direct din cratita, la bucatarie, fie ca mancati la masa din bucatarie, fie in sufragerie.

Obicei prost nr. 2: Dormi prea mult (sau prea putin)

Cercetatorii de la Wake Forest University care au urmarit timp de 5 ani participantii la studiu afirma ferm faptul ca o schema corecta de somn si odihna este vitala oricarui plan de slabit. Oamenii cu varsta pana in 40 de ani, care au dormit doar 5 ore sau mai putin pe noapte, s-au ingrasat in zona abdomenului de doua ori si jumatate mai mult decat cei care au dormit 7 ore pe noapte, in conditiile unui regim alimentar similar. Oamenii cu deficit de somn au tendinta sa manance mai mult si sa foloseasca mai putina energie pentru ca sunt obositi, spune dr Kristen Hairston. La fel patesc si cei care dorm mai mult de 8 ore pe noapte, care devin mai putin activi din pricina lentorii instalate in corp.

Obicei prost nr. 3: Nu faci si altceva cand te uiti la televizor

Nu e nevoie sa reamintim si noi ca prea mult consum de tv este asociat cu cresterea in greutate. Nu trebuie sa renunti de tot sa te uiti la programele tale preferate de televiziune daca acestea iti aduc bucurie, insa poti ca in acel timp sa faci si altceva. Poti sa speli vase, arzand 70 de calorii. Poti sa calci rufe. Poti sa faci ceva gimnastica in casa in timp de televizorul merge. Sau curatenie. Totusi, poate vrei sa tii cont si de ce spun specialistii de la Universitatea din Vermont: daca renunti macar la o parte din timpul petrecut in fata televizorului, ai sanse mari sa slabesti. Participantii supraponderali la studiu care au taiat la jumatate orele state in fata emisiunilor preferate, au ars 120 de calorii in plus in acele ore nepetrecute in fata televizorului. „Aproape orice faci, chiar si daca citesti o carte sau o revista, iti foloseste mai multa energie din corp decat privitul la televizor", spune dr. Jennifer J. Otten.

Obicei prost nr. 4: Bei bauturi acidulate

Cercetatorii afirma ca poti masura riscul persoanelor de a deveni obeze dupa cantitatea de bauturi acidulate pe care le consuma pe zi. Daca bei ½ cana de bauturi acidulate pe zi, ai cu 26% mai mari sanse de a creste in greutate fata de o persoana care bea doar apa plata, ceaiuri si sucuri naturale de fructe. Daca bei o cana pe zi, sansele de a acumula kilograme in exces sunt de 30,4%; la 2 cani pe zi, ele cresc la 32,8% iar la mai mult de 2 cani pe zi, la 47,2%.

Aceste statistici pot fi de un real folos. Fructoza facuta din sirop de porumb este mai ieftina decat zaharul, iar producatorii de bauturi acidulate ambaleaza sucurile cu inlocuitor de zahar in recipiente foarte mari, care sunt si ieftine, iar noi le bem crezand ca nu consumam zahar. Mare greseala pentru silueta. In anii 2000, o persoana consuma de 4 ori mai multa bautura acidulata decat in anii '60.


Obicei prost nr. 5: Mananci cu imbucaturi mari

Cercetatorii germani au descoperit recent faptul ca imbucaturile mari si mestecatul in graba duc la ingrasare. In studiul facut pe aceasta tema, oamenii care au mestecat mai bine mancarea si au luat inghitituri mici din mancare au consumat cu 52% mai putina mancare decat ceilalti. Motivul: cand tii mancarea in gura mai mult timp si o gusti, transmiti creierului mesajul ca te saturi mai repede decat daca infuleci in graba si cu pofta.

Obicei prost nr. 6: Nu mananci suficienta grasime

Da, exact asa cum vezi! Nu e nevoie sa incerci pe pielea ta ca sa vezi rezultatele. Pur si simplu, elimina o parte din carbohidratii pe care ii mananci si inlocuieste-i cu produse avand grasime moderata la baza si vei vedea cum scapi de cateva kilograme rapid si iti scazi si nivelul glicemiei din sange, asa cum ne sfatuiesc cercetatorii de la Universitatea din Alabama Birmingham. Carbohidratii cresc rapid productia de insulina, care apoi scade la fel de repede, lasandu-te cu senzatie acuta de foame.


Consecinta: mananci mai mult decat e cazul. Alimentele pe baza de proteine care contin si grasime mentin satietatea mai multa vreme. Mai bine mananci pe painea prajita integrala putin unt decat gem; o bucata de carne decat cartofi; o cana de lapte semidegresat decat o bautura energizanta pentru sportivi.

Obicei prost nr. 7: Nu primesti cele mai bune informatii despre nutritie

Daca te inscrii la newslettere ce contin sfaturi si materiale relevante despre mentinerea greutatii sub control si a unei stari psihice bune, de multumire de sine, asta te poate ajuta sa scapi de kilogramele in plus, arata un nou studiu. Cand cercetatorii din Canada au trimis saptamanal newslettere cu informatii despre diete, alimente sanatoase, exercitii, mentinerea conditiei fizice, la peste 1.000 de adulti care muncesc, s-a constatat ca acestia au inceput sa ia decizii mai inteligente cu privire la alimentatia lor si sa isi imbunatateasca conditia fizica. Cei ce nu au primit, nu si-au schimbat obiceiurile zilnice.


Explicatia consta in faptul ca, o data ce te conectezi la o asemenea sursa de informare, ramai cuplat mintal la acea stare, informatiile iti raman in creier si ele actioneaza latent ulterior in deciziile pe care le iei peste zi.

Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: Hepta

În articolul

Topul deciziilor care duc la ingrasare

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Focul Sfânt a luminat România în noaptea Învierii. Credincioșii au fost copleșiți de emoții şi plini de speranță
a1.ro
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
MediCOOL
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x