Tot ce trebuie sa stii despre artroza de glezna

Publicat pe 23.08.2010 la 12:23 Actualizat pe 23.08.2010 la 12:31

Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Bucuresti, deta­liaza pentru cititorii Jurnalului de sanatate factorii care pot favoriza aparitia artrozei de glezna.


De asemenea, impreuna cu profesor doctor Eugen Caracas (foto), kinetoterapeut principal la aceeasi institutie medicala, va propunem o serie de exercitii care ajuta la refacerea mobilitatii si la eli­minarea durerilor.



"Cel mai frecvent motiv pentru care se instaleaza artroza de glezna este leziunea anterioara a acestei articulatii. Astfel, in cazul pacientilor care au avut o fractura de glezna, cartilajul poate fi afectat si poate duce la artroza de glezna accelerata; de asemenea, osteonecroza poate duce la acelasi rezultat", afirma medicul Diaconescu.



POLIARTITA REUMATOIDA


O alta cauza des intalnita este poliartita reumatoida. "Aceasta afectiune poate determina inflamatia cartilajului cu degenerare ulterioara", mai spune spe­cialistul in recuperare. De asemenea, cauze care favorizeaza acest tip de artroza sunt: infectiile, predispozitia gene­tica si greutatea corporala.


Medicul Sebastian Diaconescu detaliaza fiecare dintre aceste cauze.
"Daca o infectie se localizeaza in zona articulatiei gleznei, aceasta poate suferi leziuni permanente. Infectia, in cazul unei articulatii, poate duce la leziuni permanente. In ceea ce priveste predispozitia gene­tica, contributia nu este foarte bine stabilita, insa exista persoane care au tendinta de a dezvolta artroze mai devreme decat altele.



In opinia specialistilor, supraponderabilitatea si obezitatea reprezinta factori determinanti, deoarece maresc presiunea pe arti­culatiile membrului inferior."




SIMPTOMATOLOGIA


In cazul acestei afectiuni, pacientii se prezinta la medic din cauza durerii ce se localizeaza in jurul articulatiei gleznei. Alte simptome asociate artrozei de glezna sunt: scaderea mobilitatii, edem in jurul articulatiei, deformare articulara, instabilitate articulara. In acest caz, diagnosticul este pus pe baza istoricului medical, al simptomatologiei. De mare importanta sunt examenul fizic si examinarea radiologica.



TRATAMENT


Medicul consultat de Jurnalul de sanatate face si cateva precizari legate de tratamentul administrat in cazul artrozei de glezna. "Una dintre cele mai usoare si la indemana metode de indepartare a durerii este schimbatul incaltamintei. De asemenea, de multe ori, talonetele calmeaza simptomatologia.



Modificarea activitatii reprezinta o parte importanta a tratamentului, pacientii trebuind sa limiteze unele activitati ca alergatul si sariturile. Pentru ca sedentarismul trebuie evitat cu price pret, chiar si de catre persoanele care sufera de artroza la glezna, se recomanda inotul si mersul pe bicicleta."



Durerile cauzate de artroza de glezna pot fi calmate gratie kinetoterapiei. Exercitiile au rolul de a mentine sau de a spori mobilitatea articulara si echilibrul, dar si de a creste forta musculara. Daca masurile recomandate nu au efectul dorit (nu amelioreaza durerea), trebuie luat in considerare tratamentul chirurgical, mai spune medicul Diaconescu.



RECOMANDARI:


scaderea in greutate
purtatul ortezelor glezna-picior, ce au rolul de a creste stabilitatea

in caz de nevoie, depla­sa­rea trebuie sa se efectueze cu ajutorul unui baston


ATENTIE LA MEDICATIE!


In multe cazuri, este nevoie de medicamente antiinflamatoare. Astfel, pacientii care prezinta simptomatologie moderata trebuie tratati cu medicamente de acest tip. Specialistul in recuperare avertizeaza insa ca aceste medicamente trebuie admi­nistrate cu mare atentie din cauza unor potentiale efecte adverse. Un alt tratament il reprezinta injectiile cu cortizon. "Acestea sunt extrem de utile, mai ales in fazele dureroase acute, dar nu pot fi folosite decat la intervale de cel putin patru luni", mai precizeaza medicul Sebas­tian Diaconescu.

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: peakrunningperformances.com

În articolul

Tot ce trebuie sa stii despre artroza de glezna

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la Cluj-Napoca
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Catine
Zodii care pot pune capăt unei relații toxice pe 1 mai 2024. Nativii care vor afla adevăratele sentimente ale partenerilor
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
MediCOOL
Operația care te scapă de punga stoma. Cum să ai o viață normală după cancerul colorectal
HelloTaste
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
x