7 metode de a-l ajuta pe copil sa isi dezvolte creativitatea

Publicat pe 16.08.2019 la 18:41 Actualizat pe 16.08.2019 la 18:43

Copiii sunt, in general, extrem de creativi, asa ca nu este nevoie sa ii invatam ce este creativitatea. Daca le oferim instrumentele necesare si le stimulam pornirile creative firesti, se vor dezvolta frumos. Iata cateva metode prin care sa sprijini creativitatea copiilor tai.

Creativitatea, abilitatea de a gasi solutii inovative si alternative la situatiile obisnuite cu care ne intalnim in viata sunt calitati extrem de valoroase pentru fiecare dintre noi. De aceea, este foarte important sa incepi sa stimulezi cat mai devreme creativitatea si gandirea inovativa a copiilor tai. Astfel, ei vor deveni mai increzatori, mai adaptabili si mai pregatiti pentru viata.

Copiii sunt, in general, extrem de creativi, asa ca nu este nevoie sa ii invatam ce este creativitatea. Daca le oferim instrumentele necesare si le stimulam pornirile creative firesti, se vor dezvolta frumos. Iata cateva metode prin care sa sprijini creativitatea copiilor tai.

1. Investeste in jucarii cu utilizare multipla

Este adevarat ca unele papusi sau masinute sunt frumoase, iar copiii si le doresc foarte mult la un moment dat. Dar ai observat cat de repede se plictisesc de ele? Jucariile care au o singura utilizare sunt folosite de cateva ori si apoi uitate prin vreo cutie. Pe de alta parte, jucariile cu utilizare multipla stimuleaza creativitatea copilului si pot fi folosite de multe ori, in nenumarate feluri. Jocurile de lego, prin care poti construi diverse forme, animale, sau chiar orase intregi sunt populare de ani de zile, iar copiii de toate varstele isi pun imaginatia la treaba atunci cand le folosesc. Exista foarte multe tipuri de jucarii cu utilizare multipla: seturile de construit, nisip kinetic Grafix, seturile de plastelina etc. Investeste in astfel de jucarii si vei vedea ca imaginatia copilului tau este mereu stimulata.

2. Lasa-i mereu la indemana materiale creative

Nu stii cand ii vine o idee copilului tau, de aceea materialele ar trebui sa fie mereu la indemana. Pastreaza intr-un dulap, pe un birou sau intr-o cutie usor accesibila: culori, acuarele, pensule, hartie, cartoane de diferite marimi, carpe colorate, foarfece, banda adeziva. Incurajeaza-i sa se foloseasca de toate aceste “ingrediente” atunci cand vor sa isi construiasca jucarii.

3. Ofera-le copiilor timp si spatiu

Orele de balet, sah, pian, baschet etc. sunt benefice pentru dezvoltarea copilului, dar nu uita ca pentru a-si dezvolta creativitatea, copilul are nevoie si de timp ca sa se… plictiseasca. Suna paradoxal, dar psihologii sunt de acord ca pentru a da imaginatiei frau liber este nevoie de timp liber.

4. Pune-le intrebari despre ce au creat

Copiii au propriul proces cognitiv si creativ. Si uneori imaginatia lor o depaseste cu mult pe a noastra. De aceea, s-ar putea ca unele dintre jucariile create de ei sa nu aiba nicio noima pentru tine. Pune-le intrebari legate de orice au creat, afla ce anume reprezinta si cum au ajuns sa ia forma respectiva. Ajuta-i sa se exprime si sa iti explice procesul creativ. Acest lucru le va da incredere si va va apropia. Faptul ca pui intrebari arata mult mai mult interes pentru creatia lor decat o simpla lauda.

5. Incurajeaza ideile noi si brainstormingul

Creativitatea nu se manifesta numai in arta. Poti fi creativ in matematica, stiinte si, in general, in toate aspectele vietii. A fi creativ inseamna sa poti veni cu idei noi si alternative ingenioase la situatiile cu care te confrunti in viata. Invata-i pe copii de mici cat de importante sunt ideile inovatoare. Faceti brainstorming pentru a rezolva situatii uzuale de viata sau de familie si incurajeaza participarea tuturor. Arata-le ca impartasirea ideilor este un lucru normal, de care nu trebuie sa se teama.

6. Ofera-le un exemplu de creativitate

Copiii invata foarte mult imitand comportamentul adultilor. De aceea, de multe ori este mult mai important ce faci decat ce le spui. Lasa-i sa te vada cautand variante, experimentand, lasand imaginatia la lucru. Va fi un exemplu pe care il vor internaliza si il vor pune in aplicare atunci cand sunt singuri.

7. Nu-i critica

Chiar si atunci cand creatia copilului nu este iesita din comun, ofera-i un feedback incurajator si constructiv, nu il critica. Ajuta-l sa vada cum ar putea face lucrul respectiv mai bine si incurajeaza-l sa isi exprime si pe viitor ideile. Critica il va face sa se teama, sa se inchida si sa nu se mai exprime.

Un mediu relaxat si jucaus este vital pentru dezvoltarea imaginatiei copiilor. Asigura-te ca cei mici se simt increzatori sa isi exprime ideile si lasa-te prinsa in jocul lor creativ. Veti avea cu totii de castigat.

Sursa foto: https://pixabay.com

În articolul

7 metode de a-l ajuta pe copil sa isi dezvolte creativitatea

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x