Happy People
Publicat pe 19.06.2024 la 17:13. Actualizat pe 19.06.2024 la 17:27
Afra Saraçoğlu este victima a unei înșelăciuni în mediul online. Escrocii se folosesc de imaginea și vocea ei pentru a obține bani.
Odată cu apariția unei aplicații dezvoltate cu ajutorul inteligenței artificiale, în mediul online au început să circule imagini false cu mai multe vedete din Turcia.
Escrocii au produs conținut care imita vocile și imaginile unor personalități publice, precum Afra Saraçoğlu, Defne Samyeli, Esra Erol și Burak Özçivit.
Facebook, care a permis răspândirea acestor videoclipuri, nu a eliminat aceste conținuturi false, în ciuda plângerilor a mii de utilizatori. În timp ce victimele au apelat la ajutorul autorităților, experții au avertizat că "este dificil să se facă distincția între acestea și ce e real".
Citește și:
Afra Saraçoğlu, vizată de o înșelăciune. Actrița din ”Golden Boy” a alertat autoritățile
Unul dintre numele folosite de escroci a fost Defne Samyeli. Samyeli, care a văzut că discursul ei a fost modificat, folosindu-se de vocea și imaginea ei și folosit pe site-urile de pariuri cu promisiunea "Vă vom crește și vă vom înmulți banii", a raportat imediat situația la procuratură.
"Deși la prima vedere se înțelege că acest videoclip, care face obiectul știrii, este o lucrare de montaj complet fabricată, înțeleg că a provocat fraudarea multor cetățeni. Pe de o parte, acest lucru este semnificativ în ceea ce privește faptul că ne oferă o idee despre cât de periculoasă poate ajunge utilizarea inteligenței artificiale.
Nu am făcut un video pentru a îndruma oamenii către vreo investiție, dar atunci când oamenii văd astfel de emisiuni sponsorizate, înseamnă că trebuie să fie foarte atenți, mai ales atunci când este vorba de bani.
Nu doar eu, ci oricine altcineva în care aveți cea mai mare încredere, vă recomand să vă puneți întrebări de o sută de ori atunci când vedeți un videoclip de genul "investește-ți banii aici" în această epocă.
Profit de această ocazie pentru a vă anunța că voi iniția procesul legal împotriva celor responsabili de fraudarea cetățenilor, de răspândirea și publicarea acestor videoclipuri folosindu-mă de chipul și publicațiile mele pe canalul meu de YouTube.", a scris Defne.
Escrocii s-au folosit de nume populare pe rețelele de socializare pentru a câștiga încrederea cetățenilor. Recent, și actrița Afra Saraçoğlu a fost victima lor. Escrocii au distribuit imagini cu ea și cu vocea sa pentru a promova investiții pe un site web.
De asemenea, una dintre victime este și actorul Burak Özçivit. După ce s-a viralizat un așa zis apel al actorului, Övçivit a lansat un comunicat de presă și a declarat că reclama nu este reală.
Nu sunt singurele vedete de care s-au folosit escrocii. Hackerii au modificat un videoclip pe care Esra Erol îl filmase anterior cu metoda inteligenței artificiale și l-au refăcut. Esra Erol s-a adresat instanței de îndată ce a văzut videoclipul în care oamenii încercau să înșele cetățenii folosindu-se de vocea și imaginea sa.
Avocatul lui Esra Erol, Hülya Kuran, a făcut o declarație pe această temă și a declarat: "Se anunță public ... Anunțurile publicate pe rețelele de socializare și pe unele site-uri web care folosesc imagini și vocea clientei Esra Erol Özbir și chiar cu titluri precum "oportunitate de investiție" cu metoda deepfake pentru a crește credibilitatea sunt o încercare de fraudă prin phishing. Aceasta constituie o infracțiune financiară și juridică. Au fost inițiate imediat proceduri legale împotriva site-urilor și conturilor în cauză. Nu vă bazați pe astfel de activități frauduloase desfășurate în mediile digitale cu promisiunea de a face bani."