Happy People
Publicat pe 11.06.2021 la 18:02. Actualizat pe 11.06.2021 la 18:23
CulTour dedică luna aceasta copiilor și părinților, iar astăzi în emisiune este invitată Cristiana Trifu, psiholog specialist în neuroștiință. Vom afala de la specialistă cum procedăm atunci când copiii sunt foarte răsfățați.
Cristiana Trifu oferă cele mai utile sfaturi despre cum să ne dăm seama că un copil este răsfățat și cum să gestionăm o situație tensionată cu el.
"Răsfățul înseamnă în primul rând descurajare. Răsfățul nu înseamnă că îți iubești copilul sau că îi încurajezi copilul. Răsfățul înseamnă că faci în locul lui un lucru, adică nu îl lași pe el să facă acele lucruri pe care el psihologic simte că le poate face".
Părinții sunt adevărații ghizi și ei trebuie să se gândească întotdeauna la structura copiilor lor, cu ce abilități native au venit aceștia pe lume, care sunt punctele slabe și punctele forte ale celor mici. În contextul societății actuale, parentingul inglobează zeci de curente care suferă schimbări.
Efectele negative ale răsfățului
Atunci când părinții aleg să facă lucuri în locul copilului care are capacitatea de a se descurca singur, îi oferă o doză de răsfăț, care va avea efecte neagtive în timp.
"Efectul negativ al răsfățului este această descurajare. Eu nu pot să gândesc singur, nu pot să mă descurc singur"
A fi părinte este, cu siguranță, una dintre cele mai mari provocări pentru un om, iar de cele mai multe ori, oamenii se confruntă cu diferite situații atunci când copilașii se fac mari.