7 sfaturi pentru a preveni problemele tenului

Publicat pe 12.09.2019 la 12:46 Actualizat pe 12.09.2019 la 12:52

Afectiunile tenului pot fi usoare sau grave, temporare sau permanente. Unele dintre ele necesita sume mari de bani si timp indelungat pentru a fi tratate.

Foto: unsplash.com

Problemele tenului pot afecta viata in plan medical, personal, social si financiar. Afectiunile tenului pot fi usoare sau grave, temporare sau permanente. Unele dintre ele necesita sume mari de bani si timp indelungat pentru a fi tratate. Sa vedem care sunt cele mai frecvente afectiuni ale pielii fetei si ce poti face ca sa le tii departe de tine.

Problemele frecvente ale tenului si cauzele acestora

  • Acneea (cosurile)

Aceasta este cea mai comuna afectiune a tenului. Acneea creeaza cele mai mari probleme, deoarece poate avea cauze diverse si poate duce la anxietate. Acneea poate fi de mai multe tipuri, insa cea mai frecventa este cea care apare in timpul pubertatii – acneea vulgaris. O acnee severa este dureroasa, inestetica si poate lasa semne dupa ce se vindeca.

Cauzele pot fi: modificările hormonale, factori genetici, mediul inconjurator (radiatiile UV), fumatul, alimentatia, stresul, unele medicamente.

Rozaceea este un tip de acnee cronica care se manifesta prin roseata la nivelul fetei, aspect aspru, cruste, mancarimi si usturimi. Apare după 30 de ani, mai des in cazul femeilor.

Cauzele rozaceei sunt reprezentate de existenta unei activitati intense ale vaselor de sange superficiale de la nivelul fetei, structura particularizata a pielii, bacterii, razele UV, folosirea unor produse cosmetice neadecvate, predispozitia genetica, consumul de alcool.

Odata cu inaintarea in varsta, apar cutele specifice imbatranirii. La unele persoane apar mai repede decat la altele.

Acestea apar din cauza diminuarii elastinei din piele. Astfel, pielea se usuca, isi pierde elasticitatea si fermitatea. Factorii de risc ai aparitiei ridurilor sunt fumatul, consumul de alcool, stresul excesiv, alimentatia nesanatoasa, utilizarea solarului, cremelor neadecvate, machiajului excesiv si expunerea indelungata la soare.

Pielea devine uscata, se descuameaza si este neplacuta la atingere.

Cauze: pierderea lipidelor si apei din piele, inaintarea in varsta sau produsele cosmetice.

Acestea sunt pete mici si maronii, asemanatoare pistruilor.

Apar cel mai des dupa expunerea la soare, odata cu inaintarea in varsta sau in timpul schimbarilor hormonale.

Cearcanele reprezintă zone de culoare inchisa sub ochi.

Acestea apar din cauza oboselii, stresului, consumului de alcool, dar si pe fond genetic.

Porii se dilata in zona nasului, barbiei, fruntii. Acestia au aspectul unor gauri mici, apropiate. Apar odata cu inaintarea in varsta, din cauza producerii de sebum si pierderii elasticitatii pielii.

Punctele negre apar in urma secretiei in exces a sebumului peste particule de praf sau resturi de produse cosmetice. Sebumul se oxideaza se inchide la culoare.

Cauze: modificarile hormonale (la pubertate, la menstruatie sau in timpul administrarii de anticonceptionale), prezenta unor bacterii, unele medicamente, contactul parului gras cu fata.
Sfaturi pentru prevenirea problemelor tenului

Iata 7 sfaturi pentru a te feri de problemele tenului!

1. Protejeaza-ti pielea de razele UV!

Foloseste creme cu protectie solara, atunci cand te expui la soare. Acest lucru este strict necesar mai ales in cazul persoanelor cu ten foarte deschis la culoare. De asemenea, poti utiliza palarii sau sepci.

2. Evita consumul de tutun si alcool!

Acestea imbatranesc pielea prematur si genereaza aparitia ridurilor, cosurilor sau cearcanelor. Fumatul priveaza pielea de oxigen, dauneaza colagenului, elastinei si modifica structura peretilor vasculari.

3. Adopta o alimentatie sanatoasa!

Renunta la obiceiurile alimentare nesanatoase precum prajeli sau fast-food. Studiile au demonstrat o legatura intre acestea si problemele tenului. Consumati fructe si legume bogate in vitamina A, betacaroten si alti antioxidanti (morcov fiert, spanac, pepene galben, ardei gras, rosii, varza, broccoli, cartofi dulci, dovleac) si peste gras (somon, macrou, hering). De asemenea, o hidratare corecta reduce riscul de aparitie a pielii uscate.

4. Ai grija de igiena fetei!

Spala-te pe fata cu sapun dimineata si seara, dupa demachiere. Utilizeaza sapunuri pentru piele sensibila, hipoalergenice!

5. Hraneste-ti pielea!

Mastile de fata pot fi aplicate regulat, mai ales odata cu inaintarea in varsta, pentru a hrani pielea in profunzime si a evita aparitia problemelor tenului. Poti opta pentru masti facute acasa, din uleiuri extravirgine, capsule cu vitamina A, miere si alte ingrediente. De asemenea, poti utiliza produse special concepute pentru sanatatea tenului (vezi aici gama de dermatocosmetice de la farmec.ro).

6. Atentie la machiaj!

Alege machiaje de calitate, insa nu le folosi in exces. Permite-i pielii sa respire si nu uita ca naturaletea emana frumusete. Daca folosesti des fond de ten, alege-l pe cel cu o formula usoara pe baza de apa, care nu incarca tenul. Atunci cand te machiezi pentru o ocazie asigura-te ca folosesti o baza. Aceasta actioneaza ca o bariera intre machiaj si piele. De asemenea, nu te demachia cu servetele umede, ci cu produse demachiante testate dermatologic.

7. Controleaza-ti stresul!

Stresul este responsabil pentru multe afectiuni, printre care si cele ale pielii. Fa-ti timp liber pentru tine, realizeaza activitati placute si petrece timp cu cei dragi.


Asadar, ai grija de tenul tau, pentru a-l feri de probleme!

În articolul

7 sfaturi pentru a preveni problemele tenului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Exemple de meniu pentru deficit caloric. Ce poţi mânca într-o zi în funcţie de greutate, nivelul de activitate şi alti factori
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ion Țiriac a plătit un „preț obscen” și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz! Imagini colosale
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x