Briose cu unt
Publicat pe 20.08.2010 la 12:38 Actualizat pe 20.08.2010 la 14:40
Prima oara se amesteca drojdia cu apa calduta - atentie, apa nu trebuie sa fie fierbinte. Se adauga zaharul apoi, amestecand bine pana la dizolvarera acestuia. Separat, se pune faina intr-un vas, in care se face apoi o groapa mica, in care se pune sare si apoi se adauga ouale.
Dupa ce se sparg ouale in faina, se adauga drojdia preparata mai devreme, cu apa calduta si cu zahar. Se amesteca apoi intens toate ingredientele, timp de cateva minute. Dupa ce s-a batut bine aluatul, se presara faina pe un blat de lemn si se scoate aluatul aici. Urmeaza apoi cateva minute de framantare intensa a aluatului. Se adauga si unt (bucati mici), la temperatura camerei, in aluat, si se amesteca bine totul, inca o data.
Se lasa aluatul la crescut, intr-un loc caldut, timp de doua ore, pana cand volumul se dubleaza, sau chiar tripleaza. Se scoate apoi iar pe un blat de lemn presarat cu faina si se taie in trei bucati egale, cu un cutit. Apoi, fiecare parte se intinde bine, intr-o fasie lunga, de forma unui baton. Apoi, cele trei forme lunguiete se impletesc intre ele, iar produsul final se pune la copt, la cuptor, intr-o forma de cozonac, tapetata inainte cu unt si cu faina, pentru a nu se lipi. Se unge ala final cu un amestec din ou si lapte, pentru a straluci cand se va coace.