Invata cum sa prepari un fond de legume
Publicat pe 13.09.2010 la 16:45 Actualizat pe 13.09.2010 la 19:34
Fondul de legume, sau supa clara de legume, reprezinta baza majoritatii supelor si ciorbelor cunoscute, si se obtine, in principal, prin fierberea mai multor tipuri de legume si de verdeturi. Jakob Haussman a prezentat la "Duelul Bucatarilor" cum se prepara un fond de legume - iar in acest caz a fost vorba de o cantitate de 3 litri.
Preparare: prima oara, se taie morcovii in cubulete mici. Dupa aceea, se ia o radacina de telina, i se curata coaja, apoi se taie tot in cubulete (la fel si cu tulpinile de telina). Urmeaza acelasi lucru cu o ceapa medie, tocata marunt, dar si cu 4-5 catei de usturoi. Ceapa si usturoiul se pot pune separat in acelasi vas. Prazul se taie pe lungime, se spala bine sub jet de apa, apoi se marunteste julien si se pune separat.
Dupa ce s-au pregatit legumele, se incepe prepararea in sine a fondului de legume. Se pune pe foc o oala male de ciorba in care se adauga 100 ml de ulei de floarea soarelui. Nu se foloseste ulei de masline fiindca acesta lasa un gust aparte, pe cand cel de floarea soarelui este neutru. Apoi, se adauga prima oara ceapa si usturoiul tocate, dupa care urmeaza prazul - si se amesteca bine de cateva ori. Dupa aceea urmeaza morcovii tocati. In acest moment se adauga 3 litri de apa. Dupa ce s-a pus apa se presara putin cimbru uscat, se pun doua sau trei cuisoare, 6 sau 7 boabe de piper negru, cateva frunze de dafin, si se amesteca iar bine. Se mai adauga crengute de patrunjel si se lasa totul la fiert, cu capacul acoperit, pentru 45 de minute.
Dupa cele 45 de minute se scot legumele cu sita, apoi se strecoara toata zeama pentru a se obtine o supa clara, fondul de legume. Cu aceasta supa obtinuta se pot realiza apoi nenumarate tipuri de supe sau de ciorbe.
Urmareste emisiunea "Duelul Bucatarilor" in fiecare sambata si duminica, de la ora 17:15, pe Euforia TV!