Reteta: compoturi si dulceturi din fructe de sezon

Publicat pe 12.07.2011 la 16:59

Conservarea fructelor de sezon – atat a celor din livada, cat si a fructelor de padure - permite consumarea lor tot timpul anului, ca atare, sau ca ingredient in sosuri, torturi, prajituri, inghetate - deserturi in general.

Vara ne rasfata cu tot soiul de fructe dar, ca sa pastram si pe iarna ceva din aroma lor, le... punem la borcan, preparand dulceturi, gemuri si compoturi de sezon. Fiecare tip de dulceata are secretele ei, in functie de specificul fructelor. Pentru o dulceata de calitate, se aleg fructe frumoase, tari si proaspete, fara a fi trecute din copt. Gemul se prepara punand zaharul la fiert odata cu fructele. Cand este legat ca o dulceata, se toarna cald in borcane, care se tin apoi la cuptor slab 20', se lasa sa se raceasca, apoi se leaga. Compoturile se fac dintr-un singur fel de fructe, sau din fructe combinate.

Confiture de quatrefruits

Ingrediente: 750 g de coacaze (fara codita si samburi), 750 g capsuni, 750 g zmeura, 1 kg de cirese, 2,5 kg zahar

Preparare: Torni zaharul intr-un vas adanc impreuna cu 1 litru de apa. Amesteci bine si fierbi, la foc mic, pana zaharul se dizolva. Maresti focul si fierbi siropul,10 minute. Adaugi ciresele, lasi sa dea iar in clocot, reduci flacara si fierbi, la foc mic, 15 minute. Adaugi capsunile si dai din nou in clocot, reducand apoi flacara si fierband, la foc mic, 15 minute. Adaugi si coacazele, gatind inca 5 minute, iar la final adaugi zmeura, gatind inca 10 minute. Cand dulceata a atins consistenta dorita, o iei de pe foc si o torni in borcane.

Dulceata de cirese amare

Ingrediente: 1 ½ kg zahar, 1 ½ kg cirese amare, zeama de la o lamaie, 1 plic de zahar vanilat.

Preparare: Spalati bine ciresele, curatati-le coditele si samburii, apoi amestecati-le cu zaharul, punandu-le la fiert, intr-o cratita, la foc mic. Dupa ce incepe sa fiarba, dati focul mai tare si prindeti vasul de toarte, scuturandu-l, fara a folosi lingura, astfel incat sa nu se prinda dulceata. Cand incepe sa se lege, adaugati zeama de lamaie si mai dati intr-un clocot. Luati apoi cratita de pe foc, turnati continutul intr-un vas termorezistent, lasati sa se raceasca, apoi puneti in borcane curate, sterilizate; legati sau capsati si puneti dulceata la pastrare, in camara. Se serveste simpla, cu clatite sau alt desert.

Gem de zmeura


Ingrediente: 3 kg zmeura, 2 kg zahar, zeama de la o lamaie mare.

Preparare: Se alege zmeura bine coapta, proaspata, se curata de frunzulite, apoi se spala intr-o strecuratoare, sub jet de apa, de praf si de nisip. Fructele spalate se pun intr-o cratita emailata, alternand stratul de zmeura cu zaharul si cu zeama de lamaie. Se lasa de seara pana dimineata, apoi se fierbe la foc tare, ca sa se lege siropul repede, pana nu se terciuiesc fructele. Se pune gemul fierbinte in borcane, care se asaza in paturi, sa se raceasca treptat, la caldura. Borcanele se depoziteaza in camara.

Compot de coacaze rosii

Ingrediente: 1 kg de coacaze, 1,5 kg de sirop, 1 g sare de lamaie.

Preparare: Se spala fructele si se lasa sa se usuce. Se pun intr-o cratita, se toarna siropul (preparat in prealabil din 700 g zahar la 1 litru de apa) deasupra si se da in clocot. Se iau de pe foc, se adauga sarea de lamaie si se mai da o data in clocot. Se toarna in borcane si se sterilizeaza.

Nectar de caise


Ingrediente: 4 kg caise, 1 kg zahar, 2 pahare apa.

Preparare: Alegi caise coapte, sanatoase, le speli, apoi le scoti samburii. Pui jumatatile de caise intr-un vas emailat, adaugi apa si se lasi sa fiarba 10 minute, dupa care pasezi caisele printr-o sita deasa. Adaugi zaharul si lasi sa mai fiarba o data amestecul, 10 minute, pe foc mediu. Torni nectarul, caldut, in sticle incalzite (dar lasi un spatiu liber de doua degete). Sterilizezi sticlele de ½ litru, pe baie de apa, 15 minute (cele de 1 litru, 25 de minute). Dupa sterilizare, astupi sticlele cu dopuri oparite si le pui la racit. Se pastreaza la rece.


Visine confiate


Ingrediente: 1 kg visine, 150 g zahar.

Preparare: Fructele se spala si se curata de samburi, se pun intr-un vas si se presara cu zahar. Se fierb pentru sterilizare, pana lasa suc, cat sa le cuprinda, ca la compot. Pentru ca scad mult in borcane, acestea se umplu pana sus, iar fructele se preseaza putin. Fructele se folosesc numai pentru placinta cu spuma, cu crema de smantana sau pentru galuste. Siropul se foloseste separat, indulcit dupa gust. Cand se conserva de pe un an pe altul, siropul scade complet iar fructele, stafidite, se vor folosi la checuri, sau se consuma ca atare.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: vermontcountrygourmet.com

În articolul

Reteta: compoturi si dulceturi din fructe de sezon

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x