MARTI, 05 NOIEMBRIE 2019

CulTOUR special: ”Experimentul Pitești”. Cum erau bătuți studenții în închisorile comuniste

 Foto: Happy Channel

Studenții care au supraviețuit ororilor petrecute pe vremea comunismului în închisori, au povestit lucruri inimaginabile despre cele petrecute acolo. ”A fost ceva de ordin apocaliptic”, este una dintre mărturiile difuzate la Happy Channel în cadrul reportajului „Experimentul Piteşti”, primul  documentar din seria ”CulTOUR Special”

”Dacă aveau de gând să raporteze vreun abuz, studenții nu aveau cui să raporteze, pentru că și-au dat seama că administrația cunoaște și tolerează torturile. După ce treceau de acest prim șoc al torturilor, studenții intrau într-un regim zilnic de tortură sistematică. În fiecare zi, ei trebuiau să mențină o poziție fixă de la cinci dimineața la zece seara. una dintre poziții era ca studentul să se așeze pe pat, cu mâinile pe genunchi și privirea la vârful picioarelor. Alți deținuți erau treziți cu bătaie, noapte de noapte, ca să cedeze presiunilor”, a descris muzeografa Maria Axinte o parte dintre chinurile la care erau supușui studenții încarcerați în închisoarea de la Pitești.

Dacă reușeau să adoarmă, trebuiau să stea în poziție fixă, cu mâinile deasupra păturii, ca să nu se poată să se sinucidă, deși, realmente nu aveau cu ce. Dacă tresăreau, dacă aveau coșmaruri, erau bătuți”, a declarat Alin Mureșan – Director general al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

”Experimentul Pitești” prezintă un ”fenomen” cutremurător. Realizat de reporterii emisiunii ”CulTOUR” și difuzat de postul Happy Channel, reportajul prezintă mărturiile supraviețuitorilor ororilor care s-au întâmplat în perioada 1949-1952 în închisoarea din Pitești, unde comuniștii îi trimiteau pe studenți pentru ”reeducare”. ”Reeducarea” era doar o scuză pentru administrarea unor bătăi și torturi brutale, deținuților politici, majoritatea studenți, membri în grupări interzise de comuniști. Supraviețuitorii torturilor povestesc prin ce orori au trecut în închisoarea de la Pitești.

Urmărește clipul alăturat pentru mai multe mărturii și informații istorice despre ceea ce s-a întâmplat în închisoarea de la Pitești.

COMENTARII

Paul Ipate, într-un interviu care te va inspira!

acum 4 zile

 Este actor și fost concurent la Asia Express. Este sincer, carismatic, cu simțul umorului și nu în ultimul rând...un familist convins. Vei simți o reală plăcere să îl asculți pe nimeni altul decât Paul Ipate, care a răspuns provocării CulTour . După...

La o discuție cu Mirela Boureanu Vaida!

acum 15 zile

Provocarea Cultour iti da sansa de a afla cele mai interesante si nebănuite lucruri despre vedetele tale preferate. În familia Cultour, a intrat si Mirela Boureanu Vaida, realizator tv, solist vocal și...mămică. Câte nu face faimoasa vedetă! Curajoasă și ambițioasă, Mirela Boureanu Vaida a răspuns, fără menajări, întrebărilor Cultour.

Frumoasa Aylin Cadîr îndeamnă femeile să-și îmbrățișeze feminitatea!

acum 18 zile

S-a remarcat în anul 2002 în cadrul concursului de talente „Alege Asia”. A ajuns să cunoască faima odată cu înființarea formației Pops, alături de Diana Bișinicu, Minola Anthea Szikszay și Tina Geru. Acum se dedică în totalitate teatrului și...băieților din viața ei. Aylin Cadîr, că despre ea este vorba, a fost invitată la Cultour.

Fă cunoștință cu frumoasa Alina Ceușan!

acum 21 zile

Că este frumoasă, știai deja. Că este faimoasă, știe toată lumea. Că este o competitoare de temut la Asia Express, ai putut observa. Care sunt lucrurile pe care nu le știai despre Alina Ceușan? Provocarea Cultour a fost prilejul perfect pentru fani de a pătrunde în mintea vedetei.

Monica Davidescu, un real exemplu de femeie!

acum 23 zile

Actrița Monica Davidescu își pune viața pe tavă într-un interviu acordat ca răspuns al provocării Cultour. Artista nu a ezitat să vorbească despre familie și carieră. Din discuții nu puteau să lipsească proiectele pe care le are cu soțul ei, Aurelian Temișan.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

DivaHair


Top stiri
CulTOUR
iSerial - O grămadă de caramele
Citește mai departe »
Don Apetit & Co
Citește mai mult... »