10 destinatii de vacanta pentru 2013

Publicat pe 09.03.2013 la 15:35

Sri Lanka

Sri Lanka este o tara insulara asiatica, situata in sudul Asiei, in Oceanul Indian.

Are coaste la Golful Bengal - est, Oceanul Indian - sud si vest si Stramtoarea Palk - nord-est, care o separa de India.

Capitala Sri Lankai este Colombo.

Primii locuitori apartin populatiei preistorice vedda, intalnita din India pana in arhipelagul Filipinelor.

Marea Britanie introduce in secolul al XIX-lea plantatii de arbori de cafea, ceai si cauciuc, aducand muncitori tamil din sud - estul Indiei.

La 4 februarie 1948 insula Ceylon isi proclama independenta in cadrul Commonwealth-ului.

Din 14 decembrie 1955 devine membru O.N.U.

In timpul guvernelor, de orientare prosovietica sunt initiate o serie de reforme radicale iar noua constitutie, adoptata la 22 mai 1972, proclama republica Sri Lanka (noul nume al tarii) si rupe legaturile institutonale cu Londra, fara a parasi insa Commonwealth-ul.

In 1978 are loc un sangeros razboi civil de o rara cruzime, soldat pana la sfarsitul anului 2000 cu peste 60.000 de victime, razboi ce dureaza pana in 2009.

Aceasta insula era si poate mai este, o pescatorie de perle .In cartea "20.000 de leghe sub mari" de Jules Verne este descrisa o imensa perla.

Pe 26 decembrie 2004 Sri Lanka a fost afectata de o serie de valuri tsunami provocate de un cutremur cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter. Tsunami-ul provoaca in regiunea de coasta moartea a circa 300.000 de persoane si importante daune materiale.

Tara masoara 400 de kilometri, este impartita in trei regiuni: campiile fertile si dens populate de pe coasta, masivul muntos din interiorul tarii si zona arida cu roci calcaroase din nord.

Clima este tropicala. Raurile sunt scurte. Statul Sri Lanka este impartit in 25 de districte grupate in noua provincii.

Turismul dispune de un remarcabil potential cultural-istoric, caruia i se alatura elementele potentialului natural. Principalele zone si obiective:

zona central-nordica, unde se afla vechile capitale:

Anuradhapura (cu templele budiste Thuparamaya - cel mai vechi din Sri Lanka si Ruwanweli secolul al II-lea i.Hr.),

Polonnaruwa (al doilea oras ca vechime al tarii, templul Lankatilaka, secolul al XII-lea),

Sigiriya (resedinta regala in secolul al V-lea - considerata a opta minune a lumii antice), toate trei incluse in anul 1982 in Patrimoniul cultural universal;

zona central-sudica (orasul Kandy - fosta capitala cu templul Dalada Maligawa - unde se pastreaza, conform traditiei, un dinte al lui Buddha - si locul unor impresionante si fastuoase procesiuni religioase ce au loc in mijlocul verii (10 zile din iulie- august), de asemenea inclus (in 1988 in Patrimoniul cultural universal.

Varful Sri Pada, cu urme uriase de pasi, atribuite lui Adam (de musulmani), Buddha (de budisti), Shiva ( de hindusi) si Sfantul Toma (de crestini). Templul ridicat in acest spatiu este vizitat anual de peste 500.000 pelerini.

Orasul Colombo, cu obiective religioase si laice: temple, moschei, catedrale.

Statiunea Mount Lavinia, care s-a impus inca din perioada coloniala.

Muntenegru

Muntenegru este in S-E Europei. Capitala si cel mai mare oras al tarii este Podgorita, pe cand Cetinje este desemnat ca Priestoinita - „Fosta Capitala Regala”.

In secolul al X-lea au existat 3 principate slavone pe teritoriul Muntenegrului de astazi: Duklja, , Travunia, si Rascia.

Muntenegru si-a castigat independenta de Imperiul Otoman, fiind recunoscut partial in 1878. Din 1918, a devenit parte a Iugoslaviei. Pe bazele referendumului ce a avut loc pe 21 mai 2006, Muntenegru si-a declarat independenta pe data de 3 iunie, in acelasi an.

In secolul al XVI-lea, Muntenegrului i s-a atribuit o forma unica de autonomie in interiorul Imperiului Otoman, si anume, eliberarea familiilor si a clanurilor muntenegrene de anumite restrictii. Totusi muntenegrenii au refuzat orice fel de conducere Otomana prin rebeliunile si numeroasele proteste, ale caror numar a crescut semnificativ in secolul al XVII-lea, ce au culminat cu infrangerea Otomanilor in Marele Razboi Turcesc, la sfarsitul acelui secol.

Muntenegru a devenit o teocratie, condusa de Biserica Ortodoxa Sarba si de Mitropolia Muntenegrului si a Litoralului. O perioada infloritoare, nemaiintalnita din timpurile lui Petrovici-Neagos.

Sub conducerea lui Nikola I, suprafata principatului s-a marit de multiple ori in razboaiele Turco-Muntenegrene, care au culminat cu independenta acestei regiuni in anul 1878. Dupa acest eveniment, s-au stabilit relatii diplomatice cu Imperiul Otoman. Chiar daca au existat incidente privind amplasarea hotarelor, relatiile intre cele 2 state au continuat in urmatorii 30 de ani, pana cand regele Abdul-Hamid al II-lea a fost detronat.

Prima Constitutie muntenegreana a fost proclamata in 1855; cunoscuta deasmenea sub numele de Codul lui Danilo.

In 1910, Muntenegru devenise regat iar apoi, ca rezultat a Razboaielor Balcanice din 1912 si 1913, o frontiera comuna cu Serbia si cu Shkodër (care s-a alaturat, mai tarziu, Albaniei) a fost stabilita. In Primul Razboi Mondial in 1914, Muntenegru s-a aliat Serbiei impotriva Puterilor Centrale, suferind o infrangere la scara larga catre Austro-Ungaria la inceputurile anului 1916. In 1918, Aliatii au eliberat Muntenegru, care mai apoi s-a unit cu Serbia.

La Rascoala de Craciun, o mare parte din populatia din Muntenegru, cunoscuti ca Verzii (Zelenaši) s-a revoltat impotriva deciziei de unificare cu Serbia, iar apoi, condusi de catre liderul lor militar Krsto Zrnov Popović, au luptat impotriva fortelor pro-unificatoare, Albii (Bjelaši). Familia regala a fost reabilitata in 2011, de catre guvern, iar astazi este condusa de Printul Mostenitor Nikola II.

In 1922, Muntenegru a devenit, formal "Oblastul Cettinje" a zonei Zeta in Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, anexand pentru prima oara zonele de coasta ce au apartinut Albaniei Venetiene. Datorita unor restructurari succesive, in 1929 a devenit parte a unei regiuni mai intinse Banatul Zeta a Regatului Iugoslaviei a caror granite atingeau si raul Neretva.

In 1941, Benito Mussolini a ocupat Muntenegru si l-a anexat Regatului Italian. Regina Italiei, Elena a Muntenegrului si-a influentat sotul, Victor Emanuel al III-lea al Italiei ca sa-i sugereze lui Mussolini sa faca Muntenegrul independent de Iugoslavia.

In 1944 trupele germane au indepartat Partizanii iugoslavi a lui Josip Broz Tito.

Dupa razboi, infrastructura Iugoslaviei a fost reconstruita, incepuse industrializarea iar Universitatea Muntenegreana a fost fondata. Republicii Socialiste Muntenegru i s-a acordat o autonomie sporita dupa ratificarea unei noi constitutii, in 1974.

Dupa dizolvarea RSFI, in 1992, Muntenegru a ramas parte din Republica Federativa Iugoslavia impreuna cu Serbia.

In anii 1991-1995, in care s-au desfasurat Razboiul Bosniac si cel croat, politia si fortele militare din Muntenegru s-au alaturat celor sarbesti in perioada atacurilor din Dubrovnik, Croatia.

In 2002, Serbia si Muntenegru a ajuns la o noua intelegere despre cooperare si a intrat in negocieri cu privire la statutul viitor al Republicii Federale Iugoslavia. In 2003, federatia Iugoslava a fost inlocuita cu o uniune statala mai descentralizata, numita Serbia si Muntenegru.

Pe 3 iunie 2006, Parlamentul Muntenegrean a declarat independenta Muntenegrului,confirmand, formal, independenta Muntenegrului. Serbia nu a facut nici o obiectie.

Muntii muntenegreni au unul dintre cel mai accidentat relief in Europa, cu o inaltime medie mai mare de 2000 de metri in sectiunile verticale. Unul dintre cele mai remarcabile piscuri este Bobotov Kuk in Muntii Durmitor, care atinge o inaltime de 2522 metri. Datorita climei foarte umede in partile de vest, muntii muntenegreni au fost unii dintre cei mai erodati de gheata din Peninsula Balcanica in timpul ultimei perioade glaciare.

Cea mai lunga plaja: Velika Plaža, Ulcinj — 13.000 m

Cel mai mare varf: Zla Kolata, Prokletije cu o altitudine de 2,534 m

Cel mai mare lac: Lacul Skadar — 391 km²

Cel mai adanc canion: Tara River Canyon — 1000 m

Cel mai mare golf: Golful Kotor

Parcuri nationale: Durmitor — 390 km², Lovćen — 64 km², Biogradska Gora — 54 km², Lacul Skadar 400 km².

Corea de Sud

Este un stat suveran din Asia de Est, care ocupa partea sudica a Peninsulei Coreene.

Poreclita „Tara diminetilor linistite”, are capitala la Seul - a doua metropola din lume ca marime.

In anul 1895 se instaureza protectoratul Japoniei, iar in 1910 Coreea este anexata de aceasta.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, odata cu infrangerea Japoniei, nordul Coreei este controlat de armata rusa in august 1945, in timp ce sudul este controlat de americani. Prin Constitutia de la 17 iulie 1948 se proclama Republica Coreea, iar la 15 august, acelasi an, este alcatuit primul guvern de catre presedintele Li Sang Man.

Independenta tarii a fost recunoscuta de ONU la 12 decembrie 1948. Pe data de 25 iunie 1948 Coreea de Nord invadeaza Coreea de Sud, astfel izbucnind Razboiul coreean, care inceteaza in urma armistitiului de la Panmunjon din 27 iulie 1953[9].

Populatia Coreei de Sud este de 49.024.737 de locuitori, fiind printre statele cu cele mai mari densitati din lume. Peste 80% din populatia Coreei de sud locuieste la oras.

Principalele religii din Coreea de Sud sunt budismul si confucianismul. Aproximativ 28% din sud-coreeni sunt crestini. Alte religii importante sunt Chundo Kyo, samanismul si taoismul.

Budismul, care a dominat viata coreeana din secolul VII pana in secolul XII, a influentat mult artele. Multe temple budiste, manastiri, morminte sfinte, palate si alte opere de arta ajuta la dezvoltarea turismului Coreei de Sud. In timpul dinastiei Koryo au fost construite numeroase opere de arta. Povestile populare, muzica, poezia si teatrul, toate fac parte din traditia budista si

Ecuador

Republica Ecuador este o tara situata in partea de nord-vest a Americii de Sud.

Numita Ecuador dupa denumirea ecuatorului in limba spaniola, tara este strabatuta intr-adevar de ecuatorul Pamantului. Capitala tarii este orasul Quito.

Ecuadorul este una dintre cele 17 tari megadiverse din lume.

In Ecuador vietuiesc 1.600 de specii de pasari, 16.000 de specii de plante, 106 specii de reptile, 138 de specii de amfibieni si 6.000 de specii de fluturi.

Insulele Galapagos sunt cunoscute ca o regiune cu fauna distincta, fiind locul de nastere al teoriei evolutiei darwiniste.

Slovacia

Slovacia, oficial Republica Slovaca este un stat fara iesire la mare din Europa Centrala,.

Are o populatie de peste cinci milioane de locuitori si o suprafata de aproximativ 49.000 km².

In antichitate, teritoriul a fost locuit de triburi dacice, celtice si germanice, iar peste cateva secole, teritoriul fusese incorporat in Imperiul Roman.

Incepand cu aproximativ 450 i.Hr., pe teritoriul actual al Slovaciei s-au asezat celtii, care au construit oppida puternice in Bratislava si Havránok. Biatecii, monezile de argint cu numele regilor celti, reprezinta cea mai veche forma de scriere cunoscuta in Slovacia.

Din anul 6 d.Hr., Imperiul Roman, aflat in plina expansiune, a construit si mentinut un lant de avanposturi in jurul Dunarii. Regatul Vannius, un regat barbar fondat de tribul germanic Quadi, a existat in Slovacia vestica si centrala din 20 pana in 50 d.Hr.

Dupa dezintegrarea Moraviei Mari, la inceputul secolului X, maghiarii au anexat treptat teritoriul actual al Slovaciei. La sfarsitul secolului X, Slovacia de sud-vest a fost incorporata in Principatul Ungar, aflat pe atunci in expansiune. Mare parte din Slovacia a fost integrata in Regatul Ungariei pana in c.1100, iar regiunile din nord-est pana in c.1300.

Rezultatul invaziei mongole din 1241, si al foametei derivate, a fost o pierdere masiva de populatie. Cu toate acestea, Slovacia medievala a fost caracterizata mai degraba de orase active, constructia multor castele de piatra, si dezvoltarea artelor. In 1467, regele Matei Corvin a fondat prima universitate in Bratislava, dar institutia a fost desfiintata dupa moartea acestuia.

Dupa ce Imperiul Otoman si-a inceput expansiunea pe teritoriul Regatului Ungariei, ocupand Buda la inceputul secolului al XVI-lea, centrul Regatului s-a mutat catre Slovacia, iar Bratislava a devenit capitala „Ungariei Regale” in 1536.

Dupa invadarea Cehiei, Hitler l-a invitat pe monseniorul Jozef Tiso la Berlin, pentru a-l indemnat sa proclame independenta Slovaciei. Tiso a refuzat sa ia decizia proclamarii independentei fara a consulta dieta. Hitler a fost de acord ca problema independentei sa fie hotarata de Dieta (parlamentul) slovaca. La 14 martie 1939, a fost convocata Dieta. In sesiunea parlamentului, Tiso a prezentat un raport asupra discutiilor cu Hitler, iar deputatii au aprobat, in unanimitate, proclamarea independentei.

Insulele Solomon

Insulele Solomon este o tara insulara in Oceanul Pacific.

Insulele Solomon au fost locuite de melanezieni. Ele au fost descoperite in 1567 de navigatorul spaniol Alvaro de Mendana y Neyra. El a dat insulelor numele legendarului rege Solomon crezind ca a descoperit locul de unde proveneau bogatiile acestuia.

In 1893, arhipelagul a devenit protectorat britanic. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost teatru de razboi intens intre americani si japonezi, in special Insula Guadalcanal. In 1978 si-au obtinut independenta.

In partea central-vestica a Oceanului Pacific, intre Papua-Noua Guinee la vest, Marea Solomon la sud-vest si Arhipelagul Vanuatu la sud-est, la 4-11 grade latitudine sudica si 154-162 grade longitudine estica.

Limba oficiala este engleza. Limba uzuala este engleza-pidgin. Mai sint vorbite 70 de limbi melaneziene.

Conform Constitutiei din 1978, monarhie constitutionala, seful statului fiind regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, reprezentata de un guvernator general. Este al 37-lea stat membru al Commonwealth-ului britanic.

Activitatea legislativa este exercitata de Parlamentul National, parlament unicameral cu 38 de membri alesi prin vot direct pe o perioada de 4 ani. Activitatea executiva este exercitata de primul ministru, liderul partidului majoritar din parlament si de un cabinet format din 14 membri.

Moneda: dolarul Insulelor Solomon.

Sarbatoarea nationala: 7 iulie - aniversarea proclamarii independentei (1978).

Arhipelagul Solomon cuprinde 100 de insule vulcanice si coraligene (fara insulele Buka si Bougainville, ce apartin statului Papua-Noua Guinee) intinse pe o lungime de 2.000 km sub forma a 2 lanturi paralele, orientate NV-SE.

Clima este tropical-musonica, cu temperatura medie multianuala de +27 grade.

Atolul de corali East Rennell a fost inscris in anul 1998 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Islanda

Islanda este o tara insulara din Europa de Nord, care cuprinde insula Islanda si insulitele sale periferice pe partea nordica a Oceanului Atlantic intre restul Europei si Groenlanda.

Este cea mai mica tara nordica dupa populatie si cea penultima dupa suprafata — are aproximativ 313.000 de locuitori si 103.000 km² de suprafata.

Capitala Islandei si cel mai mare oras al sau este Reykjavík.

Islanda a fost colonizata in secolele al IX-lea si al X-lea de scandinavi, celti, irlandezi si scotieni.

Islandezii sunt foarte mandri de parlamentul lor, care este, de altfel, primul din lume. Acest parlament, pe care l-au numit Althing, a fost infiintat in anul 930.

Islanda a ramas independenta timp de 300 de ani, dupa care a intrat succesiv sub suzeranitatea Norvegiei, apoi a Danemarcei.

Islanda a redevenit independenta in 1944, dupa ce Regatul Islandei, in uniune personala cu Danemarca, a devenit republica.

In 2008 banca centrala a tarii este nationalizata si tara intra in faliment. Cetatenii protesteaza in fata Parlamentului cerand demisia guvernului si organizarea unor noi alegeri. Printr-un referendum national, 93% dintre participanti refuza plata datoriei de 3,5 miliarde de euro catre Olanda si Marea Britanie. Cetatenii dau jos conducerea tarii si 25 de cetateni apolitici sunt alesi din 522 candidati. Poporul scrie o noua Constitutie.

Teritoriul tarii reprezinta un podis de bazalt din care se ridica circa 100 de conuri vulcanice, dintre care multe sunt active,

Aproape 20% din forta de munca este ocupata in domeniul pescuitului sau al procesarii pestelui. O parte din pestele proaspat este pus la gheata si trimis in Marea Britanie si Germania.

Islanda are afaceri prospere si in domeniul editorial. Islanda are patru ziare: cel mai mare, Morgunbladid, a fost fondat in 1913.

Turismul este o parte importanta a economiei islandeze, generand circa o treime din PIB. Cei mai multi turisti provin din Marea Britanie si Germania, dar si din tarile scandinave si S.U.A. Turistii sunt atrasi de atractiile naturale ale Islandei (ghetari, gheizere, ape geotermale), dar si de activitatile care sunt puse la dispozitia turistilor: petreceri tematice, excursii asistate pe ghetari sau in zonele salbatice din interiorul tarii, precum si de diferitele festivaluri, cum ar fi "zilele noptilor albe" (in luna iulie), cand soarele nu apune deloc, sau zilele noptilor arctice, cand soarele nu rasare deloc (in luna februarie). Printr-un sistem foarte bine pus la punct, Islanda atrage anual un numar de turisti de doua ori mai mare decat propria populatie.

Turcia

Republica Turcia este o tara intinsa pe doua continente. 97% din suprafata tarii se afla in Asia (Anatolia) si 3% Europa (peninsula Balcanica).

Turcii selgiucizi au inceput sa migreze in locul numit acum Turcia in secolul XI. Procesul a fost accelerat de victoria selgiucizilor asupra Imperiului Bizantin la Batalia de la Manzikert.

Asezarea Turciei la intersectia Europei cu Asia o face o tara de o importanta geostrategica importanta. Etnic turcii formeaza majoritatea populatiei cu o minoritate importanta de Kurzi. Religia predominanta in Turcia este Islamul, si limba oficiala a tarii este turca.

Numele Turciei, Türkiye in limba turca, poate fi impartita in 2 componente: Türk, care inseamna „puternic” sau „maret” in turca veche si de obicei semnificand locuitorii Turciei sau un membru al turcilor sau oameni turci, mai tarziu formeaza „Tukin”, un nume dat de chinezi oamenilor care locuiesc in Muntilor Altay din Asia Centrala mai devreme de 177 i.Hr.E; si sufixul abstract –iye (derivat din sufixul arab –iyya), dar de asemenea asociat cu sufixul Medieval Latin –ia in Turchia.

Prima referinta folosita de termenul „Turk” sau „Turuk” ca un antonim continuat in inscriptiile Orkhon a lui Gokturks din Asia Centrala (sec. 8 CE). Cuvantul englezesc „Turkey” deriva de la Latina Medevala Turchia.

Colonizarea Troiei a inceput in Neolitic si continua pina in Epoca de Fier.

In 324, imparatul roman Constantin I alege Byzantium ca noua capitala a Imperiului Roman, redenumindu-l Roma Noua (mai tarziu Constantinopol si Istanbul).

Dupa caderea Imperiului Roman de Apus devine capitala Imperiul Bizantin.

In timpul sececolelor XVI si XVII, Imperiul Otoman a atins apogeul fiind unul din cele mai puternice din lume, controland teritoriile de pe 3 continente. Imperiul a devenit mai puternic si prestigios in timpul domniei lui Suleiman Magnificul.

Republica Turcia a fost intemeiata la 29 octombrie, 1923 din ramasitele Imperiului Otoman. Originile Turciei moderne incep odata cu sosirea triburilor turce in Anatolia in secolul al 11-lea.

O perioada de transformari intre 1923 si 1938 au definitivat organizarea statului turc de astazi.

Turcia este impartita in 81 de provincii, fiecare provincie este impartita in subprovincii, iar acestea in 623 de districte.

Cel mai mare oras si capitala pre-republicana Istanbul este inima financiara, economica si culturala a tarii.

Turcia este impartita in 7 regiuni: Marmara, Egeea, Marea Neagra, Anatolia Centrala, Anatolia E, Anatolia SE si Mediteraneana.

Capitala Turciei este orasul Ankara, dar capitala istorica İstanbul ramane centrul financiar, economic si cultural al tarii.

Alte orase importante sunt İzmir, Bursa, Adana, Trabzon, Malatya, Gaziantep, Erzurum, Kayseri, İzmit (Kocaeli), Konya, Mersin, Eskişehir, Diyarbakır, Antalya si Samsun.

Republica Dominicana

Republica Dominicana este o tara insulara din America Centrala, in nordul Marii Caraibilor, situat in partea de est a insulei Hispaniola. Are ca vecin in vest statul Haiti.

Aceasta insula a fost numita imediat dupa descoperire de catre Cristofor Columb La Española, in romaneste: Mica Spanie, datorita faptului ca a fost declarata cel mai frumos pamant din Lumea Noua. Coastele insulei au un decor muntos de o frumusete dramatica, culminand cu varful Pico Duarte (3175 m). Republica Dominicana are capitala la Santo Domingo. Ea ocupa doua treimi din suprafata Insulei Hispaniola, a doua insula ca marime din Arhipelagul Antilelor Mari.

Santo Domingo, capitala Republicii Dominicane, este cel mai mare oras al tarii si cel mai vechi oras din Lumea Noua.

Madagascar

Madagascar, numele oficial fiind Republica Madagascar, este o tara insulara aflata in Oceanul Indian, in partea estica a coastei Africii, in emisfera sudica.

Insula principala, denumita de asemenea Madagascar, este a patra insula ca marime din lume. Madagascarul este mediul natural pentru 5% din speciile de plante si animale, dintre care 80% sunt unice in lume. Printre exemplele cele mai notabile de biodiversitate se pot enumera infraordinul de primate al lemurienilor, trei specii de pasari endemice si sase specii de baobabi endemici.

Intre 1810-1828, intreaga insula si adopta numele oficial de Regatul Madagascar. In 1885 Franta impune Madagascarului protectoratul sau, apoi il proclama in 1896 colonie. Madagascarul a devenit republica independenta la 26 iunie 1960.

Madagascarul este a 46 tara din lume (dupa Botswana) si cea de-a patra insula ca marime din lume. Este comparabila ca marime cu Kenya.

Exista doua anotimpuri: este cald si ploios din noiembrie pana in aprilie, si mai racoare si mai uscat din mai pana in octombrie. Vantul din sud-est este dominant, iar ocazional se formeaza cicloni.

Populatia din Masagascar este in majoritate de origine afro-asiatica.

Madagascar inseamna „Tara malgasilor”, deoarece bastinasii purtau numele de malgasi, adica „oameni malaezi”.

Aceasta insula africana, cu o suprafata de 587.041 km patrati este a patra ca marime din lume dupa: Groenlanda, Noua Guinee si Borneo, fiind denumita si „Marea Insula Rosie” datorita culorii solului. De asemenea, Insula Madagascar mai este numita si „Insula grafitului”.

În articolul

10 destinatii de vacanta pentru 2013

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x