14 sfaturi utile pentru fotografierea cu telefonul mobil
Publicat pe 01.07.2014 la 13:20 Actualizat pe 02.07.2014 la 14:47
Chiar putem face imagini bune cu camera încorporată în telefonul mobil? Nu sunt aceste dispozitive prea limitate, tehnic vorbind? Putem valorifica ulterior, în vreun fel, aceste imagini? Răspunsul este DA, fără excepție! Uite de ce trebuie să ții cont când faci fotografii cu telefonul mobil:
Chiar putem face imagini bune cu camera încorporată în telefonul mobil? Nu sunt aceste dispozitive prea limitate, tehnic vorbind? Putem valorifica ulterior, în vreun fel, aceste imagini? Răspunsul este DA, fără excepție! Iar specialiștii de la Studio F64 ne spun de ce trebuie să ții cont când faci fotografii cu telefonul mobil:
1. Concentrați-vă pe imagini!
Odată uitată grija obiectivelor și a diverselor setări, nu mai exista nicio scuză. Nu rămâne decât să va gânditi la ce și cum vreti să exprimati. Învățați regulile de compoziție dar încercați și să le încălcați din când în când. Uneori o să trimiteți imaginea direct la coșul de gunoi, alteori s-ar putea să aveți o surpriză plăcută. Vă puteți juca cu unghiurile, puteți „trage” de la șold fără ca ceilalți să observe etc. Important este să lăsați frâu liber creativității.
2. Uitați de ZOOM!
Oricât de tentant ar părea, încercați să nu folosiți opțiunea zoom a telefonului mobil, ci să vă deplasați voi mai aproape de subiect. Motivul este unul simplu: camera încorporată în telefonul mobil are doar posibilitatea de a face zoom digital, lucru ce va duce la scăderea calitativă a imaginii respective, subiectul aparand pixelat. Si nimeni nu-și dorește asta. Mai degrabă puteti folosi opțiunea de decupare (crop) direct din telefon sau ulterior, prin procesarea imaginii. Cea mai bună soluție rămâne, totuși, apropierea de subiect.
3. Atenție la stabilitate!
Ca și în cazul fotografiei digitale, cu cât este mai stabilă camera foto, cu atât este mai bine pentru fotografia obținuta,mai ales în condiții de iluminare slabă.
În plus, din momentul declanșării și până ce fotografia este capturată, există o mică întârziere, lucru de care trebuie să ținem cont când fotografiem cu telefonul mobil. Altfel, nu este exclus ca fotografiile să iasă mișcate sau neclare.
4. Nu ratați momentul!
Până la urmă, acesta este cel mai mare avantaj al camerelor foto din telefonul mobil: o porți cu tine oricând, oriunde. Așa că nu ezitați să apăsați pe buton ori de câte ori ceva vă atrage atenția
5. Nu complicați lucrurile!
Așa cum am vorbit și într-unul dintre capitolele anterioare, simplitatea este un factor cheie în fotografie, iar fotografia cu telefonul mobil nu face nici ea excepție. Asta nu înseamnă că este o regulă de neîncălcat, însă e bine să porniti de la lucruri și compoziții simple și să treceti treptat spre complex.
6. Atenție la lumină
E clar că senzorul camerei încorporate în telefonul mobil nu se poate compara cu senzorul unui aparat foto profesional. Asta nu trebuie, însă, să vă descurajeze. Compensați lipsurile prin atenția acordată luminii.
Dacă sunteți în interior, deschideți perdelele sau aprindeți luminile. Așteptați ca soarele să urce mai mult pe cer, când sunteți afară. De asemenea, dacă telefonul mobil are și o funcție de bliț, faceți o încercare. Uneori poate fi utilă, deși în multe dintre cazuri nu aduce o îmbunătățire considerabilă.
7. Apropiați-vă de subiect!
Una dintre problemele frecvente în fotografia cu telefonul mobil este faptul că subiectul ajunge să fie un mic obiect aflat la distanță, greu de intuit ca subiect uneori. Cum spuneam mai sus, insa, solutia cea mai buna nu este sa faceți zoom. Apropiați-vă pe cât posibil de subiectul vostru, indiferent că este o floare, o persoană sau altceva. Unele telefoane mobile au și opțiunea MACRO ( ex. iPhone 4S si mai noi, Samsung de la modelul Galaxy S2 incoace), astfel încât s-ar putea să fiti surprinsi pe măsură ce faceți fotografii.
În plus, un telefon mobil nu este atât de intimidant precum o cameră foto, astfel încât puteți profita din plin de acest lucru. E de dorit să umpleți un cadru cu subiectul vostru decât cu un subiect minuscul în mijlocul unui fundal încărcat.
8. Gândiți-vă la rezultatul final!
Este bine ca atunci când realizati o imagine, să știti încă de la început cum doriti să arate aceasta la final. Astfel, dacă vă cunoașteți aplicațiile instalate în telefonul mobil sau preferați să editați cu ajutorul computer-ului , ar fi bine să aveți o idee despre ce vreți să faceți cu imaginile capturate. De exemplu, majoritatea fotografiilor Ginei Buliga, cu ajutorul căreia am ilustrat o parte din această carte, sunt pătrate. Astfel, în momentul în care compune o imagine, ea are în vedere acest aspect, încercând să ordoneze elementele sau subiectul astfel încât să arate bine pe format pătrat.
9. Curățați-vă „obiectivul”
Telefoanele mobile stau mai tot timpul prin buzunare si genți și sunt folosite în tot felul de condiții meteo. Ca să nu mai spunem că, dacă ești fată și te machiezi, probabil și telefonul tău mobil știe cum stă treaba cu fondul de ten. Astfel, amprentele și micile urme de murdărie sau scamele sunt aproape întotdeauna prezente pe obiectivul camerei foto încorporate în telefonul mobil. De aceea, e bine ca, din când în când, să verificați starea acestuia și să-l curățați cu un șervețel pentru ochelari de exemplu.
10. Folosiți cea mai mare rezoluție posibilă
Unele telefoane mobile permit alegerea rezoluției la care doriți să realizați imaginile. Evident, cu cât este mai mare rezoluția, cu atât imaginea va fi mai clară în cazul fotografiilor făcute cu telefonul mobil, camerele acestea având senzori mici.
Nu uitați, insa, nici de faptul că o imagine la rezoluție mare va ocupa mai mult spațiu și va necesita mai mult timp pentru a fi transferată.
11. Atenție la spațiul disponibil și la back-up
Este indicat ca, din când în când, să vă asigurați că aveți suficient spațiu în memoria telefonului pentru salvarea fotografiilor. Jocurile, aplicațiile și muzica ocupă destul spațiu și nu ați vrea să ratați o fotografie în care copiii fac cine știe ce trăznaie sau vreun moment care pur și simplu este posibil să nu se mai repete. La fel de important este și să vă salvați din când în când imaginile în calculator sau pe un hard extern, mai ales că telefoanele sunt ușor de pierdut sau de furat.
12. Păstrați decizia finală pentru mai târziu
Uneori e greu să ne dăm seama de calitatea și detaliile unei fotografii văzute pe ecranul telefonului mobil. De aceea, sfatul nostru este să luați decizia finală privind păstrarea anumitor imagini mai târziu, după ce le descărcați și le puteți viziona pe un monitor.
13. Fotografiați orice, dar prezentați-le celorlalți doar cele mai bune imagini!
Nu ezitați niciodată să faceți o fotografie, dacă primul impuls a fost să apăsați pe buton. Cu atât mai mult în cazul fotografiei cu telefonul mobil deoarece adesea, fără a ne da seama, ne documentăm viața cu ajutorul acestor imagini. Vom ajunge să regretăm mai degrabă fotografiile pe care nu le-am făcut decât faptul că avem de șters câteva imagini din memoria telefonului.
Cu toate acestea, nu dați „share” oricând, la orice imagine. Învățați să fiți un pic mai selectivi și, în timp, să prezentați celorlalți numai imaginile care merită să fie arătate. În acest fel evitați și „poluarea” rețelelor de socializare cu tot felul de imagini pe care aproape toată lumea le va uita după câteva minute. Bucuria referitoare la fotografie vine și atunci când vedeți că familia, prietenii, dar mai ales necunoscuții reacționează pozitiv la fotografiile postate. Impunerea unor limite este utilă pentru autoevaluare întrucât veți fi nevoiți să vă uitați cu atenție la imaginile realizate.
14. Editați-vă imaginile!
Toate telefoanele moderne vă permit instalarea unei serii întregi de aplicații de editare a imaginilor, aplicații ce vă vor permite ajustarea diverșilor parametrii de luminozitate, contrast, aplicarea de filtre și efecte. Puteți să nu aveți habar de editare în Photoshop sau alte soft-uri, dar asta nu înseamnă că nu puteți lăsa o aplicație să facă treaba în locul vostru. Fiți atenți, însă, la rezultatul final și, de asemenea, ca aplicațiile să editeze imaginile la rezoluția lor nativă, întrucât nu toate fac acest lucru.
Evident că imaginile se pot edita și cu ajutorul calculatorului, cu softuri după preferințe. Cheia este însă măsura, dar și propriul gust și cunoașterea pe cât posibil a rezultatului la care ne dorim să ajungem
Un material semnat Cristina Țintă, fotograf.
Descoperă mai multe pe f64.ro!