5 castele - constructii de neinvins in razboiaie

Publicat pe 10.08.2010 la 14:45 Actualizat pe 10.08.2010 la 15:12

Am invatat de-a lungul istoriei ca putem cuceri imposibilul, ca nimic nu este de neatins daca exista ambitie, curaj si poate si un dram de nebunie. Am avut parte de numeroase batalii si razboaie si desi multe lucruri s-au schimbat, idealurile umane raman aceleasi, la fel ca si dorinta de a proteja pamantul si limba stramoseasca. Nu doar armele si strategiile de razboi ne-au ajutat, ci si acele constructii in care armatele au pandit inamicul, cladiri masive care au tinut piept timpului si atacurilor violente:

1. Masada, Israel

Din lista fortaretelor lumii, care au rezistat in fata timpului si a razboaielor, nu poate fi omisa Masada - locul unde gasesti variate fortificatii si palate. Situl este construit pe un platou izolat din Israel, in apropierea Marii Moarte. Se afla pe panta estica a varfului stancii, care are 400 metri inaltime, fiind astfel una dintre cel mai dificil de cucerit fortarete.

De fapt, doar cativa oameni au reusit sa ajunga in varf pentru ca panta pe care trebuie sa urci este foarte inclinata si nu ofera niciun sprijin celor ce vor sa o cucereasca. Platoul are multe alte turnuri si depozite care erau folosite pentru cazarea oamenilor care ajungeau in varf. Totodata, Masada are si un loc special in care pot fi tinute armele si cisternele care ar urma sa fie umplute cu apa. Din punct de vedere istoric, Masada a fost folosita de rebelii evrei pentru a se lupta si a hartui romanii.

2. Alamut, Iran

Alamut inseamna si Cuibul Vulturului, de aceea nici nu este de mirare ca aceasta fortareata a facut fata atator intemperii. A fost construita pe un munte care era aproape imposibil de urcat, iar pana cineva chiar reusea sa ajunga in varf, soldatii care il asteptau aveau timp suficient pentru a-l depista si ucide.

Alamut este situata in partea centrala a muntilor Alborz, langa Kazvin Provence, care se gaseste la doar cateva sute de kilometri de Teheran, Iran. Fortareata a fost construita de Hamdollah Mostowfi la o inaltime de 1.200 metri, singurul mod de a ajunge la ea era doar pe un drum impanzit de gardieni si razboinici, ceea ce facea ruta imposibil de urmat.

Cealalta parte a Alamut-ului era protejata natural prin faptul ca panta este atat de inclinata si alunecoasa, incat orice pas gresit te poate face sa cazi in gol. Ea era foarte bine pastrata si avea o retea de rezerve de apa si mancare pentru intreaga armata. In 1090 a fost ocupata de Hashshashins (asasini) care au reusit sa castige numeroase batalii, fiind sub protectia acestei fortarete.

3. Janjira - India

India este taramul regilor si razboinicilor, de aceea vei gasi numeroase palate, forturi si fortarete.

Desi sunt numeroase constructii in India, care au jucat un rol semnificativ in dezvoltarea unui regat sau al unui stat, Murud-Janjira ramane in capul listei cand vine vorba despre fortarete de neinvins in India. Desi, la prima vedere arata chiar ca oricare alta, locul unic in care este plasata o face invincibila.

Ea este ca o insula inconjurata de ape de jur imprejur, oferind astfel o vedere directa armatei dinauntru, in legatura cu orice intrus. Ea a fost construita de Fisherman Kings of Konkan pentru a combate conducatorii musulmani in anul 1490. Cu toate acestea, cuvantul Janjira vine din arabul Jazeera, care inseamna o insula. Fortul a fost mai tarziu capturat de Shivaji si a devenit sediul imperiului Maratha.

4. Castelul Teutonic Order Malbork

El este mai mult cunoscut sub numele de Malbork, dupa locul in care se gaseste. A fost construiti de templierii Ordinului Teutonic, scopul sau fiind acela de a oferi ajutor si ingrijire catolicilor bolnavi sau raniti din Polonia. El este un exemplu de castel medieval clasic si este pe lista UNESCO a monumentelor protejate. Este recunoscut si pentru faptul ca este cel mai mare castel gotic din caramida, din lume.

Castelul a fost construit in anul 1274 si purta numele de Marienburg, dupa Fecioara Maria. A ramas de neinvins pana in prezent, datorita locatiei sale avantajoase. Zonele din jurul castelului sunt foarte plate si nu ofereau nicio sansa inamicului sa se ascunda.

5. Castelul Palanok - Ucraina

Castelul Palanok este cunoscut si sub numele de Mukachevo si se gaseste pe un munte vulcanic, ceea ce ii ofera o pozitie privilegiata in fata inamicilor. A fost construit de cativa ingineri francezi si a ramas palatul rezidential al familiei regale. A fost folosit si ca inchisoare politica, Este impartit in trei niveluri: cel de jos, mediu si inalt, ultimul fiind cel mai luxos. Astazi este unul dintre cele mai frumoase muzee din Ucraina si nu numai.

foto: presstv.ir

flickriver.com

amberjewelry.com

ukraineplaces.com

citylife.co.uk

În articolul

5 castele - constructii de neinvins in razboiaie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x