Acvaristica, un hobby exotic
Publicat pe 24.08.2010 la 12:15 Actualizat pe 24.08.2010 la 12:50
Pe langa aspectul lui decorativ, acvariul poate fi si un mijloc de educatie si acumulare de cunostinte noi si interesante, atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Exercitand acvaristica precum un hobby, puteti afla informatii din geografie, fizica, biologie, chimie, chiar si matematica. Odata ce v-ati hotarat sa luati un acvariu, trebuie sa tineti cont de mai multe aspecte: din ce zona a globului provine o anumita specie sau o anumita planta acvatica si ce particularitati biologice prezinta fiecare forma de viata pe care o veti aduce in el.
Acvariul
Foarte importante sunt proprietatile fizico-chimice ale apei din acvariu, necesare pentru a intretine viata. Cunostintele matematice intervin in urma calculelor: dimensiunile acvariului si ce volum de apa vom pune in el.
Ca regula generala, trebuie retinut ca 1 dm cub = 1 litru. Dimensiunile acvariului sunt L (lungime) = 1 m = 10 dm = 100 cm; l (latime) = 0,4 m = 4 dm = 40 cm; h (inaltine) = 0,6 m = 6 dm = 60 cm. Volumul acvariului (dm cubi) V = L x l x h = 10 dm x 4 dm x 6 dm = 24 dm cubi; V = 240 dm cubi = 240 litri.
Acvaristica, intre hobby si arta
Pentru iubitorii de animale trebuie mentionat ca pestii si plantele din acvariu au multe atuuri - nu lasa par, pene, nu zgarie mobila, nu rod covorul sau incaltamintea si nici nu fac zgomot atunci cand nu le convine ceva.
Acvaristica este o activitate relaxanta, practicata ca atare inca din vechime. In Egiptul antic, spre exemplu, existau mari rezervoare de apa care serveau ca decoratiuni.
In China antica, cresterea pestilor din familia Cyprinidae era larg raspandita, ca de altfel si in Evul Mediu european. Cresterea si ingrijirea pestilor a luat insa avant dezvoltandu-se pe baze stiintifice solide incepand cu secolul al XIX-lea in Europa Occidentala.
Ca incepatori in acest domeniu este bine de stiut ca exista doua tipuri de medii posibile in acvaristica: de apa dulce si de apa sarata sau de recif.
Cele mai usor de intretinut sunt acvariile cu apa dulce. Pentru a va face o imagine de ansamblu si pentru a fi cat mai bine informati atunci cand decideti daca vreti sau nu sa aveti acest hobby, trebuie sa aflati mai multe.
De exemplu, faptul ca acvariul nu este un simplu recipient cum. El trebuie sa indeplineasca functii identice cu mediul de viata natural al pestilor care vor trai acolo. Prin urmare, acvariul poate fi definit ca un sistem complex din punct de vedere fizico-chimic si biologic, ce incearca sa imite un colt din natura.
Nu e simplu de creat un astfel de mediu, insa, odata intrati in magia lumii subacvatice, veti simti farmecul acestui univers fascinant si dorinta de a-l avea aproape, in casa.
Cititi si www.RevistaFelicia.ro
Foto: www.tank-aquarium.com