Afla povestea Statuii Libertatii!

Publicat pe 06.07.2011 la 20:00 Actualizat pe 07.07.2011 la 18:39

Statuia Libertatii este o sculptura colosala neoclasica, ce se gaseste pe Insula Libertatii din portul New York. Ea a fost realizata de Frederic Bartholdi si a fost daruita americanilor pe 28 octombrie 1886.

Acest cadou din partea Frantei venea sa recunoasca Declaratia de Independenta a Statelor Unite. Statuia o reprezinta pe Libertas, zeita romana a libertatii, ce tine in mana o torta si o tabula ansata (a tableta evocand legea) pe care este scrisa data Declaratiei de Independenta. Un lant rupt se gaseste la picioarele ei. Statuia a devenit un simbol a libertatii si al Statelor Unite.

Bartholdi a fost inspirat de catre profesorul francez si politicianul Edouard Rene de Laboulaye, care a declarat in 1865 ca orice monument inaltat in ideea dobandirii independentei de catre americani, va fi un proiect comun intre Franta si Statele Unite. Din cauza situatiei politice tulburi din Franta. construirea statuii a inceput abia la inceputul anilor 1870.

In 1875, Laboulaye a propus ca francezii sa finanteze statuia si americanii sa construiasca piedestalul pe care va fi asezata. Prima data au fost realizate capul si mana ce tinea torta, chiar inainte ca intreg designul statuii sa fie terminat, iar aceste piese au fost admirate la expozitiile internationale de la acea vreme.

Bratul a fost expus in parcul Madison Square, din 1876 pana in 1882. Strangerea de fonduri a fost insa una anevoioasa, in special pentru americani, iar pana in 1885, munca la piedestal era in pericol de nefinalizare din cauza lipsurilor financiare. Editorul Joseph Pulitzer a initiat o campanie de strangere de donatii pentru a termina proiectul.

2011/07/06//322956-statue.jpg

Au fost implicati peste 120.000 de contribuitori, cei mai multi dintre ei donand mai putin de un dolar. Statuia a fost construita in Franta, trimisa peste ocean si asamablata in New York. Ridicarea ei a fost marcata de ceremonia de inaugurare a presedintelui american Grover Cleveland.

Statuia a fost administrata de catre Biroul Farurilor Portuare din Statele Unite pana in 1901 si apoi de catre Departamentul de Razboi; din 1933 a fost sub tutela Serviciului National de Parcuri. A fost inchisa pentru renovari pentru cea mai mare parte a anului 1938. La inceputul anilor 1980, s-a descoperit ca era atat de deteriorata incat avea nevoie de o restaurare completa.

Pe perioada 1984-1986 cat accesul la statuie a fost interzis, a fost inlocuita o mare parte din structura interna, dar si torta in totalitate. Dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, a fost inchisa din motive de siguranta si securitate; piedestalul a fost redeschis in 2004, iar statuia in 2009, existand o limita impusa numarului permis de vizitatori. La inceputul acestui an ea a fost din nou inchisa pentru instalarea unui alt rand de strepte pe interior.

Citeste si a1.ro!

Foto: globalmountainsummit.org

visitingdc.com

În articolul

Afla povestea Statuii Libertatii!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 aprilie 2024. Berbecii fac schimbări majore în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
a1.ro
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Catine
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
useit.ro
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
as.ro
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Beneficiile cititului împreună cu copilul. Activitatea îi poate îmbunătăți performanțele școlare
MediCOOL
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
HelloTaste
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
x