Alkmaar - de la targul de branza la muzeul berii

Publicat pe 26.08.2010 la 20:26

Alkmaar este un oras mai putin cunoscut din Olanda, dar care reprezinta chintesenta acestei tari. Cu strazi mici, pietruite, case cu mansarde, restaurante superbe ce servesc mancaruri olandeze si internationale si canale pitoresti, vei dori sa stai cat mai mult si sa ii cunosti toate aromele.

Orasul este cunoscut in special pentru piata sa de branza. A aparut inca din secolul 17, cand, in fiecare vineri, munti de branza Gouda erau adusi in inima orasului pentru a fi vanduti. Chiar si acum, dealerii vin, gusta, iar daca le place, cantaresc si cumpara.



Din punct de vedere istoric, modul in care este dispusa este foarte important: Alkmaar este unul dintre putinele orase olandeze care are o Asociatie a Branzeturilor. Daca deja te-ai saturat de Amsterdam, Alkmaar este mai mult decat o alternativa, este o experienta complet diferita, dar la fel de interesanta, mai ales pentru pasionatii de gastronomie.

Ce poti face in Alkmaar

Piata de branza si Waaggebouw

In centrul orasului, the Waag, se gaseste Waaggebouw, sau Casa de Cantarit. Construita initial ca o capela, a devenit locul in care negustorii cantaresc branza. Piata cu acest tip de lactate, foarte turistica de altfel si cunoscuta sub numele de Kaasmarkt, se tine in fiecare vineri. Este foarte placut sa stai acolo intr-o seara de vara si sa priveste lumea din jur, in timp ce sorbi o bere rece. Daca ignori cladirea moderna plasata exact in fata Waaggebouw-ului, centrul iti poate oferi o atmosfera de neegalat.



Plimba-te cu barca pe canal



Alkmaar este plin de canale frumoase, iar sa poti vedea orasul printr-o plimbare cu gondola sau barca este o modalitate excelenta de a te bucura de intregul spirit al locului. Barca ajunge pana la Waag si chiar intoarce intr-u loc in care ramane peste noapte. Are doua camere in care te vei simti confortabil. Este o experienta ce merita a fi traita.



Viziteaza Muzeul Stedilijk



Muzeul Municipal este interesant pentru ca are o colectie impresionanta cu imagini ale vechilor proprietari si nobili ai orasului. Unele imagini sunt destul de sensibile si pot lasa un gust amar: cum ar fi cele care reprezinta femeile care ajuta oamenii saraci, in perioada de declin a orasului, in secolul 17. Biletul de intrare este ieftin si in general nu este aglomerat, majoritatea turistilor fiind intalniti la piata de branzeturi. Daca vrei sa vezi un film sau o piesa buna, cel mai bun teatru si cinema din oras se gaseste alaturi.



Gusta din ce iti ofera "de Biermuseum"



Acest muzeu mic se dedica fabricarii de bere. El era faimos in Nordul Olandei inainte ca berarille mari sa apara. Poti vedea echipament vechi de facut bere, reclame tv din vremuri indepartate si chiar poti sa primesti o halba de bere gratuita. Locatia muzeului este cat se poate de buna - langa canal - si poti astfel sa te bucuri de o bere proaspata, pe malul apei.



Viziteaza o galerie mica



Alkmaar are numeroase galerii mici detinute de artisti locali. Majoritatea sunt situate in zona Bierkade si sunt ideale pentru a cumpara suveniruri si fotografii originale. Multe dintre ele au imagini superbe ale orasului. Gasesti de asemenea si colectii interesante de ceramica, iar un magazin comercializeaza picturi si fotografii realizate exclusiv de copiii orasului.



Unde poti sta in Alkmaar



Biroul turistc (din Waaggebouw) are numeroase camere private in care poti sta pentru suma de 20 de euro pe noapte. Majoritatea hostelurilor se gasesc in sudul orasului, iar daca vrei sa stai mai multe zile, ar fi indicat sa inchiriezi o bicicleta. Acestea sunt locuri grozave in care poti intalni olandezi. Vorbind cateva cuvinte de baza, poti deveni parte integranta a unei familii pentru cateva zile, si chiar castiga noi prieteni pe viata.



Cum parasesti gara, ia-o la dreapta spre centrul orasului, mergi pe strada Langestraat, pe langa catedrala si vei ajunge intr-o piata mare. Waggebouw este cladirea impunatoare pe care o vezi in fata ta. Totul dureaza cam 10 minute. Celelalte hoteluri sunt in principiu opuse garii, desi gasesti locuri ieftine si curate chiar si in centrul orasului.

sursa: antena 1.ro

foto: www.brodyaga.com

În articolul

Alkmaar - de la targul de branza la muzeul berii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x