Animale de casa exotice: Tarantula
Publicat pe 11.08.2010 la 13:44 Actualizat pe 11.08.2010 la 14:07
Tarantulele au fost vazute ca niste paianjeni foarte periculosi si probabil nu veti fi de acord cu ideea de a aduce aceste arahnide in casele dumneavoastra. Ei bine, aflati ca sunt foarte multe specii de tarantule domesticite, care se inteleg foarte bine cu oamenii.
Sunt unele specii de tarantule docile, care fascineaza mai ales prin coloritul lor superb. Stiu, teama nu ar disparea, dar odata ce veti intra in lumea acestor noi animalute "domestice", va veti convinge ca lucrurile nu sunt chiar asa cum au fost infatisate secole de-a randul.
Scurt istoric
Numele de "tarantula" este o generalizare facute de foarte multi oameni, chiar si de cercetatori. Insa realitatea este alta.
Tarantula adevarata este un paianjen mic si, ce-i drept, foarte periculos, care traieste in sudul Europei. Denumirea vine de la "tarantella", care a fost adaptat ulterior in "tarantula". Din pacate, acest terment este folosit in ziua de astazi, pentru a desemna orice paianjen de talie medie si paros.
Un lucru este clar: exista o mare diferenta intre paianjeni si tarantule, iar ideea ca acestia ar putea omora, este una preconceputa, dar de care, din pacate, nu mai putem scapa.
Specii
Crestera de tarantule nu este o moda sau o "fita", ci este un hobby si un domeniu chiar placut si fascinant. Nu puteti judeca acest lucru, decat daca ati avut contact cu el.
Brachypelma Smithi
Origini: Mexic
Temperament: calm
Marime adult: 14 cm
Originara din Mexic, aceasta specie este foarte populara in randul amatorilor, incepand sa fie colectionata inca din anii '70. Este una din cele mai longevive specii, femela ajungand si pana la varsta de 30 de ani.
Chromatopelma Cyaneopubescens
Origini: Venezuela
Temperament: semi-docil
Marime adult: 12 c
Este una din cele mai frumoase si interesante specii de tarantule, ia coloritul sau inca fascineaza pasionatii si cercetatorii.
Grammostola Pulchra
Origini: Brazilia
Temperament: calm
Marime adult: 15 cm
Este tarantula cea mai comuna, majoritatea oamenilor pasionati de acest hobby alegand sa o adopte. Este foarte calma si uneori chiar colaboreaza cu omul. Femelele pot depasi varsta de 20 de ani.
Hrana
Tarantula, sau Theraphosidae pe numele ei complet, este unul dintre animalele cel mai usor de tinut in captivitate. Nu ii trebuie decat o singura masa pe saptamana, insa este foarte important sa aiba apa in permanenta.
De obicei, se hraneste cu insecte, insa cel mai indicat este sa luati hrana de la un crescator specializat, deoarece exista posibilitatea ca unele insecte sa aiba in componenta lor diferite substante din aer, cum ar fi pesticidul sau fertilizatorii.
Atentie! Este foarte important sa aveti grija sa aiba in permanenta apa proaspata.
Ingrijire
In general, tarantula de casa poate fi tinuta intr-un terariu de sticla, cu dimensiunile de 25-30 cm. Este foarte important ca acest terariu sa aiba un capac, pentru a asigura un spatiu cat mai etans.
Nu este necesar sa faceti curat in spatiul in care le tineti, deoarece tarantulele, prin natura lor, sunt animale foarte curate. Resturile de mancare se indeparteaza usor, cel mai indicat ar fi sa fie puse pe o coala de hartie, pe care sa o sustrageti usor.
Desi majoritatea speciilor sunt tropicale, o temperatura de 24 de grade celsius este perfecta.
Preturi
Tarantulele sunt animale ieftine si usor de ingrijit. In Romania pot fi cumparate la pretul de aproximativ 100 Euro, insa se gasesc si mai ieftine.
Foto: Hepta