Animale de companie - cum sa gasesti pisica ce ti se potriveste

Publicat pe 20.03.2011 la 15:12

Alegerea unui pisoi, fie femela, fie mascul, poate fi foarte dificila. Toti sunt jucausi, haiosi, se misca stangaci si torc. Si totusi, trebuie ales unul dintre ei. Pentru ca cel pe care il alegem va fi pisicuta sau motanelul din viata noastra pentru multi ani.

Cel mai important pas in alegerea pisoiului este stabilirea starii de sanatate - pisoiul pe care il adoptam trebuie sa fie perfect sanatos si sa provina dintr-un cuib cu maximum sapte pisoi. Puii care provin din cuiburi mai mari nu beneficiaza de o nutritie corecta si suficienta in primele luni de viata, prin urmare, cresterea lor va fi influentata de acest fapt.

Semne care iti arata ca felina ta este sanatoasa

Pisoiul trebuie sa fie rotofei si bine hranit. Atentie, insa, la pisoii cu burtica mult prea rotunda - ar putea avea paraziti interni (majoritatea puilor sunt parazitati) sau ar putea fi un semn de rahitism, mai ales daca incheieturile membrelor sunt proeminente.

Animalutul trebuie sa fie jucaus si curios - un pisoi apatic este sigur bolnav. Blana trebuie sa fie lucioasa, pufoasa la atingere si curata, iar pielea trebuie sa fie fina, fara depozite, descuamari, zone inrosite sau umflaturi. Daca pisoiul are paraziti externi (purici), acestia sunt foarte usor vizibili pe burtica.

Daca este sanatos, si urechile sunt curate in interior, iar pielea este de culoare roz, fara depozite urat mirositoare, de culoare inchisa sau cu aspectul zatului de cafea, atunci pisicul este potrivit. Acesta nu trebuie sa protesteze cand i se ating urechile si nu trebuie sa se scarpine in zona lor. Un animalut care are o durere in zona urechilor va sta cu capul usor aplecat pe partea dureroasa.

Ochii trebuie sa fie limpezi, fara "albeata" si fara secretii abundente sau purulente.

Puiul trebuie observat in mers - chiar stangaci, acesta trebuie sa fie fara schiopaturi.

Pentru pisoii de rasa (birmaneza, balineza, siameza) trebuie cautate defectele genetice care exclud exemplarele de la reproductie. In acest caz, este bine ca alegerea pisoului sa fie asistata de un specialist. Unul dintre cele mai frecvente defecte, prezentate ca fiind un "semn de rasa", este indoirea unui numar de vertebre la varful cozii. Acesta este un defect genetic si nu are legatura cu apartenenta pisoiului la o rasa sau alta, dar este, intr-adevar, mai frecvent la cele trei rase mentionate mai sus.

Este greu de stabilit temperamentul adult al pisoiului - dar, cu exceptia puilor care manifesta o agresivitate vizibila, orice pisoi poate deveni o pisica extraordinara sau un motan ideal. Ceea ce conteaza foarte mult este modul in care va creste pisoiul.

Se spune ca felul de a fi al pisicii adulte reflecta experientele din timpul "copilariei" - o pisica batuta va deveni fricoasa si circumspecta. O pisica rasfatata "in exces" va deveni obraznica. Iar exemplele ar putea continua.

Alegerea ar trebui sa fie dictata de primul impuls, tinand cont de faptul ca pisoiul ales trebuie sa fie jucaus, curios si atent.

Stire oferita de Petmart.ro

FOTO: /wallpapers.free-review.net

În articolul

Animale de companie - cum sa gasesti pisica ce ti se potriveste

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
România, de trei zile sub un vortex polar. După gerul cumplit, vremea ne face o nouă surpriză
a1.ro
Cum arăta Raluca Bădulescu înainte să slăbească dramatic. La ce metode a apelat pentru a arăta ca acum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cum să îmbunătățești igiena somnului pentru un stil de viață sănătos
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Soţia lui Daniel Pancu a vorbit despre relaţia cu bărbatul vieţii sale. Destinul i-a readus unul lângă altul după două decenii
MediCOOL
Exerciții care încetinesc procesul de îmbătrânire. Te pot face să pari mai tânăr
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
DeParinti
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă
MediCOOL
Test de infertilitate. Răspunde la 10 întrebări și află dacă ești la risc să nu poți avea copii
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x