Arta in constructii - cele mai frumoase cladiri din lume (partea I)

Publicat pe 11.03.2011 la 09:50 Actualizat pe 11.03.2011 la 09:58

De la pesteri si casute joase de lut, de la adaposturi primitive si simple, la zgarie nori si cladiri elaborate, designul in constructii a evoluat de-a lungul istoriei, odata cu dezvoltarea imaginatiei si ingeniozitatii umane si a dezvoltarii tehnologiei. Cladirile din ziua de astazi nu sunt doar blocuri, muzee, temple, ci povesti spuse de la o generatie la alta si o marturie a faptului ca orice lucru realizat cu pasiune si talent poate deveni o opera de arta.

1. Sagrada Familia, Barcelona

2011/03/09//207946-sagrada-familia-nativity1.jpg

Vizionarul arhitect catalan Antoni Gaudi a petrecut mai mult de 40 de ani dedicandu-se acestei glorioase, haotice, complexe si inca neterminate catedrale in stil Gotic-Artistic Nouveau. Dupa moartea sa din 1926 (a fost lovit de o masina), asociatii sai i-au continuat munca sculpturala si in ciuda faptului ca schitele originale au fost distruse in timpul razboiului civil spaniol, construirea ei continua. Se estimeaza ca va fi gata intre 2017 si 2026.

Fatada din partea de est ce intruchipeaza scena Nativitatii este singura terminata de Gaudi insusi.

2. Burj Al Arab, Dubai, UAE

2011/03/09//207958-dubai.jpg

Aceasta cladire de 60 de etaje, construita sub forma unei panze de vapor, este ridicata pe propria ei insula si a fost realizata pentru a reprezenta un simbol national. Insa frumusetea sa adevarata se gaseste in interiorul ei: un atrium de aproape 183 de metri inaltime, el fiind de altfel cel mai inalt din lume. Partea inferioara a balcoanelor semi-circulare reflecta un spectru de culori.

Cei care nu au o camera la hotel pot totusi vizita insula privata a hotelului daca fac rezervare la restaurantul sau.

3. Institutul de Sunet si Imagine, Hilversum, Olanda

2011/03/09//207970-netherlands-institute.jpg

Munca lui Jaap Drpsteen, artistul grafic responsabil cu construirea de colage media de marimea cladirilor, se gasea peste tot in Olanda. Acest tip de constructie revine. Alaturi de firma de arhitectura Neutelings Riedijk, el a acoperit fatata masivei arhive media si a muzeului cu imagini din televiziunea olandeza, abstractizate intr-o fresca uriasa cu patru laturi, imprimata direct pe sticla. Efectul este uluitor atat pe dinafara, cat si in interior.


Muzeul prezinta istoria televiziunii in Olanda, iar dupa ce faci turul, poti savura o cafea in atrium si sa privesti sticla pictata.

4. Templul Auriu, Amritsar, India

2011/03/09//207971-india-amritsar-golden-temple.jpg

Cel mai sacru altar Sikh se gaseste in mijlocul unui fost lac impadurit. Buddha venea aici sa mediteze, la fel si Guru Nanak, fondatorul credintei Sikh, 2.000 de ani mai tarziu. Harimandir, sau "Templul lui Dumnezeu", a fost construit si distrus de mai multe ori pana cand versiunea finala a fost ridicata la sfarsitul lui 1.700. Aspectul radiant al acestei cladiri, un amestec de stil arhitectural hindu si musulman, este amplificat de reflexiile din apa ce il inconjoara si muzica ce emana din templu zi si noapte.

Templul este deschis 20 de ore pe zi, de la 6 dimineata pana la 2 noaptea, zilnic si este luminat pe timpul noptii.

5. Auditoriul Congresului National, Brasilia, Brazilia

2011/03/09//207985-brasilia.jpg

Brasilia poate fi considerat mai mult o gradina sculptata moderna, decat un oras, dar daca este ceva care ii este intr-adevar reprezentativ, acest lucru este Auditoriul Congresului. Arhitectul Oscar Niemer a realizat o minune de constructie cu o rampa de intrare in stil SF, coloane si turnuri gemene si doua auditorii rotunde (una pentru Camera Deputatilor si una pentru Senatul Federal), creeaza impresia ca munca guvernamentala este o opera de aarta monumentala.

Auditoriul verde (numit asa dupa culoarea covorului din aceasta incapere si steagul brazilian) contine o colectie de tablouri, sculpturi si ecrane decorative realizate de artisti brazilieni.

Foto: artblogbybob.com

travelandtravails.com

sightsofdubai.com

cubeme.com

freepicturesfreepictures.com

classicalestablishment.com

În articolul

Arta in constructii - cele mai frumoase cladiri din lume (partea I)

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
a1.ro
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
MediCOOL
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x