Auroville, calatorie spre orasul viitorului

Publicat pe 07.09.2010 la 13:15 Actualizat pe 09.09.2010 la 17:25

Auroville este, parca, oraselul despre care vorbea Thomas More in lucrarea sa, Utopia. Nu apartine nimanui in particular, ci este un orasel al umanitatii. Cei aproximativ 1500 de locuitori incearca sa reinventeze conceptul de societate: fara structuri politice, lideri, televizoare sau legi. Oamenii traiesc in armonia rugaciunii hinduse, acaparati de frumusetea naturii. Un colt de “eden”, strecurat printre aglomeratii urbane, poluare si saracie.

Auroville este un orasel din India, in apropiere de Puducherry. Populatia este formata, in mare parte, din indieni (600), francezi (300), germani (300), americani (100), cativa rusi, si cate putin din alte 40 de natiuni.

Sri Aurobindo a fost intemeietorul unui curent filosofic ce imbina armonios hinduis­mul, neoplatonismul si invata­tu­rile yoga. Succesorul lui Aurobindo a fost Mama, care a dus mai departe invataturile sale. Acesta din urma a fost fondatorul orasului-experiment (1968), cunoscut astazi ca Auroville. Mama pornea de la premisa ca "natura are nevoie sa ofere un loc oamenilor, unde acestia sa poata trai departe de conflictele politice si sociale, legi sau religii vrajmase".

Oricine poate fi un locuitor al acestui mic orasel, insa exista o regula de baza: viitorul locatar trebuie sa respecte legea “caii corecte”, adica o cale a bunatatii, compasiunii si comuniunii armonioase intre om si natura.

Peste tot prin Auroville sunt insirate tablite ce ilustreaza urmatorul mesaj: “fara alcool, droguri, sex, tigari sau politica”, deoarece sunt considerate “obiecte” ce determina omul sa devieze de la “calea cea dreapta”.

Locuitorii au construit cateva cladiri de lux, amplasate in padure si inconjurate de porti inalte. Arhitectura este futurista atunci cand vine vorba de cladiri oficiale, dar si de casele private.

Ideile de la care pornesc oamenii sunt pur ecologice si pacifiste, ca “portocala mecanica” a lui Anthony Burgess. Acesta a spus ca titlul “Portocala Mecanica” este o metafora pentru “o entitate organica, plina de suc, presarata cu mult zahar si cu un miros placut”.

Drept urmare, cetatenii Aurovillului detin ferme organice, locuiesc in apartamente de poveste, inspirate din arhitectura franceza, ori in grupuri hippie, adapostiti de case din frunze sau lemn de bananier. Toata lumea are panouri solare si propriile puturi, facand dus sub pomii de papaya. Unii intra si pe internet, invata yoga, merg la scoala, sau mai construiesc vreo cladire inedita.

In ceea ce ii priveste pe turisti, acestia pot veni cu inima deschisa. Locuitorii sunt veseli si prietenosi, iar mancarea este gustoasa, 100% organica.

Desi pare o utopie, Auroville exista deja de 45 de ani. Prin pace si liniste, cu un iz de tamaie si flori exotice, locuitorii incearca sa aduca lumea, prin acest oras-concept, catre o noua directie, aceea a dreptatii, bunatatii si onestitatii umane. O lupta crancena, dificila, costisitoare, dar care pare sa aiba continuitate.

Foto: www.thehindu.com, www.auroville.org, aplr-doctorat.blogspot.com

În articolul

Auroville, calatorie spre orasul viitorului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ciprian a refuzat să plătească 24.000 de euro meşterilor şi îşi renovează singur garsoniera din Cluj. Cât îl costă acum
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x