Călătorie incredibilă: jurnalistul care înconjoară lumea la pas

Publicat pe 28.11.2013 la 09:49 Actualizat pe 28.11.2013 la 10:55

Paul Salopek este un jurnalist american în vârstă de 51 de ani care în urmă cu un an a început o călătorie incredibilă, în care vrea să refacă la pas migrația globală a oamenilor. Ambițiosul proiect va dura 7 ani și poartă numele de “Afară din Eden”. Este sponsorizat de National Geographic, Fundația Knight și Centrul Pulitzer pentru Raporturi de Criză. Câștigătorul a două premii Pulitzer, americanul plănuiește să scrie un articol detaliat anual. Primul text va apărea în revista National Geographic din luna decembrie.

În primul an al călătoriei sale în jurul pământului, Paul Salopek a mers timp de cinci zile alături de cămilele de Etiopia fără să îi iasă în cale ceva care să-i amintească de faptul că se află pe un pământ locuit de oameni ș de tehnologie. A mâncat un hamburger la o bază militară americană și a fost găzduit de paznicii deșertului saudit. I-au mai rămas 32,000 de kilometri de străbătut.

Salopek plănuiește să meargă din Etiopia până în Chile într-o călătorie de 7 ani prin care intenționează să refacă migrația globală a oamenilor. Primil an este aproape pe terminate, iar în cel de-al doilea va evita violențele din Siria, dar va trece prin Irac și Afganistan. După 2,100 de kilometri parcurși la pas, Salopek a trecut prin țări cu cinci limbi diferite, a umplut 40 de caiete cu notițe și cuvinte noi și a parcurs în medie în jur de 55 de kilometri pe zi.

Aventura sa a început în valea etiopiană unde au locuit primii oameni, apoi el a mers către este spre Djibouti unde a luat masa la o bază americană, apoi a așteptat aproape șase săptămâni - din cauza precauțiilor ce țin de siguranță - pentru a lua un vapor care să îl treacă peste Marea Roșie tocmai până în Arabia Saudită.

Jurnalistul în vârstă de 51 de ani observă faptul că majoritatea oamenilor din Africa încă străbat continentul la pas și că acolo sunt de fapt printre puținii oameni care încă mai fac călătorii lungi, de câteva zile, mergând zile în șir. Salopek vrea să ajungă prin Africa în Orientul Mijlociu, apoi Asia, Alaska, Statele Unite, America Centrală și de Sud, iar ultima oprire ar fi în Chile. În total, el ar parcurge în jur de 34,000 de kilometri.

Sursa: news.com.au

În articolul

Călătorie incredibilă: jurnalistul care înconjoară lumea la pas

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x