Canionul Antelope - locatia de vis din America de sud-est
Publicat pe 11.08.2011 la 15:29 Actualizat pe 11.08.2011 la 15:38
Canionul Antelope este cel mai vizitat si fotografiat canion din America de sud-est. Se gaseste in zona Navajo, de langa Page, Arizona. Canionul include doua sectiuni separate, cunoscute sub numele de Canionul Antelope de Sus sau Crapatura si Canionul de Jos sau Tirbusonul.
Numele in Navajo pentru Canionul de Sus este Tsé bighánílíní, ceea ce inseamna „locul in care apa curge printre pietre". Cel de jos se numeste Hazdistazí, adica „arcurile de piatra spiralata". Ambele se gasesc pe teritoriul populatiei Navajo.
Geologia locului
Canionul Antelope a fost format prin eroziunea pietrelor nisipoase, in special din cauza inundatiilor de apa si apoi din cauza altor procese atmosferice. Apa de ploaie, in special in sezonul musonic ajunge in bazinul ce se gaseste deasupra sectiunilor canionului, luand in calea sa nisip si erodand piatra pentru a putea trece prin pasajele inguste. In timp, acestea se largesc, iar coridoarele devin mai adanci. Zonele colturoase devin mai fine si rotunjite, creandu-se aspectul fluid care ii este caracteristic. Inca au loc inundatii in aceasta zona, ultima avand loc in 2006 cand a tinut 36 de ore si a fortat autoritatile parcului Tribal sa inchida Canionul de Jos timp de cinci luni.
Turism
Canionul Antelope este o locatie populara, in special in randul fotografilor, dar si o sursa de bani pentru populatia Navajo. Accesul in el a fost acordat in anul 1997, cand tribul Navajo l-a transformat in parcul Tribal. Fotografierea in aceasta zona este insa destul de dificila din cauza expunerii mari ce are loc in urma reflexiei luminii in peretii canionului.
Canionul este vizitat exclusiv in cadrul unor grupuri organizate si ghidate, in parte din cauza inundatiilor din perioada ploioasa, ceea ce il face destul de periculos uneori. In 1997, un grup de 11 turisti din Franta, Marea Britanie, SUA si Suedia au murit in Canionul de Jos fiind prinsi de inundatie. Singurul supravietuitor a fost ghidul lor, care a urmat cursuri de supravietuire in astfel de conditii. Intre timp, conditiile au fost imbunatatite si traseul este mai sigur, insa nu se recomanda ca turistii sa se aventureze singuri in aceste locuri.
Citeste si a1.ro!
Foto: wallpaperstock.net