Casele sub pamant - arhitectura de basm in stil eco
Publicat pe 04.02.2011 la 18:30 Actualizat pe 04.02.2011 la 18:44
Casele sub pamant dintr-o suburbie din apropiere de Zurich sunt in perfecta armonie cu lunca ce le acopera. Ele sunt realizate de designerul Peter Vetsch si sunt menite sa uneasca arhitectura cu natura intr-un mod cat mai firesc.
Neobisnuitele case amintesc de cele locuite de hobbits in Stapanul Inelelor de Tolkein. Monotonia arhitecturii conventionale si modul in care face abuz de energie nu au fost niciodata pe placul lui Vetsch. Inca din anii '60 el devenise preocupat de construirea unor case care sa foloseasca energie alternativa.
El a incoporat elemente reciclabile in cladirile conventionale inca de la inceput, insa cat criza de energie a izbucnit in 1973 - el a impins limitele si a abordat o modalitate radicala de a construi case alternative pentru secolul 20, care sa nu fie private insa de toate facilitatile moderne. Pana in 1978, prima sa casa eco era gata sa fie construita.
Surprinzator, nu a intampinat deloc probleme din partea sistemului elvetian de reguli in constructii, care este unul destul de rigid. Avantajele unei case ecologice construite sub pamant au fost singurele care au contat.
Avantajele unei case sub pamant sunt nenumarate. In primul rand o casa de acest tip este mai racoroasa vara si pastreaza caldura mai mult timp pe perioada iernii. Nu este nevoie sa cumparati umidificatoare de aer sau aparate nesanatoase de aer conditionat pentru ca verdeata de pe acoperis filtreaza aerul.
Mai mult, ferestrele largi asigura pe tot parcursul zilei inundarea camerelor intr-o lumina naturala. Forma rotunjita a casei o face foarte rezistenta in fata vantului, focului sau cutremurelor. Fiind ecologica, toate chestuielile pe care le presupune o casa obisnuita se injumatatesc.
Pe langa arhitectura deosebita ce aminteste de o locuinta descrisa in povesti, acest tip de casa este ieftin si ofera toate facilitatile unui stil de viata modern, dar sanatos.