Cele mai ciudate muzee din lume (2)
Publicat pe 14.01.2011 la 19:57 Actualizat pe 14.01.2011 la 20:00
Cuvantul "ciudat" este unul relativ. Ce i se poate parea iesit din comun unei persoane, poate reprezenta ceva normal pentru alta, iar anumite lucruri au diverse semnificatii in functie de cultura din care fac parte. Insa ce au in comun muzeele care expun colectii originale este de cele mai multe ori dorinta unui om cu o viziune, care a vrut sa spuna o poveste si a facut tot posibilul ca acest lucru sa se intample.
Muzeul Burt Reynolds si Prietenii, Jupiter, Florida
Poate il stii pe Burt Reynolds doar din rolul din filmul "Smokey si Banditul", dar locuitorii din Jupiter, Florida, il stiu ca pe un contribuabil generos, care a stabilit un numar de programe de teatru dupa ce a achizitionat o ferma aici in urma cu 30 de ani. Voluntarii sunt cei care au grija de acest muzeu dedicat amintirii "banditului".
Desigur, sunt multe lucruri interesante pe care le poti vedea la expozitia muzeului, cum ar fi cheile de la 10 orase pe care le-a primit Burt, o colectie impresionanta de articole sportive si alte obiecte personale. Dar piesa de rezistenta este masina neagra, modelul Firebird Trans Am, pe care mustaciosul Reynolds a condus-o in filmul care l-a consacrat.
Muzeul Artei Proaste, Dedhan, Massachusetts
Muzeul cunoscut si sub numele de MOBA nu trebuie confundat cu fratele sau din New York, MoMA, sau muzeul de arta moderna. Muzeul de Arta Proasta a adunat o colectie de aproape 400 de piese, multe gasite la gunoi, avand misiunea de a aduce in atentia iubitorilor de arta, cele mai oribile "capodopere" produse. Galeria principala se gaseste la subsolul Teatrului al Comunitatii Dedham si este situata in fata toaletei barbatilor.
Una dintre cele mai populare piese, Atletul, este un desen realizat in totalitate din creioane colorate si pixuri si reprezinta un olimpian antic cu o toga roz, ce tine un discurs. Una dintre cele mai bizare piese reprezinta o femeie ce priveste inainte, incruntata, tinand intre maini capul unui cal.
Velveteria, Portland, Oregon
In cadrul unei conferinte din 1988 ce a avut loc la Muzeul de Voodoo din New Orleans, a fost discutata ideea deschiderii unui muzeu dedicat picturilor pe catifea. De atunci, Caren Anderson si Carl Baldwin, acum proprietari ai muzeului, au inceput sa adune piese pentru colectie.
Velveteria a fost deschis in 2005 si poti vedea in jur de 350 de picturi, dar intreaga colectie depaseste 1.000 de piese. Una dintre cele mai neobisnuite picturi este cea intitulata Unicorn Combover si infatiseaza coama unui unicorn infasurata in jurul capului unei femei tinere.
Foto: follymuseum.com