Cracovia, orasul cultural al Poloniei

Publicat pe 21.10.2010 la 16:19 Actualizat pe 21.10.2010 la 16:27

Chiar daca este toamna, asta nu inseamna ca nu va puteti rasfata cu inca o calatorie. Cum nu mai e vremea concediilor lungi, exista destinatii care se preteaza turismului de week-end prelungit: city break.

Pentru cei care nu au descoperit inca Polonia, cel mai bine ar fi sa inceapa cu Cracovia.



Un oras cu aura regala (pana la mijlocul secolului al XVI lea aici era capitala regilor Poloniei), cel mai vechi din aceasta tara, un loc incarcat de semnificatii si care va ramane pentru mult timp in istorie.

In anul 2000, Cracovia a fost desemnata Capitala Culturala Europeana. De asemenea, inainte de a fi pontificat, Karol Jozef Wojtyla (viitorul Papa Ioan Paul al II lea) a fost episcop al Cracoviei.


La pas, prin Centrul Vechi

Este foarte bine conservat, iar cel mai inedit mod de a-l cunoaste este de a o lua catre "Drumul regal", ce are ca punct de pornire Biserica Sfantul Florian, apoi strabate cartierul Keleparz (inedite sunt constructiile de aici, un exemplu de arhitectura medievala), fortareata construita spre sfarsitul secolului al XV lea, Poarta Florian, Piata Centrala (poarta numele de Rynek Glowny si este cea mai mare piata din Europa, cu multe restaurante, cafenele si magazine), pentru ca itinerariul sa se incheie cu Wawel.

Acesta din urma este Castelul Regal, ce se inalta pe malul raului Vistula, inima Poloniei medievale, acolo unde erau odinioara incoronati regii. Trebuie vizitate atat castelul cat si catedrala, dar si un alt obiectiv inedit- Smok Wawelski, Dealul Balaurului.

Kazimierz - cartierul evreiesc

Este cartierul in care a trait comunitatea evreiasca mai bine de 500 de ani, folosit de altfel ca decor pentru filmul "Lista lui Schindler".

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, evreii au fost deportati in lagarele de concertare de la Auschwitz si Plaszow.

Desi comunitatea evreiasca este astazi destul de restransa, iar cartierul nu mai este la fel de infloritor ca odinioara, merita sa va plimbati pe stradutele inguste, sa vizitati sinagogile sau cimitirele evreiesti.

In acelasi timp, magazinele de aici sunt pline de antichitati (trebuie sa fiti insa foarte atenti atunci cand achizitionati ceva), iar sambata si duminica sunt organizate targuri de unde puteti cumpara cam tot ceea ce va doriti.

Nu va sfiiti sa intrati in restaurantele si barurile din Kazimierz pentru a gusta preparatele tipice acestei comunitati.

Obiective turistice

Cracovia are nu mai putin de 28 de muzee si galerii de arta, cele mai importante fiind Muzeele Nationale si Czartoryski (acesta din ruma gazduieste tablouri semnate de Leonardo da Vinci si Rembrandt).

Puteti sa va plimbati in parcul Planty, unul dintre cele mai frumoase din Cracovia, ce inconjoara centrul vechi. De asemnea, puteti vizita Universitatea din Cracovia (una dintre cele mai vechi din Europa) sau Muzeul Evreiesc (are ca tema centrala Holocaustul).

Ca un sfat, atunci cand ajungeti in Rynek Glowny, ascultati sunetul trompetelor (din ora in ora), ce aminteste de un eveniment petrecut in oras cu mai bine de 800 de ani in urma.

Puteti porni intr-o coaziera pe raul Vistula, pentru a admira orasul ce se intinde pe ambele sale malurile, iar daca dispuneti de mai mult timp, puteti merge pana la Lagarul de la Auschwitz, Parcul National Ojcowski (aflat la 16 kilometri de Cracovia, un parc natural redus ca dimensiuni, dar care adaposteste 400 de pesteri mai mari sau mai mici).

Mina de sare de la Wielicza, foarte aproape de Cracovia, la o adancime de 327 metri, dateaza din secolul al XIII lea, fiind astfel una dintre cele mai vechi mine de sare- vizitatorii se pot plimba prin salile impunatoare si pot admira sculpturi in sare.

La o distanta ceva mai mare (100 kilometri) se afla Muntii Tatra, o destinatie pentru turistii amatori de senzatii tari.

Citeste si Jurnalul National!
Foto: www.pbase.com

În articolul

Cracovia, orasul cultural al Poloniei

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x