Cum ingrijesti animalul de casa dupa sterilizare

Publicat pe 09.08.2010 la 14:23 Actualizat pe 09.08.2010 la 14:33

Sterilizarea este manopera medicala prin care animalul nostru de companie pierde capacitatea de a se reproduce sau de a mai avea manifestari specifice perioadei de calduri.

Aceasta manopera medicala se desfasoara sub anestezie generala, in sala de operatie a unei clinici veterinare. Animalul este examinat clinic inainte de a fi operat, se fac analize de rutina, numai dupa aceea ajungandu-se la operatia propriu-zisa.

Dupa ce interventia chirurgicala este realizata, de obicei, animalul este retinut pentru supraveghere medicala cel putin 24 de ore, in vederea realizarii terapiei postanestezice: preintampinarea unor efecte nedorite ale substantelor anestezice si observarea disparitiei efectului acestora. Multi dintre proprietari gresesc refuzand asistenta medicala si supravegherea postoperatorie.

Hipotermia si hipoglicemia, mai des intalnite la pacientii tineri sau cu greutate mica, pot fi depistate si combatute doar de un medic veterinar. Dezorientarea si confuzia postanestezica sunt interpretate de multe ori gresit de catre stapan - fie intra in panica nejustificat, fie nu interpreteaza corect semnele medicale.

Atentie la dieta!

Postoperator, este necesara o atentie speciala pentru ca animalul operat nu se poate deplasa corect si nu-si poate controla deglutitia (inghitirea). De aceea este interzisa administrarea de lichide sau alimente postoperator, hidratarea si sustinerea organismului fiind realizate mai bine pe cale intravenoasa.

Plaga trebuie protejata de lins, traumatisme sau umezeala prin ingrijirea locala cu ajutorul unor bandaje sterile si/sau solutii dezinfectante. In plus, animalul trebuie sa poarte si un coif/colier protector ce-i limiteaza accesul la plaga operatorie.

Dupa sterilizare este recomandat ca proprietarul sa adopte in prima faza dieta de recuperare postoperatorie, urmand apoi a folosi o dieta indicata de catre medicul veterinar adaptata speciei, rasei, sexului, varstei, conditiei fizice a animalului.

sursa: revista Felicia

foto: westernblend.com

www.flickr.com

În articolul

Cum ingrijesti animalul de casa dupa sterilizare

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x