Despre Iris Foetidissima si gradina ta

Publicat pe 10.08.2010 la 12:53 Actualizat pe 10.08.2010 la 12:56

Usor de cultivat si foarte atragator, Iris Foetidissima va aduce cu siguranta o pata de culoare pe terase sau in gradini. Din aceeasi familie, Iridaceae, cu irisii obisnuiti, Iris Foetidissima este o specie ierboasa originara din vestul Europei.

Aceasta este o planta de inaltime medie spre inalta, tulpina putand ajunge si la 90 cm. Frunzele, vesnic verzi, sunt lucioase, lanceolate, de culoare verde proaspat si pornesc din radacina aproape unite, stranse una de alta, desfacandu-se apoi si revarsandu-se in aer.

Din mijlocul frunzelor apare tija tulpinii, inalta si subtire, care are in varf inflorescenta. Aceasta nu este spectaculoasa, are forma unui iris obisnuit formata din trei petale si trei sepale, de culoare albastru deschis sau, mai des, galbene.

Dupa ce trec florile, la inceputul verii apar fructele, bobite mici si carnoase de culoare stacojie stranse in buchete asemanatoare ca forma cu florile. Acestea raman pe tulpina pana toamna si sunt adevarata atractie a acestei plante.

Cum se ingrijeste

Este una dintre plantele care nu au nevoie de ingrijire permanenta. Rizomii se planteaza la inceputul toamnei, in ghivece sau in gradina. Are nevoie de un sol bogat, format dintr-un amestec de pamant de gradina, turba si nisip fin, si de ingrasaminte naturale sau chimice regulat.

Se uda regulat, marind cantitatea de apa pe masura ce frunzele cresc. Atunci cand este udata trebuie avut grija sa nu stropim frunzele si baza plantei, ci doar pamantul. Primavara, atunci cand planta infloreste, este recomandabil sa adaugam in apa de udat si cateva picaturi de fertilizant.

Are nevoie de multa lumina naturala, putand fi plantata direct in bataia razelor soarelui. Are tendinta de a ocupa foarte mult spatiu, astfel incat este bine sa plantam rizomii la distanta de minimum 60 cm unii de altii.

Cum se inmulteste

Inmultirea este foarte simpla, cu rezultate bune de fiecare data. Aceasta se face prin procedeul divizarii rizomilor, operatiune care are loc toamna. Dupa divizare, plantele nou obtinute vor produce flori abia peste doi ani. Se poate inmulti si prin seminte, care se seamana toamna, cand se matureaza si cad de pe tulpini, dar si in acest caz vor trece trei ani pana la aparitia florilor.

Foto: Pacbell

În articolul

Despre Iris Foetidissima si gradina ta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Ianca Simion, apariție superbă într-o ținută cu spatele gol. Cât de bine arată fiica lui Răzvan Simion
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Avertismentele surprinzătoare ale autorităților înainte de eclipsa solară din aprilie 2024. De ce recomandă proviziile de mâncare pentru localnici
as.ro
„Cea mai frumoasă femeie din România” i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Doliu în lumea muzicii din România! A murit George Nicolescu, solistul de muzică ușoară care s-a născut orb / FOTO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x