Diversitatea culturala: 5 enclave ale lumii

Publicat pe 26.08.2010 la 21:40

De-a lungul istoriei, unele imperii s-au ridicat si au absorbit alte natii, s-au purtat razboaie sangeroase din motive politice sau religioase, au avut loc recesiuni si infrangeri, iar granitele s-au schimbat, creand o noua ordine a lumii. Insa intre aceste limite stabilite, exista amestecuri de grupari etnice, sociale si culturale, care au o identitate unica. Pentru unii, ele sunt in multe feluri similare tarii in care se gasesc, in timp ce altele sunt considerate enclave straine intr-o alta natie.

5. Chinatown, San Francisco

Fiind cel mai mare cartier chinezesc din afara Asiei, este si cel mai important centru al culturii chineze in afara granitelor tarii sale de origine. Stabilita in anul 1850, ca urmarea a goanei dupa aur ce a avut loc in acea perioada in California, are acum o suprafata de peste 2.655 metri patrati, cu o populatie estimata undeva in jurul a 200.000 - multi dintre ei nefiind trecuti in statistici. In ciuda tratamentului destul de ostil din partea guvernului american in secolul 19, populatia chineza a continuat sa creasca. S-a inregistrat de asemenea si o crestere in economia locala, iar Chinatown a devenit o atractie turistica importanta.

4. Enclava evreiasca, New York

New York este locul unde gasesti cea mai mare comunitate evreiasca din afara Israelului, fiind de altfel una dintre cele mai importante enclave etnice ale lumii, cu o populatie estimata la doua milioane. Cultura evreiasca este remarcabila prin abilitatea ei de a-si pastra o identitate atat de puternica, in ciuda persecutiilor la care a fost supusa de-a lungul timpului. Desi multi evrei new york-ezi afirma despre ei ca nu sunt foarte religiosi, ei inca pastreaza o identitate culturala puternica. O populatie atat de numeroasa a influentat vizibil viata politica, economica si sociala a orasului.

3. Populatia musulmana din Londra

Exista anumite zone ale Londrei, in care populatia musulmana ajunge la peste 60% din numarul total al rezidentilor. Acest numar mare a asigurat pastrarea unei identitati culturale puternice, iar activitatile lor religioase sunt la fel de importante ca in oricare alta tara predominant musulmana. Inca sunt dezbateri in legatura cu gradul in care trebuie sa li se permita sa se auto-guverneze. Indiferent de deciziile care se iau in aceasta privinta, un lucru este cert: prezenta musulmanilor in oras are un rol important in modelarea viitorului tarii.

2. Cubanezii din Miami

Foarte putine enclave sunt la fel de semnificative ca cea alcatuita din populatia cubaneza din Miami. Fiind formata in special din oameni care au fugit sau au fost exilati din Cuba, grupul are o atitudine puternica impotriva lui Fidel Castro. Acest punct de vedere politic a fost atat de important, incat Bill Clinton a aprobat actul Helms-Burton in martie 1996, cand se pregatea de alegerile prezindentiale din acel an. Restrictiile aplicate asupra tranzactiilor facute cu Cuba le-a asigurat sprijinul necesar cubanezilor din Miami, desi actul in sine a fost condamnat de numeroase alte natii.

1. Vaticanul

Din punct de vedere politic, ar trebui sa cauti mult pentru a gasi un alt loc cu o mai mare disproportionalitate ca in Vatican. Acoperind o zona de mai putin de un kilometru patrat, Sfantul Scaun a fost ceva reprezentativ inca din timpuri antice. Seful statului, papa, a fost de-a lungul timpului o figura dominanta in istoria lumii. Armatele s-au luptat pentru el si atrocitati au fost comise in numele lui (desi nu tot timpul avand binecuvantarea sa), iar decretele religioase care au pornit de aici au schimbat in mare parte istoria lumii moderne, atat in bine, cat si in rau.

foto: http://bestofbellevue.net

În articolul

Diversitatea culturala: 5 enclave ale lumii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românii ar putea beneficia de un nou tip de concendiu medical plătit. Se vor putea acorda maxim 45 de zile într-un an
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa tatălui fetei
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x