Dubrovnik - cetatea medievala cu un spirit liber

Publicat pe 03.08.2010 la 13:26

Dubrovnik, Croatia

Dubrovnikul este demult una dintre destinatiile turistice de top ale Europei. Romanii l-au "descoperit" relativ recent, dar pasional si durabil. Aproape toate ofertele de sejur sau de circuit in Croatia includ aceasta cetate medievala de pe coasta meridionala a Dalmatiei, care desi numara, azi, nu mai mult de 45 de mii de locuitori, se umple, in sezon, cu zeci de mii de turisti din intreaga lume.

Turismul reprezinta, de altfel, ratiunea de a fi a Dubrovnikului. Bombardamentele masive din timpul razboiului iugoslav au pus, o vreme, sub semnul intrebarii viitorul orasului care, dupa 1992, a trebuit restaurat, mai ales in partea sa de monumente istorice.

Incinta fortificata a Dubrovnikului dateaza din Evul Mediu. Orasul a cunoscut apogeul in timpul Renasterii, cand rivaliza cu Venetia. Din nefericire, in 1667, un seism a distrus majoritatea splendorilor sale de epoca, dupa care orasul a fost reconstruit in stil baroc.

O vizita, in zilele noastre, trebuie sa inceapa cu Placala Placa, promenada pietonala si principala artera a Dubrovnikului, denumita de localnici Stradun. Promenada a fost construita in secolul al XII-lea, cand era marginita de palate somptuoase, distruse, ulterior, de cutremur. Privim cladirile aliniate, azi, de o parte si de alta a arterei care, odinioara, era doar un canal marin care separa cele doua parti ale orasului contemporan.

Vedem, in apropiere, sinagoga de secol XIV (cea mai veche din Europa, dupa Praga, si sediul primei comunitati sefarde de evrei spanioli si portughezi refugiati in urma persecutiilor), iar la capatul Placala Placa intram in Piata Loggia, inconjurata de monumente. Intre acestea, Biserica Sf. Blaise, in stil baroc, consacrata patronului spiritual al Dubrovnikului.

Pe o strada laterala, poate fi vazuta, de asemenea, manastirea dominicana din secolul al XIV-lea, construita in stil gotic tarziu. Admiram, aici, tablouri din timpul Renasterii si manuscrise medievale (unele, semnate Toma d'Aquino). Biserica manastirii, bogat decorata in stil baroc, adaposteste picturi pe lemn semnate de Paolo Veneziano, iar clopotnita ne uimeste prin suprapunerea de stiluri, de la romanic la baroc.

Revenind in Piata Loggia, o cladire impozanta ne atrage privirile; este Palatul Rectorilor. Rectorii erau voievozii medievali ai Dubrovnikului (numit si Ragusa), care conduceau, prin rotatie, aceasta republica nobiliara pe un termen de 30 de zile, timp in care n-aveau voie sa paraseasca palatul.

Tot in Piata Loggia putem vedea Coloana lui Roland (secolul al XV-lea), in fata careia erau proclamate edictele si se anuntau sentintele condamnatilor. Monumentul e remarcabil prin statuia lui Roland, nepotul regelui francez, Charlemagne. Lungimea bratului sau (51,5 cm) servea ca etalon pentru masuratorile localnicilor.

Partea de nord a pietei e ocupata de Palatul Sponza, edificiu construit la jumatatea secolului al XVI-lea, in stil gotic si renascentist. La vest, se afla Turnul cu Ceas din 1444, renovat succesiv, si fantana Onofrio care servea drept sursa de apa pentru targul de marfuri care se tinea in preajma, azi, ca si ieri, loc de intalnire al tinerilor.

Dubrovnikul are, in afara arhitecturii sale exceptionale, o serie de muzee valoroase precum Muzeul Maritim, Muzeul Etnografic (adapostit de un granar din secolul al XVI-lea), Muzeul de Istorie, Galeriile de Arta si Muzeul Fotografiei de Razboi (deschis in 2004, unic in lume).

Aparent, orasul medieval poate fi "vizitat" intr-o plimbare, timp de jumatate de zi. Asa cum ati remarcat, bogatia lui de valori se desfasoara intr-un spatiu unic, aparat de ziduri groase (de pe inaltimea lor puteti avea o panorama unica a coastei dalmate si a insulelor din apropiere - pe una dintre ele s-a nascut Marco Polo!) si marginit de doua intrari.

Celebra este Poarta Pile, de unde incep, de regula, vizitele in orasul vechi si care, odinioara, se inchidea, noaptea, cheile sale fiind inmanate printului spre pastrare, pana a doua zi. Eu zic ca, totusi, o singura zi e prea putin pentru a patrunde in tainele Dubrovinikului si a-i intelege spiritul liber. De aceea, as vrea sa cred ca veti ramane macar o saptamana la Dubrovnik. Anotimpul ideal pentru o vizita este toamna. Ne dam intalnire?

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: davidicke.com

În articolul

Dubrovnik - cetatea medievala cu un spirit liber

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x